IKONE

Maya Angelou: Zaradi hude travme pet let ni spregovorila niti besede

Bila je izjemna ženska, aktivna na številnih področjih. Pisala je pesmi in knjige, hkrati pa je delovala kot borka za človekove pravice.
Fotografija: Maya Angelou, foto: arhiv Dela
Odpri galerijo
Maya Angelou, foto: arhiv Dela

Maya Angelou je bila pesnica, esejistka, scenaristka, dramaturginja, igralka, pedagoginja in aktivistka za človekove pravice. Bila je torej vsestranska. Napisala je 36 knjig, med katerimi je bilo kar 30 uspešnic. Bila je prejemnica številnih nagrad; dobila je več kot 50 častnih doktoratov in dve nagradi NAACP Image Awards za izjemno literarno delo.   

Njeno otroštvo je bilo vse prej kot enostavno. Starša sta se ločila, ko je bila stara le nekaj let, skrb zanjo pa je od takrat dalje v največji meri prevzela njena babica. Mayo je pri njenih rosnih osmih letih posilil mamin novi partner. Ko so za to izvedeli njeni sorodniki, so ga ubili. Vse to je v Mayi sprožilo hudo travmo, zaradi katere kar pet let ni spregovorila niti besede.

image_alt
Bridko in tragično življenje naše izjemne igralke in pesnice Mile Kačič

»Pogum je najpomembnejša vrlina od vseh«

O tej izkušnji je kasneje napisala tudi knjigo, ki je postala prva neleposlovna uspešnica Afroameričanke. V času srednje šole je nenačrtovano zanosila in rodila sina, zato je morala v najstniških letih poprijeti za marsikatero delo, da je lahko preživljala sebe in svojega otroka. Kasneje je bila trikrat poročena.

Maya Angelou s svojo življenjsko zgodbo dokazuje, da nas slabe stvari, ki se nam zgodijo, lahko do določene mere zaznamujejo, vendar pa lahko zaradi njih še toliko bolj ozavestimo, kako si v življenju želimo delovati poklicno in v odnosu do drugih.

Poleg tega, da je bila izjemno nadarjena za pisanje, je pri svojem delovanju trdno stala za svojimi vrednotami in pogumno stopala po svoji poti. O pomenu poguma govori tudi eden njenih citatov: »Pogum je najpomembnejša vrlina od vseh, saj brez njega nobene druge ni možno dosledno udejanjati.«

Pri osmih letih doživela posilstvo

Maya Angelou se je rodila 4. aprila 1928 v St. Louisu v Misuriju (ZDA). Njena starša sta se kmalu razšla. Od tedaj naprej sta skupaj z bratom velik del otroštva preživljala pri njuni babici po očetovi strani, ki je bivala na podeželju v Arkansasu.

Ko je bila stara osem let, jo je posilil mamin partner. Za ta dogodek so izvedeli nekateri njeni sorodniki, zato so ga kmalu po tem dogodku umorili. Angeloua je bila zaradi tega tako pretresena, da je onemela in v naslednjih petih letih ni zmogla spregovoriti niti besede. Ta čas je izkoristila za branje knjig temnopoltih avtorjev.

Pri 16 letih rodila sina

Leta 1940 se je skupaj z mamo preselila v San Francisco v Kaliforniji, kjer je prejemala štipendijo za študij plesa in igre na California Labour School. Štiri leta kasneje je pri rosnih 16 letih rodila sina Guya Johnsona, ki je bil rezultat kratkotrajnega razmerja z nekim fantom.

Da bi lahko preživljala sebe in njega, je po njegovem rojstvu poprijela za marsikatero delo. Tako je nekaj časa delala kot natakarica, kuharica in plesalka. Njen sin se je kasneje uveljavil kot pesnik in tako šel po njeni poti.

Svoje zasebno življenje je skrbno skrivala, vseeno pa je znano, da je bila trikrat poročena. Leta 1952 se je poročila z grškim mornarjem Anastasiosom Angelopulosom, leta 1973 pa z mizarjem Paulom de Feuom.

Sprva se je uveljavila kot pevka in igralka

V 50. letih prejšnjega stoletja se je začela ukvarjati z igro in petjem. Med drugim je izdala tudi svoj prvi glasbeni album Miss Calypso (1957). Za vlogo v predstavi Look Away (1973) je prejela nominacijo za nagrado tony, za nastop v mini seriji Roots (1977) pa nominacijo za nagrado emmy.

Večji del 60. let je preživela v Afriki; v Egiptu in Gani. Tam je delala kot urednica in pisateljica. Nekaj časa je bila zaposlena tudi na univerzi v Gani. V tej državi se je zbližala z aktivistom za človekove pravice Malcolmom X, kateremu je pomagala pri ustanovitvi organizacije skupnosti Arfoameričanov. Ta je že naslednje leto, ko je bil izveden atentat na Malcolma, razpadla.

image_alt
Filmska ikona, ki je očarala Hollywood, zasenčila Marilyn in poročila Slovenca

Njena prva knjiga postala velika uspešnica

Svojo prvo knjigo je napisala leta 1969, njen naslov pa je I know why the caged bird sings. Gre za avtobiografsko delo o razmerah, v katerih je odraščala kot otrok, in o dogodku, zaradi katerega toliko let ni mogla govoriti. Knjiga je bila s strani kritikov deležna številnih pohval, prejela pa je tudi nominacijo za nacionalno knjižno nagrado. Hkrati je postala prva neleposlovna uspešnica Afroameričanke.

Napisala je tudi številne druge knjige, med katere spadajo: Gather together in my name (1974), The heart of a woman (1981) in Mom and me and mom (2013), katero je posvetila hčerki, ki je nikoli ni imela. V njej med drugim opisuje zapleten odnos, ki sta ga imeli z mamo, mladim ženskam pa daje napotke, kako živeti smiselno življenje.

Smrt Martina Luthra in Malcolma X jo je zelo prizadela

A song flung up to heaven (2002) je še eno njeno avtobiografsko delo, v katerem opisuje svoj prihod iz Afrike nazaj v ZDA in o kasnejšem spopadanju z novico, ko je izvedela, da sta bili ubiti dve osebi, ki sta igrali ključno vlogo v boju za človekove pravice; Malcolm X in Martin Luther.

Smrt obeh jo je zelo prizadela. Martin Luther je bil ubit na njen rojstni datum leta 1968. Od tedaj naprej Angeloua svojega rojstnega dneva ni več praznovala, je pa vsako leto na tisti dan Luthrovi vdovi poslala rože.

Nekatere zbirke njene poezije so: Oh pray my wings are gonna fit me well (1975), And still I rise (1978), I shall not be moved (1990), Even stars look lonesome (1997) in On the pulse of morning (1993). Prav slednja pesem velja za eno njenih najbolj znanih del. Za njeno zvočno različico je prejela celo grammyja. Pesem His day is done (1962) je poklonila Nelsonu Mandeli. Maya Angelou je napisala tudi nekaj kuharskih knjig. Z Oprah Winfrey sta bili dobri prijateljici.

Ob smrti ji je govor namenil tudi Barack Obama

Zadnja leta svojega življenja se je spopadala s številnimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih je 28. maja 2014 v svojem domu v Severni Karolini tudi umrla. Novica o koncu njene življenjske poti se je hitro razširila po vsem svetu. Številni ljudje, ki so jo občudovali, so svoje žalovanje izrazili preko družbenih omrežij.

Takratni ameriški predsednik Barack Obama je bil eden tistih, ki ji je namenil poslovilne besede. O njej je dejal, da je bila »brilijantna pisateljica, dobra prijateljica in fenomenalna ženska«. Dodal je, da je bila »oseba, ki nas je opominjala na to, da smo vsi božji otroci, zaradi česar lahko vsak od nas nekaj ponudi svetu.«

Njeni odmevni citati

»Ljudje bodo pozabili, kaj si rekel, pozabili bodo, kaj si naredil, nikoli pa ne bodo pozabili, kako so se počutili ob tebi.«

»Eno najlepših daril, ki jih lahko daš sebi, je, da odpustiš. Da odpustiš vsem. Ko spustiš breme zamere, začutiš olajšanje. Dejansko postaneš lahkotnejši.«

»Če se vedno trudiš biti normalen, ne boš nikoli vedel, kako izjemen si lahko.«

»Sovraštvo je povzročilo veliko težav na svetu, nikoli pa ni nobene rešilo.«

»Ne glede na to, kaj se zgodi ali kako slabo nekaj izgleda danes, gre življenje naprej, jutri pa bo bolje.«

»Pogum je najpomembnejša vrlina od vseh, saj brez njega nobene druge ne moreš dosledno udejanjati.«

»Želja, da bi dosegli zvezde, je ambicioznost, želja, da bi dosegli srca, pa modrost.«

»Kako lahko pričakujem, da bo kdorkoli dober do mene, če sama nisem dobra do sebe?«

»Nikoli za prioriteto ne postavi osebe, za katero si ti le ena od možnosti.«

»Nič ne more zasenčiti luči, ki sije od znotraj.«

»Pri uspehu gre za to, da si si všeč; da ti je všeč, kar delaš, in način, kako se tega lotevaš.«

»Potrebujemo veliko manj, kot si mislimo.«

»Lahko me ustreliš s svojimi besedami, zarežeš s svojim pogledom ali me ubiješ s svojim sovraštvom, pa se bom ne glede na vse ponovno dvignila.«

»Ne zaupam nikomur, ki se ne smeji.«

»Ko najdemo nekoga, ki je pogumen, zabaven, pameten in ljubezniv, se moramo za to zahvaliti vesolju.«

»Človek je posledica svojih sanj, zato delajte na tem, da bodo vaše sanje velike, nato pa jih skušajte živeti.«

»Odrasti pomeni, da prenehamo kriviti svoje starše.«

»Slepi smo lahko le toliko, kot si želimo biti.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte