FRANCOSKI RAJ

Aix-en-Provence, prestolnica Provanse, ki vas bo prevzela z lepoto in šarmom

Aix-en-Provence je raj za umetnike in sladkosnede. Če hrepenite po francoski idili, je to kraj, ki ga morate obiskati.
Fotografija: Neskončna polja sivke zaznamujejo videz in vonj Provanse. Foto: Fesus Robert/shutterstock
Odpri galerijo
Neskončna polja sivke zaznamujejo videz in vonj Provanse. Foto: Fesus Robert/shutterstock

»Mesto je zelo prijetno in eno lepših na jugu Francije,« je dala vedeti že nekaj časa v Franciji živeča Slovenka Nina. »Staro jedro je obširno in pretežno zaprto za promet. To mi še posebno pride prav za sprehode z majhnim otrokom. Preselili smo se šele pred nekaj meseci, a se že počutim domače.«

Nekaj spodbudnih besed je bilo dovolj, da se je mesto Aix-en-Provence znašlo na mojem seznamu potovalnih želja. Prestolnica Provanse se ponaša z milim podnebjem, kar se je izkazalo tudi na topel jesenski dan. Navsezgodaj je bila obsijana s soncem, pročelja medenih barv pa so zaznamovale modre naoknice. 

Živahen mestni utrip Aix-en-Provence Foto: Trabantos/shutterstock
Živahen mestni utrip Aix-en-Provence Foto: Trabantos/shutterstock

Sobotna jutra v starem jedru so gotovo najbolj živahna. Takrat si domačini vzamejo več časa za nakupovanje in pred nekaterimi trgovinami ter lokali s prigrizki in sladicami se večji del dneva vijejo vrste. Polni so tudi vrtovi gostinskih lokalov, še posebno v času kosila in večerje. Dopoldne je še posebno živahno na živilski tržnici, kjer se je prijetno sprehoditi med stojnicami s številnimi dobrotami in sezonskimi pridelki.

Tudi bližnja tržnica s cvetjem je dobro obiskana. Glavno promenadno ulico Mirabeau ta dan poživlja še bolšji sejem, s stojnicami pa se pridružijo prodajalci cenejših oblačil in obutve. Pisan živžav popestrijo še ulični glasbeniki. Cene so za slovenske razmere kar visoke, a prijetno vzdušje to »neprijetnost« hitro pusti ob strani.

Bogata ponudba tržnice v Aix-en-Provence Foto: Neirfy/shutterstock
Bogata ponudba tržnice v Aix-en-Provence Foto: Neirfy/shutterstock

Škržati se na jugu Francije oglašajo skoraj vse leto in so poleg sivke in drugih dišavnic zaščitni znak pokrajine. Na hrošče v različnih oblikah sem naletel vsepovsod. Predvsem v obliki spominkov na sto načinov, od zlatega obeska do odišavljenih lesenih škržatov, ki odganjajo molje ali pa le poskrbijo za prijeten vonj v omarah. 

PREBERITE ŠE -> Zdravilni učinki sivke in kako si lahko z njo pomagamo 

Slaščice za kraljico

»Ne pozabi pokusiti slaščic calissons,« se spomnim Nininih nasvetov, ko se zazrem v mikavno izložbo prve slaščičarne. Rumene slaščice v obliki zaobljenega romba so po vrhu prekrite s sladkornim prelivom. Na prvi pogled so podobne želejevim bombonom, a po okusu jih močno prekašajo!

Bomboni calissons so narejeni iz posušenih melon in mletih mandljev. Iz obojega izdelajo marcipanu podobno zmes ter jo oblikujejo z modeli ter glazirajo s sladkorjem in jajčnim beljakom. V mestu in okolici je več proizvajalcev, vsak med njimi pa doda še kakšno sestavino, na primer pomarančo, češnje, sivko, vaniljo. Aromatični bomboni so res okusni in delikatni kot mandljevi cvetovi. Obvezno se pojavljajo med božičnimi dobrotami, teknejo pa seveda kar tako vsak dan. 

Specialiteta mesta Aix-en-Provence so bomboni calissons, ki jih je lokalni slaščičar v 15. stoletju ustvaril za francosko kraljico. Foto: Anna_pustynnikova/shutterstock
Specialiteta mesta Aix-en-Provence so bomboni calissons, ki jih je lokalni slaščičar v 15. stoletju ustvaril za francosko kraljico. Foto: Anna_pustynnikova/shutterstock

Njihov nastanek sega v sredino 15. stoletja. Takrat je lokalni slaščičar s svojo umetnino navdušil nedostopno kraljico Jeanne de Laval. Običajno zlovoljna se je ob popolnem okusu končno zadovoljno nasmehnila in dejala, da so bomboni kot prijetni objemi.

Med najbolj znanimi lokalnimi proizvajalci je Le Roy Rene. Tovarno imajo na mestnem obrobju, kjer si lahko ogledate muzej, posvečen slaščicam. Dopoldne se je vredno pridružiti vodenemu ogledu, ki vključuje tudi vpogled v proizvodne prostore in na koncu najslajši del obiska – pokušnjo. Slaščice je seveda mogoče tudi kupiti, a cene niso bistveno nižje kot drugod po mestu. 

PREBERITE ŠE -> Z otrokom v Pariz: 7 namigov za nepozabno družinsko potovanje

Slikarjeve kulise

Najbolj znani meščan Aix-en-Provence je bil gotovo Paul Cézanne (1839–1906). Postimpresionistični slikar je bil rojen v mestu in tu je tudi veliko ustvarjal. Njegov atelje si je mogoče ogledati. Urejen je v hiši, obdani s sredozemskim rastjem, le kratek sprehod od mestnega središča. V ateljeju so ohranjeni številni predmeti, ki jih je uporabljal za slikanje tihožitij. Pa tudi njegove risbe, akvareli, slikarski pripomočki in pohištvo. Mimogrede si velja ogledati film o njegovem načinu ustvarjanja. 

V Aix-en-Provence si je še danes mogoče ogledati atelje postimpresionističnega slikarja Paula Cézanna Foto: Trabantos/shutterstock
V Aix-en-Provence si je še danes mogoče ogledati atelje postimpresionističnega slikarja Paula Cézanna Foto: Trabantos/shutterstock

Slikarjeve občutke lahko na svoj način podoživite s sprehodom na razgledni del bližnjega griča. Čeprav je danes obdan s stanovanjskim naseljem, je iz parka, zasajenega z oljkami in cipresami, mogoče uživati v enakih razgledih, kot je nekoč Paul Cézanne. Prav tu je ustvaril več slik gorovja Sainte Victorie, ki se dviguje nad vasmi ter polji maka in sivke. Do tisoč metrov visoko gorovje zaznamujejo nenavadne oblike, ki so v preteklosti navduševale tudi druge umetnike. 

image_alt
Neverjetna življenjska zgodba Louisa Vuittona, pri 13 pobegnil od doma in prepešačil Francijo

Po Cézannovih stopinjah

Ljubitelji umetnosti pa tudi drugi morajo obiskati muzej Granet. Ime je posvečeno enemu najbolj znanih francoskih ustvarjalcev iz sredine 19. stoletja, Francoisu Granetu. Hranijo tudi več del Cézanna in Picassa ter drugih svetovno znanih slikarjev. Muzej in druge zgradbe ter kraje, povezane s Cézannovim življenjem, po ožjem mestnem središču povezujejo za dlan velike medeninaste oznake, vdelane v pločnike. So tako lične, da so zamikale nekatere ljubitelje spominkov, zato jih kar nekaj manjka, čeprav so videti trdno pritrjene na asfaltno podlago.

Prijetna kombinacija muzeja, parka in gostinskega lokala s senčnim vrtom je stara meščanska hiša Hôtel de Caumont. V zgornjem nadstropju so na ogled restavrirane sobe z originalnim pohištvom iz 18. stoletja. Mimogrede si lahko ogledate še en film o Paulu Cézannu in si privoščite sprehod po skrbno urejenem vrtu, ki se skriva za visokimi zidovi. V kulturnem središču večkrat pripravijo odmevne razstave.

Privlačne podobe mestnega središča Foto: Igor Fabjan
Privlačne podobe mestnega središča Foto: Igor Fabjan

Nekaj posebnega je še fundacija Vasarely, ki skrbi za razstavne prostore, posvečene enemu vidnejših umetnikov pop arta, Victorju Vasarelyju. Nenavadna galerija z velikanskimi razstavnimi eksponati optične umetnosti stoji na mestnem obrobju, a do nje sem preprosto prišel z enim izmed mestnih avtobusov. Ti so okolju kar se da prijazni, saj večina vozi na električno energijo. Poleg tega v središču prevladujejo manjši avtobusi, po delih, kjer je promet za druga vozila večinoma prepovedan, pa vozijo nekakšni električni kombiji, ki imajo prostora za do šest potnikov. 

image_alt
Magično italijansko mesto, ki ga je vredno obiskati, preden ga odkrijejo drugi turisti

Umetniki in arhitekti med vinogradi

Aix je odlično izhodišče za raziskovanje pokrajine, ki jo poleti zaznamujejo nepregledna polja sivke. V mestu Monsaque lahko obiščete muzej s prodajalno tudi pri nas priljubljenega proizvajalca kozmetike L'Occitane. Soteska Verdon se ponaša z zelenkasto obarvano reko.

Posebno doživetje pa je bil tudi obisk posestva Château La Coste, ki je nekakšna galerija sodobne umetnosti na prostem. Vinogradniško posestvo zaznamujejo vinogradi na ravninskem delu in umetniške instalacije ob poteh, ki se vijejo med vinskimi trtami in skozi borov gozd.

Del posestva zaseda ducat luksuznih apartmajev in več restavracij. Od leta 2004 na posestvo vabijo uveljavljene umetnike in arhitekte, ki lahko naredijo projekt po svoji zamisli in izberejo lokacijo. Med njimi so Jean Nouvel, Frank Gehry, Oscar Niemeyer in Tadao Ando. Svoja dela sta prispevali tudi kiparka Louise Bourgeois in vsestranska umetnica Yoko Ono, lani pa so bile postavljene na ogled tudi redko videne slike pevca Boba Dylana

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte