V VSEH LETNIH ČASIH

6 razlogov, zaradi katerih je vredno obiskati Bled, tudi če niste turisti

Bled očara s svojimi dih jemajočimi naravnimi lepotami in nudi številne možnosti preživljanja prostega časa. Izplača se ga obiskati v vseh letnih časih.
Fotografija: Bled je očarljiv tudi v jesenskem času. FOTO: Feel Good Studio/shutterstock
Odpri galerijo
Bled je očarljiv tudi v jesenskem času. FOTO: Feel Good Studio/shutterstock

Bledu pripada sloves enega najlepših alpskih letovišč, ki navdušuje s pravljično naravo. Pogled na jezero modro-zelene barve, sredi katerega se nahaja majhen otoček, medtem ko se ob njem na skalovju vzpenja grad, v ozadju pa bohotijo gore, verjetno nikogar ne pusti ravnodušnega. 

Bled FOTO: Hbpro/Shutterstock
Bled FOTO: Hbpro/Shutterstock

V poletnem času je jezero idealna točka za kopanje in prakticiranje drugih vodnih športov, saj se temperatura vode ogreje tudi nad 25 stopinj Celzija. Vendar pa tudi, ko se poletje zaključi, obstajajo številni razlogi, da ga obiščete in občudujete. Lahko se odločite za sprehod okoli jezera ali po okoliških poteh, dosežete katerega izmed njegovih hribov in občudujete razgled s ptičje perspektive, se s pletno odpravite do otočka ali pa se podate na razvajanje v toplice.

Termalna jezerska voda je namreč zdravilna, njene blagodejne učinke pa je odkril že Švicar Arnold Rikli, ki je še danes simbolično povezan z Bledom. S posebnim načinom zdravljenja, ki ga je v 19. stoletju vpeljal v to okolje, je namreč igral pomembno vlogo pri razvoju kraja v turistično destinacijo, kakršna je danes. Pri vsem tem seveda ne smemo pozabiti na slavno blejsko kremno rezino, ki si jo lahko privoščite v kateri od slaščičarn. Katere so tiste atrakcije in dejavnosti, ki jih ob obisku Bleda nikakor ne smete izpustiti s seznama?

image_alt
To je eno najlepših slovenskih mest, kjer imajo največjo drevesno hišo pri nas

Blejski grad

Gre za enega najstarejših in najbolje ohranjenih slovenskih gradov. Zgrajen je bil na 130 metrov visoki skali, ki se dviga nad Blejskim jezerom. Z razgledne točke ob gradu se odpira izjemen razgled na jezero, Karavanke, Stražo in Babji zob. V sklopu gradu se nahajajo tudi grajska restavracija, kjer si lahko privoščite okusne lokalne in regionalne jedi, pripravljene na sodoben in prefinjen način, butična trgovina Grajski čebelnjak, v kateri je možno kupiti medene izdelke slovenskih ponudnikov, kavarna, ki med drugim nudi bogato zbirko slovenskih vrhunskih vin in craft piv, muzej in vinska klet. Blejski grad lahko v hladnejšem delu leta obiščete vsak dan med 8. in 18. uro.

Blejski grad FOTO: Roka/Shutterstock
Blejski grad FOTO: Roka/Shutterstock

Blejski otok

Blejski otok se razprostira na površini 0,82 hektarja, nahaja pa se na zahodni strani Blejskega jezera. Je apnenčaste zasnove, porasel pa je z drevjem. Na njem stoji cerkev Marije Matere Božje, ob njej pa samostojen zvonik z baročno čebulasto kapo. Cerkev naj bi zdajšnjo baročno podobo dobila ob koncu 17. stoletja. Njeno notranjost krasijo slikovite freske, oljne oltarne slike, kipi in druga sakralna ornamentika iz različnih obdobij.

Cerkev Marije Matere Božje predstavlja tudi romarski kraj, zelo priljubljen pa je tudi zvon želja ali Marijin zvonček, ki se nahaja v njej. Posebnost Blejskega otoka je tudi kamnito stopnišče iz 17. stoletja, ki se nahaja na njegovi južni strani. Sestavljeno je iz 99 stopnic, ki so izdelane iz breče, lokalne konglomeratne kamnine. Na otoku se nahaja tudi Potičnica, kjer pečejo in prodajajo potico, našo tradicionalno jed, z različnimi nadevi. Cerkev, Potičnica in prodajna galerija so v novembru, decembru in januarju odprte vsak dan med 10. in 16. uro. Na otok je možno priti s pletno ali čolnom. Vstopnina na otok znaša 12 evrov na odraslo osebo in pet evrov na otroka.

Blejski otok FOTO: Zgphotography/Shutterstock
Blejski otok FOTO: Zgphotography/Shutterstock

Vzpon na Malo Osojnico

Tisti, ki se želite naužiti idiličnega razgleda na Blejsko jezero s ptičje perspektive, hkrati pa bi se radi tudi malo razgibali, se boste morda odločili za vzpon na Malo Osojnico, ki se nahaja na zahodni obali jezera. Kljub temu, da je sam izlet nezahteven in kratek (do vrha boste potrebovali 40 minut), je priporočljivo, da za varen vzpon in sestop obujete pohodniške čevlje.

Da bi prišli do izhodišča poti, je najbolje, če parkirate pri avtokampu Zaka ali v njegovi bližini. Na južnem delu Zake boste ob cesti in v neposredni bližini jezera zagledali neoznačeno pot, ki se skozi jaso vije v gozd. Tukaj se začne vaš vzpon. Pot se že čez nekaj minut združi s širšo stezo, kjer zavijete desno. V nadaljevanju sledite markacijam, ki vas bodo vodile na Malo Osojnico. Na vrhu se nahaja lesena klop, na kateri se je možno spočiti in uživati v razgledu.  

Osojnica, Bled FOTO: Tetiana_u/Shutterstock
Osojnica, Bled FOTO: Tetiana_u/Shutterstock

Vožnja s kočijo

Odprte kočije oziroma fijakerji imajo na Bledu dolgoletno tradicijo. Z njimi so včasih prevažali romarje, z izgradnjo železnice pa so na postajališčih prevzele goste in jih odpeljale do želene lokacije na Bledu. Danes prevozi s temi kočijami nimajo več praktične vrednosti. Za vožnjo se odločijo predvsem turisti, ki lahko na tak način Bled doživijo na edinstven način in z drugačne perspektive.

Vozniki kočij so na svoj poklic zelo ponosni. Prenaša se iz roda v rod. Do danes so ohranili nekdanjo tradicionalno uniformo. Blejski kočijaži so tako oblečeni v značilno jopico, hlače, belo srajco in telovnik z vezenimi gorenjskimi nageljni, na glavi pa imajo klobuk črne barve. Tudi blejske kočije so večinoma ohranile svojo prvotno podobo. S fijakerji se lahko popeljete okoli jezera ali na Blejski grad. V zimskem času se lahko za vožnjo s kočijo dogovorite med vikendi in prazniki od 10. do 16. ure na njihovem postajališču ob Festivalni dvorani.

S kočijo ob Blejskem jezeru FOTO: Ondrej Bucek/Shutterstock
S kočijo ob Blejskem jezeru FOTO: Ondrej Bucek/Shutterstock

Soba pobega na Bledu

Koncept sobe pobega oz. 'escape room' je hitro navdušil tako mlajše kot starejše obiskovalce, zato se tovrstne sobe z različnimi tematikami v zadnjih letih širijo kot gobe po dežju. Osnovna ideja je ta, da je ekipa ljudi (običajno gre za skupino do šestih udeležencev) zaprta v sobo. Skupina ima na voljo eno uro, da reši predvidene miselne uganke, preko katerih se dokoplje do ključa, ki jim omogoča pobeg iz prostora.

Eno takih sob je možno obiskati tudi na Bledu. Njena tematika je povezana z vilinci, bitji, ki naj bi imela nadnaravne sposobnosti in naj bi nekoč prebivala v okoliških hribih in gozdovih. Udeleženci izziva preko danih ugank in nalog odkrivajo eno njihovih največjih skrivnosti. Sodelovanje v izzivu je možno, če predhodno rezervirate želeni termin, kar lahko naredite na njihovi uradni spletni strani.

Sprehod okoli jezera

Sprehod okoli Blejskega jezera je zagotovo ena najbolj priljubljenih dejavnosti domačinov in obiskovalcev Bleda, na katerega se je še posebej prijetno podati na topel sončen dan. Okoli jezera je speljana lepo urejena šest kilometrov dolga pot, ki sprehajalcem omogoča, da si jezero ogledajo z vseh zornih kotov. Prehoditi jo je možno v dobri uri hoje. Pot delno poteka po asfaltu, delno po makadamu in delno po lesenih brveh. Primerna je tudi za kolesarje in otroške vozičke.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte