IKONE

Kot otrok izkusila hudo revščino, danes je ena najvplivnejših žensk na svetu

Country pevka Dolly Parton je odraščala v hudi revščini, kasneje pa je postala uspešna pevka, igralka in poslovna ženska.
Fotografija: Dolly Parton izhaja iz revne družine. Foto: Javna last
Odpri galerijo
Dolly Parton izhaja iz revne družine. Foto: Javna last

Znana je kot tekstopiska, country pevka, pop zvezda, kitaristka, igralka, uspešna poslovna ženska in po delovanju na področju dobrodelnosti. Dolly Parton je občinstvo navdušila s svojimi izjemnimi vokalnimi sposobnostmi in z ganljivimi besedili. Ker je na svoji koži izkusila, kako je odraščati v revščini in biti zato nesprejet s strani vrstnikov, je v svojih pesmih in pri svojem delovanju pogosto izpostavljala vrednote delavskega sloja, s čimer si je pridobila širok krog privržencev.

Na začetku svoje kariere je bila ena redkih žensk, ki so izvajale country glasbo, kasneje pa je blestela tudi kot pop pevka, ta dva žanra pa je tudi uspešno spajala. Posnela je več kot 20 glasbenih albumov, med katerimi so bili tudi zlati in platinasti.

Partonova se je preizkusila tudi kot hollywoodska igralka, prepoznavna pa je tudi po svojih številnih dobrodelnih aktivnostih. Nominirana je bila za oskarja, emmyja in za zlati globus. Prejela je osem grammyjev ter nekaj nagrad People's Choice znotraj Country Music Association. Leta 2005 je prejela tudi državno nagrado vlade ZDA za umetnost.

Dolly Parton je kot country in pop pevka požela izjemen uspeh. Foto: Javna last
Dolly Parton je kot country in pop pevka požela izjemen uspeh. Foto: Javna last

Odraščala v revni 14-članski družini in že zgodaj razvila ljubezen do glasbe

Njeno rojstno ime je Dolly Rebecca Parton, rodila pa se je 19. januarja 1946 v Tennesseeju v ZDA v revni kmečki 14-članski družini kot četrti otrok. Z družinskimi člani je bivala v enosobni koči v gorah Tennesseeja, pri čemer je bila že od malih nog obkrožena s tradicionalno apalaško, country in bluegrass glasbo. V nekem intervjuju je pojasnila: »Ko sem bila otrok, so vsi moji bližnji igrali gosli, mandoline, banjo in kitare, jaz pa sem bila še posebej zaljubljena v banjo.«

Njena mama Avie Lee je bila pevka, ki se je ukvarjala s cerkveno glasbo. Kljub temu da je bila pogosto slabega zdravja, je uspela najti moč, da je vedno poskrbela za gospodinjstvo in zabavala svoje otroke. Oče 'Lee' je nekaj časa skrbel za majhno tobačno kmetijo, kasneje pa je nekaj časa delal tudi v gradbeništvu. Čeprav je bil nepismen, je Partonova zanj večkrat dejala, da je eden najbolj pametnih ljudi, kar jih je poznala.

Partonova je že zgodaj pokazala talent in navdušenje nad glasbo. To, da je odraščala v hudi revščini, jo je precej zaznamovalo. V svoji pesmi Coat of Many Colours govori resnično zgodbo o tem, kako njena mama ni imela dovolj denarja, da bi ji kupila plašč, zato ji ga je sešila sama iz krpank različnih barv, zaradi česar je bila med sošolci tarča posmeha. 

Že kot otrok je pela in igrala kitaro na lokalnih radijskih in televizijskih oddajah. Ko je bila stara 12 let, je posnela svojo prvo pesem Puppy Love. Ko je leta 1964 uspešno zaključila srednjo šolo, se je odpravila v Nashville, tam pa je postala varovanka country pevca Porterja Wagonerja in z njim večkrat nastopila v njegovi televizijski oddaji, s čimer je rasla njena prepoznavnost in priljubljenost med ljudmi. Pri RCA Records je z Wagonerjem posnela tudi več kot deset uspešnic in kmalu postala ena najbolj priljubljenih pevk country glasbe.

PREBERITE ŠE -> Pretresljivo življenje naše velike igralke: Prerano je izgubila sestro

»Res sem ponosna na najin zakon. Ta je prvi za oba. In zadnji.«

Leta 1966 se je poročila s Carlom Thomasom Deanom, ki pa je želel ostati skrit pred očmi javnosti, zato je svojo ženo le redko spremljal na dogodke, ki se jih je udeležila. Večino časa je vodil podjetje za asfaltiranje cest v Nashvillu. Zakonca nimata otrok, skupaj pa sta še danes. Leta 2011 je Partonova v nekem intervjuju o njuni zvezi dejala: »Res sva ponosna na najin zakon. Ta je prvi za oba. In zadnji.« 

Leta 1974 se je Partonova odločila, da je prišel čas, da prekine sodelovanje z Wagonerjem in se poda na samostojno glasbeno pot. Ljudem se je kot samostojna izvajalka takoj prikupila. Že naslednje leto jo je Združenje za country glasbo s pesmijo Jolene izbralo za pevko leta. Enak naziv je prejela tudi leto kasneje s pesmijo Love is like a butterfly.

Kmalu zatem se je začela podajati tudi v pop glasbo. Leta 1978 je prejela nagrado za pesem Here you come again, razglašena pa je bila tudi za zabavljačico leta. Leta 1999 je bila sprejeta v Hišo slavnih country glasbe. 

Med njene kasnejše uspešnice spadata tudi pesmi Blue Smoke (2014) in Pure & Simple (2016). Partonova je kasneje izdala tudi album za otroke z naslovom I Believe in You (2017). Lansko leto je bila izbrana tudi za sprejem v Dvorano slavnih rokenrol glasbe, čeprav je sama menila, da si tega ni zaslužila, saj ni rock pevka.

Napis Dolly Parton na Hollywoodski aleji slavnih. Foto: Javna last
Napis Dolly Parton na Hollywoodski aleji slavnih. Foto: Javna last

Je avtorica pesmi I will always love you

Kot igralka je nastopila v več hollywoodskih filmih, kot sta Nine to five (1980) in The Best Little Whorehouse in Texas (1982), v kateri je zapela tudi pesem I will always love you, ki je nastala pod njenim peresom, čeprav je kasneje večjo prepoznavnost in slavo požela v izvedbi pevke Whitney Houston. Partonova je zaigrala tudi v filmu Dolly Parton Christmas on the square (2020). 

image_alt
Tragično življenje največje glasbene dive vseh časov: Skrivaj je ljubila žensko

Slavna country pevka je zaslužena tudi za odprtje tematskega parka Dollywood, ki velja za največjo atrakcijo v Tennesseeju in je prejel številne mednarodne nagrade. Poleg klasičnih adrenalinskih voženj obiskovalcem ponuja vpogled v tradicionalne obrti, kulinariko in glasbo območja Smoky Mountain, vsako leto pa gosti tudi številne koncerte in glasbene dogodke. 

Partonova je poleg tega ustanovila tudi fundacijo Dollywood Foundation, ki upravlja s številnimi projekti za izobraževanje in odpravo revščine na območju vzhodnega Tennesseeja. Je tudi podpornica številnih dobrodelnih prizadevanj predvsem na področju opismenjevanja, zbirala pa je tudi finančna sredstva za zdravljenje nekaterih bolezni in denarno podprla gradnjo bolnišnice. V preteklosti si je prizadevala tudi za ohranitev beloglavega orla. Leta 1994 je izdala avtobiografsko knjigo Dolly: My Life and Other Unfinished Business, ki je v Ameriki kmalu postala uspešnica.

PREBERITE ŠE -> Maya Angelou: Zaradi hude travme pet let ni spregovorila niti besede

Partonova je danes stara 77 let, vrednost njenega premoženja pa je ocenjena na 600 milijonov dolarjev in spada med 50 najvplivnejših žensk na svetu. 

Njeni odmevni citati

»Zaradi neviht drevesa poženejo globlje korenine.«

»Če vidiš nekoga brez nasmeha, mu pokloni svojega.«

»Če ti ni všeč cesta, po kateri hodiš, začni z asfaltiranjem katere druge.«

»Vetra ne moremo usmerjati, lahko pa prilagodimo jadra.«

»Cenim drobne stvari v življenju. Po močnem dežju grem ven in povoham zrak. Taka majhna dejanja me spomnijo, da je na svetu toliko veličastnih delčkov dobrega.«

»Ne bom se omejevala pri stvareh samo zato, ker ljudje težko sprejmejo, da lahko počnem še kaj drugega.«

»Za stvari, ki sem se jih lotevala, sem vedno govorila, da sem imela več pogumna kot talenta.«

»Čarovnija je v tebi, kristalne krogle ni.«

»Menim, da morate sprejeti tudi dež, če želite videti mavrico.«

»Nisem ves čas srečna in tudi nočem biti, skušam pa v vsakem človeku videti tisto dobro.«

»Če vaša dejanja ustvarjajo dediščino, ki navdihuje druge, da več sanjajo, se kaj naučijo, več naredijo in kaj več postanejo, potem ste odličen vodja.«

»Ne bodite tako zaposleni z zaslužkom, da bi pozabili živeti.« 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte