IKONE

Tragično življenje največje glasbene dive vseh časov: Skrivaj je ljubila žensko

Whitney Houston velja za največkrat nagrajeno glasbeno ustvarjalko vseh časov, a kljub številnim uspehom in svetovni slavi, je bilo njeno življenje polno bolečine.
Fotografija: Whitney Houston je svojo veliko ljubezen morala skrivati pred javnostjo. FOTO: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Odpri galerijo
Whitney Houston je svojo veliko ljubezen morala skrivati pred javnostjo. FOTO: Featureflash Photo Agency/Shutterstock

Whitney Houston si je že od malih nog želela postati pevka. Ker je imela izjemen glas, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo stopila na to pot. Ne le, da ji je uspelo, da je v življenju počela to, kar si je najbolj želela – pela. Zaradi močnega, čustvenega vokala in izjemnih sposobnosti vokalne improvizacije so ji nadeli vzdevek »The Voice« (glas). Je ena najbolj prodajanih glasbenih izvajalk v zgodovini, v Guinnessovo knjigo rekordov pa se je uvrstila kot največkrat nagrajena ženska ustvarjalka vseh časov.

Whitney Houston leta 2000 na 42. podelitvi grammyjev. FOTO: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Whitney Houston leta 2000 na 42. podelitvi grammyjev. FOTO: Featureflash Photo Agency/Shutterstock

V svetu pop glasbe je orala ledino kot prva temnopolta pevka, ki je osvojila srca na milijone svetlopoltih poslušalcev. Pela je predvsem R&B, soul in pop pesmi, preizkusila pa se je tudi kot igralka in filmska producentka. Tekom svoje kariere je prodala 170 milijonov albumov, pesmi in videospotov, kar trije njeni albumi pa so dosegli diamnatne naklade (prodali so se vsak v več kot 10 milijonih izvodov), s čimer je postala prva temnopolta pevka, ki ji je uspel tak uspeh. Kot pevka je prejela dve nagradi Emmy, šest grammyjev, 30 nagrad Billboard in 22 ameriških glasbenih nagrad. Ena najlepših in najbolj prepoznavnih skladb, ki jih je odpela, je I will always love you (pesem je sicer napisala Dolly Parton, a jo je Whitney s svojo interperetacijo naredila legendarno), med njene uspešnice pa spadajo še Saving all my love for you, Greatest love of all, I wanna dance with somebody in One moment in time.

Že pri petih letih je pela v cerkvenem zboru

Whitney se je rodila 9. avgusta 1963 v New Jerseyu mami Emily 'Cissy' Houston in očetu Johnu Russellu Houstonu. Njena mama je bila kot gospel pevka članica priljubljene glasbene skupine The Sweet Inspirations, oče pa je bil zaposlen kot mestni administrator v Newarku v New Jearseyu in je delal za takratnega župana. Oba starša sta bila Afroameričana, ki pa sta se kasneje ločila. Whitney je imela še starejšega brata Michaela, ki se je ukvarjal s pisanjem pesmi, ter dva starejša polbrata nekdanjega košarkarja in pevca Garyja Garlanda in Johna III.

Houstonova se je s petjem ukvarjala že od malih nog. Pri petih letih je začela peti in igrati klavir v cerkvenem zboru baptistične cerkve New Hope v Newarku, od 11. leta dalje pa je kot solistka nastopala v mladinskem gospel zboru. Kasneje je nastopala kot spremljevalni vokal. Skozi celo najstniško obdobje jo je v petju pilila njena mama. V najstniških letih se je preizkusila tudi v manekenskih vodah, pri čemer so se ji odpirale lepe priložnosti, vendar pa jih je njena mama zavračala, saj je želela, da Whitney najprej zaključi srednjo šolo.

Robyn Crawford je bila njena zaupnica in intimna prijateljica

Leta 1980 je Houstonova na mladinskem poletnem taboru v East Orangeu spoznala sovrstnico Robyn Crawford, s katero sta se takoj ujeli in postali dobri prijateljici. Whitney je nekoč povedala, da ji je bila kot sestra, ki je ni nikoli imela. Crawfordova je Whitney spremljala skozi celo življenje in kariero, saj je bila nekaj časa tudi njena osebna pomočnica. Houstonova je bila sicer biseksualno usmerjena in njun odnos je presegal prijateljske okvirje. Ko je postala prepoznavna in uspešna, je v dobrobit svoje kariere Robyn prikazovala zgolj kot svojo prijateljico, saj se je bala, da bi s priznanjem, da je med njima nekaj več, ogrozila svojo javno podobo in kariero. Ne glede na vse je Crawfordova Houstonovi ves čas stala ob strani ter bila njena zaupnica in opora.

Whitney Houston s prijateljico Robyn Crawford FOTO: Profimedia
Whitney Houston s prijateljico Robyn Crawford FOTO: Profimedia

Izjemen glas Houstonove je odkril Clive Davis, direktor založbe Arista Records, ko jo je slišal peti na enem od njenih nastopov v lokalni kavarni. Takoj ji je ponudil sodelovanje in Whitney je tako pri svojih 19 letih podpisala pogodbo z omenjeno založbo. Debitirala je leta 1985 z albumom Whitney Houston. Njena prva albuma sta dosegla prva mesta na glasbenih lestvicah. Po določenem času in številnih glasbenih uspehih je bila pogodba z Aristo obnovljena. Njena vrednost je znašala 100 milijonov dolarjev, s čimer je postala ena največjih pogodb za snemanje vseh časov.

Clive Davis in Whitney Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock
Clive Davis in Whitney Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock

Zakon z Bobbyjem Brownom je bil medijsko zelo odmeven

Whitney je bila v 80. letih prejšnjega stoletja v romantični zvezi z ameriškim glasbenikom in nogometnim zvezdnikom Jermainom Jacksonom. Leta 1989, ko se je udeležila podelitve glasbenih nagrad Soul Train, je tam spoznala R&B pevca Bobbyja Browna, s katerim sta postala par in se po treh letih zveze poročila. Leta 1993 se jima je rodila hčer Bobbi Kristina Brown, ki je bila njun edini otrok.

Whitney Houston in Bobby Brown z njuno hčerko Bobbi Kristino leta 1998. FOTO: Kathy Hutchins/Shutterstock
Whitney Houston in Bobby Brown z njuno hčerko Bobbi Kristino leta 1998. FOTO: Kathy Hutchins/Shutterstock

Whitney je bila z Brownom poročena 15 let, vendar je njun zakon doživljal številne vzpone in padce. Brown je velikokrat vozil pod vplivom alkohola, bil je celo preprodajalec mamil, Houstonovo pa naj bi tudi varal. Njun zakon je tako pogosto pritegnil medijsko pozornost. Bobby je vedel, v kakšnem odnosu sta njegova žena in Crawfordova, s katero sta občasno tekmovala za Whitneyino pozornost, in je to sprejel.

Whitney in Bobby Brown Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Whitney in Bobby Brown Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock

Pevka, katere se je prijel vzdevek The Voice, se je preizkusila tudi v vlogi igralke in leta 1992 nastopila v romantičnem trilerju Telesni stražar, ki je postal deseti najbolj dobičkonosen film. Tako uspešen je bil predvsem zaradi glasbene podlage, za katero je bila v veliki meri zadolžena Houstonova, saj je za potrebe snemanja posnela šest pesmi. V času snemanja filma naj bi pevka doživela spontani splav.

Whitney s hčerko Bobbi Kristino Foto: S_bukley/Shutterstock
Whitney s hčerko Bobbi Kristino Foto: S_bukley/Shutterstock

Umrla v hotelski kadi zaradi predoziranja mamil, zdravil in alkohola

Whitney je bila tudi podpornica Nelsona Mandele, s čimer se je zavzemala proti apartheidu, politični doktrini rasne segregacije, zatiranja in izkoriščanja, ki je bila aktualna med letoma 1948 in 1994. Leta 1989 je Whitney ustanovila neprofitno organizacijo The Whitney Houston Foundation for children, ki je bila namenjena zbiranju sredstev za potrebe otrok po svetu. Houstonova je del svojih prihodkov podarila tudi ameriškemu Rdečemu križu.

Houstonova je priznala, da je redno uživala alkohol, marihuano, kokain in tablete, kar je kasneje vse bolj vplivalo na kakovost njenega glasu in na njeno pevsko kariero. Z razvadami je začela že v času, preden sta se spoznala z Brownom. Mama naj bi jo večkrat pozvala, naj si poišče strokovno pomoč, in Whitney se je enkrat res udeležila 30-dnevnega rehabilitacijskega programa, vendar pa je kasneje ponovno zapadla v ustaljene tirnice.

image_alt
Nenavadno življenje francoske ikone: S partnerjem sta uživala v ljubicah in ljubimcih

11. februarja 2012, ko je bila stara 48 let, je obležala v kadi hotelske sobe v Bevery Hillsu. Zanjo naj bi bila usodna kombinacija mamil, zdravil in alkohola, ki jo je zaužila nekoliko pred tragičnim koncem. Štiri leta po njeni smrti se je na podoben način končalo življenje njene hčere, ki pa je bila tedaj stara le 22 let.

V javnosti nasmejana, v sebi pa se je Whitney borila z odvisnostjo. FOTO: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
V javnosti nasmejana, v sebi pa se je Whitney borila z odvisnostjo. FOTO: Featureflash Photo Agency/Shutterstock

PREBERITE ŠE --> Danaja Lorenčič: Za popolnost sem bila pripravljena žrtvovati vse, tudi zdravje

Njeni odmevni citati

»Naučiti se umetniško izražati in biti sposoben to izpopolnjevati je izjemno. Še posebej, če pri tem izžarevaš ljubezen.«

»Počutim se blagoslovljeno, da lahko uporabljam to (glas), s čimer me je Bog obdaril. Ne zanimajo me toliko grammyji, plošče in podobno. Srečna sem, da lahko pojem.«

»Moja mama je prva pevka, s katero sem prišla v stik. Nenehno je prepevala; tako doma kot v cerkvi.«

»Ne bi mogla biti z nekom, ki ne bi spoštoval mojega mnenja.«

»Sem staromodno dekle. Obožujem gospel. Rada imam stvari, ki me dvignejo in navdihnejo.«

»Ko sem bila majhna, sem si želela postati učiteljica. Rada imam otroke, zato sem se želela ukvarjati z njimi. Kasneje sem hotela postati veterinarka. Nato sem pri 10 ali 11 letih odprla usta in si rekla: 'O Bog, kaj je to?'«

»Rada sem ženska, četudi v moškem svetu. Navsezadnje moški ne morejo nositi oblek, medtem ko ženske lahko nosimo hlače.«

»Končno sem se soočila z dejstvom, da ni zločin ne imeti prijateljev. Če si sam, imaš manj težav. Ko sem se odločila, da bom postala pevka, me je mama opozorila, da to pomeni, da bom velikokrat sama.«

»Že od začetka sva bili s kamero veliki prijateljici. Ona ljubi mene, jaz pa njo.«

»Lahko preslepiš druge, sebe pa ne moreš. Ko greš ponoči domov, moraš biti odkrit sam s sabo.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte