POLETNI ODDIH V AVSTRIJI

To so čudovita avstrijska jezera, v katerih se je možno osvežiti

Avstrija se ponaša s številnimi jezeri, ki so prava paša za oči. Poletje je idealen čas za obisk katerega od njih, saj se v njih lahko tedaj tudi kopamo.
Fotografija: Baško jezero, Faaker see na avstrijskem Koroškem. Foto: Urban Červek
Odpri galerijo
Baško jezero, Faaker see na avstrijskem Koroškem. Foto: Urban Červek

Naša severna soseda se lahko pohvali z izjemno naravo, ki kar kliče po tem, da bi jo bolje raziskovali. V poletnem času so še posebej atraktivna njena jezera, v katerih se je možno tudi okopati, poleg tega pa skupaj z okolico nudijo možnosti za prakticiranje tudi drugih športnih aktivnosti. Predstavljamo vam nekatera izmed njih, ki so primerna za enodnevni ali vikend izlet.

Baško jezero

Baško jezero, ki ga Avstrijci imenujejo Faaker See, je svoje ime dobilo po vasi Bače, ki se nahaja v bližini. Gre za ledeniško jezero blizu Beljaka, na avstrijskem Koroškem, ki očara s svojo posebno turkizno barvo. Jezero je okroglaste oblike, razprostira se na površini 2,3 kvadratnega kilometra na nadmorski višini 544 metrov, njegova povprečna globina pa znaša 16 metrov. Sredi njega lahko opazimo otoček.

Baško jezero v poletnem času rade obiščejo družine. Turistično urejen je predvsem njegov jugovzhodni in severni del. V njem se je možno kopati, na plovbo se lahko podate s kanujem ali kajakom, gorski kolesarji se bodo z navdušenjem podali po poti Kopein Trail, sicer pa je v bližini gora Mittagskogel, na katero se je možno povzpeti.

Če se boste do Baškega jezera podali iz Ljubljane, boste morali premagati 91 kilometrov dolgo pot, z avtom pa boste do njega prispeli v približno eni uri in 20 minutah.

Belo jezero

Belo jezero ali Weissensee je najvišje locirano koroško kopalno jezero, saj leži na 945 metrih nadmorske višine. Je ledeniškega izvora, okoli njega se razprostira neokrnjena narava, zato lahko tam srečate tudi katero od divjih živali, piko na i pravljični kulisi pa dajejo okoliški vrhovi. Kar dve tretjini jezera in njegove okolice spadata pod naravni rezervat, zato je obisk le-tega še posebej priporočljiv za ljubitelje narave, na svoj račun pa bodo prišli tudi tisti, ki se navdušujejo nad dobro kulinariko.

PREBERITE ŠE -> To so najlepša kopališča na Štajerskem

Jezerska voda, ki se poleti segreje tudi do 25 stopinj Celzija, po kakovosti dosega pitno. Obala ponuja številne samotne in idilične zalive za poležavanje, okolica jezera pa je prepredena s kolesarskimi in pohodniškimi potmi. Belo jezero je prikladno tudi za potapljanje, skok s pečin, smučanje na vodi, jadranje, surfanje in ribolov. Ob obali so bregovi krede, ki izvirajo iz okoliških gora in dajejo jezeru značilno belo barvo, po njej pa je Weissensee tudi dobil svoje ime. Zaradi strme obale je vzhodni del jezera skoraj nenaseljen.

Vožnja z avtom iz Ljubljane do približno 160 kilometrov oddaljenega Belega jezera vam bo vzela dve uri in pol vožnje.

Vrbsko jezero

Zahodno od Celovca se razprostira Vrbsko jezero oz. Wörthersee, ki s površino 20 kvadratnih metrov in največjo globino nad 80 metrov velja za največje jezero na avstrijskem Koroškem in priljubljeno avstrijsko turistično destinacijo. Leži na nadmorski višini 439 metrov in obsega 42 kilometrov obale. Ob njem se bohotijo romantične vile in gradovi, ki so jih na prelomu z 19. na 20. stoletje zgradili aristokrati in industrialci.

Kljub prostrani obali pa so možnosti za kopanje v jezeru, ki v poletnem času doseže tudi 25 stopinj Celzija, bolj skope. Razlog je ta, da je večina plaže v zasebni lasti, lastniki pa obiskovalcem ne omogočajo uporabe plaže. Največ možnosti za kopanje imajo gostje okoliških hotelov, saj je zanje urejen zaseben dostop do jezera. Po jezeru se sicer lahko zapeljete tudi s pravim parnikom, okoli njega pa je urejenih več kolesarskih poti.

Wolfgangsee

To jezero je že nekoliko bolj oddaljeno, saj se nahaja v bližini Salzburga. Ime je dobilo po svetem Wolfgangu Regenburgu, za katerega legenda pravi, da naj bi na tem območju v 10. stoletju postavil prvo cerkev. Površina jezera znaša 13 kvadratnih kilometrov, polotok die Enge pa ga deli na dva dela. Jezero ponuja možnosti za prakticiranje številnih vodnih športov, kot so kopanje, jadranje, veslanje, surfanje ter plovba s kanujem ali kajakom. Jezero je možno raziskovati z ladjico, čolnom ali pedolinom.

PREBERITE ŠE -> To največje italijansko jezero se ponaša z zdravilno vodo

Najbolj turistično priljubljeni naselji, ki ležita ob jezeru, sta St. Wolfgang in St. Gilgen, še posebej obiskani pa sta v poletnem času. St. Wolfgang je odlična točka za sprehajanje, saj naselje krasijo atraktivni trgi, tlakovane ulice, trgovine z domačimi izdelki, prijetne kavarne in restavracije s tradicionalno avstrijsko hrano ter očarljive cerkvice. Za posebno dogodivščino velja vožnja z zobato železnico, ki deluje že od leta 1893, vodi pa na goro Schafberg, s katere se odpira panoramski razgled na Wolfgangsee.

St. Gilgen obiskovalce navdušuje s stavbami iz baroke in rokokoja, ki jih krasijo pravljične fasade. Tudi to naselje nudi možnost dostopa do razgledne točke. Z vzpenjačo, ki vas bo na cilj pripeljala v samo 11 minutah, se lahko podate na vrh Zwolferhorn, ki leži na nadmorski višini 1522 metrov.

Vožnja do Wolfganga vam bo iz Ljubljane vzela nekaj manj kot štiri ure. Pri tem boste premagali razdaljo 300 kilometrov.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte