IKONE

Burno življenje Yoko Ono: tri poroke, bitka za skrbništvo in izguba največje ljubezni

Yoko Ono je japonska glasbnica in umetnica, ki je svetovno znana predvsem kot žena Johna Lennona.
Fotografija: Yoko Ono in John Lennon, foto: Profimedia
Odpri galerijo
Yoko Ono in John Lennon, foto: Profimedia

Japonka Yoko Ono je v javnosti poznana predvsem kot nekdanja soproga pokojnega pevca glasbene skupine The Beatles, ene najbolj uspešnih glasbenih skupin vseh časov. Tudi sama je umetnica, glasbenica ter avtorica konceptualne in uprizoritvene umetnosti. Je tudi filmska ustvarjalka, saj je med letoma 1964 in 1972 dokončala 16 tovrstnih del.

Odraščala je v premožni bankirski družini

Yoko Ono je na svet prijokala 18. februarja 1933 v Tokiu na Japonskem. Bila je najstarejša od treh otrok, ki so se rodili mami Isoko in očetu Eisuke. Družina je bila finančno preskrbljena; Isoko je izvirala iz bogate bankirske družine Yasuda, Eisuke pa je bil kot bančnik zaposlen v Yokohama Specie Bank in se je zaradi narave svojega dela večkrat selil, z njim pa tudi njegova družina.

Yoko je že v otroških letih pisala poezijo, učila pa se je tudi igrati klavir. V Tokiu je obiskovala elitno šolo Peers School, leta 1940 se je z družino preselila v New York, leto kasneje pa je prišla živet nazaj na Japonsko. Leta 1952 je začela študirati filozofijo na univerzi Gakushuin v Tokiu, s čimer je postala prva ženska, ki je bila sprejeta na ta program. Vseeno pa tam ni ostala dolgo, saj se je že po enem letu študija preselila nazaj v New York k svoji družini in naslednja tri leta obiskovala kolidž Sarah Lawrence v New Yorku, vendar študija ni nikoli zaključila.

Uprizorila predstavo, v kateri so ljudje z nje rezali delce oblačil

Leta 1956 se je poročila z japonskim skladateljem Toshijem Inchiyanagijem, s katerim sta bila skupaj sedem let, v tistem času pa se je začela posvečati tudi avantgardni umetnosti. Njena umetniška dela med ljudmi sprva niso bila najbolje sprejeta, saj je veljala za preveč radikalno osebo.

V sklopu svojega ustvarjanja je predstavljala preproste konceptualne umetnine, ki so spodbujale k razmisleku in so pogosto zahtevale določeno interakcijo s strani občinstva.

Zelo odmevna je bila njena predstava Cut Piece (1964), v sklopu katere je sedela pred ljudmi, občinstvo pa je nagovarjala, da so rezali dele njenih oblačil, dokler na koncu ni ostala gola. Po njenih besedah naj bi ideja za predstavo izhajala iz želje po ustvarjanju umetnosti brez ega, iz miselnosti: »Vzemi, kar koli hočeš, kateri koli del hočeš, ne da bi nekomu vsiljeval, kaj naj bi si izbral.«

Yoko Ono je med letoma 1962 in 1964 ponovno živela na Japonskem. V tem času se je poročila s filmskim in jazz ustvarjalcem ter promotorjem umetnosti Antonyjem Coxom, ki ji je hkrati pomagal tudi financirati njeno umetnost in investirati v njene interaktivne konceptualne dogodke v zgodnjih šestdesetih letih. Leta 1963 se jima je rodila hčerka Kyoto. Njun zakon je bil poln konfliktov in kmalu sta se razšla, vendar pa sta kljub temu še nekaj časa ostala poročena in poslovno sodelovala.

PREBERITE ŠE -> Življenje Duše Počkaj, ene naših največjih igralk: Na odru je doživela srčni infarkt

Z Johnom Lennonom sta v hotelski sobi promovirala mir po svetu

Leta 1966 se je Yoko Ono preselila v London in s Coxom sta začela snemati filme. Gre tudi za leto, ko sta se prvič srečala ona in John Lennon – ta je namreč obiskal razstavo njenih del v Londonu, saj ga je prevzela pozitivna in interaktivna narava njenega ustvarjanja.

Lennon je bil tedaj poročen s svojo prvo ženo Cynthie Lennon, s katero sta imela sina Juliana. Yoko in John sta se takoj ujela in leta 1968 začela snemati eksperimentalne filme in posnetke. Za naslovnico skupnega albuma sta se slikala gola, leta 1969 pa se je Lennon ločil od Cynthie in se poročil z Yoko Ono.

Yoko Ono je poroka z Lennonom prinesla veliko medijske prepoznavnosti, kar je imelo svoje prednosti in slabosti. Kmalu po vstopu v zakonski jarem sta krenila na medene tedne, pri čemer sta teden dni preživela v Amsterdamu, v tamkajšnji hotelski sobi, se pri tem medijsko izpostavila in v luči vietnamske vojne promovirala mir na svetu.

Po poroki z Lennonom je imela Yoko težave z bivšim partnerjem, saj se je med njima bila bitka za skrbništvo njune hčerke, leta 1971 pa je Cox za nekaj časa z njo izginil neznano kam.

Leta 1975 se je Johnu in Yoko rodil sin Sean. Tedaj se je slavni član skupine The Beatles odločil, da se umakne iz središča pozornosti in se posveti svoji družini.

Leta 2002 začela podeljevati nagrado LennonOno Grant for peace

Lennon se je v javnosti ponovno prikazal leta 1980, ki sta z ženo sodelovala pri albumu Double Fantasy, ki jima je prinesel nagrado grammy za album leta. Decembra istega leta je prišlo do atentata na Lennona. Ustrelil ga je Mark David Chapman.

Po njegovi smrti je Yoko nadaljevala z umetniškim delom; razstavljala je po vsem svetu in bila vključena v vrsto družbenih prizadevanj. Hkrati se je ukvarjala z dejavnostmi za počastitev preminulega moža. Nadzorovala je objavo njegovih tedaj še neobjavljenih del in shranjevala spomine nanj.

Leta 2002 je začela podeljevati nagrado LennonOno Grant for peace. Gre za donacijo v višini 50.000 dolarjev, ki jo enkrat na dve leti po lastni izbiri nameni posamezniku ali organizaciji. Leta 2015 je v New Yorku potekala razstava njenih 100 umetniških del, ki jih je ustvarila med letoma 1960 in 1971.

PREBERITE ŠE -> Življenje izjemne angleške pisateljice Jane Austen: Nikdar se ni poročila

Njeni odmevni citati

»Sanje, ki jih sanjaš sam, so le sanje. Sanje, ki jih ljudje sanjajo skupaj, so realnost.«

»Svet spreminjaš s tem, da si to, kar si.«

»Vsaka kapljica v oceanu šteje.«

»Ko trpite, postanete bolj razumevajoči do sebe in do drugih ljudi, ki trpijo. Prvi korak k razumevanju nekoga je razumeti njegovo trpljenje. Temu sledi ljubezen.«

»Zaupam vase. Zaupanje vase je ključno za preživetje.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte