VSTOP V 2023

Silvestrovanje v zadnjem hipu: V teh mestih se splača dočakati novo leto

Le še nekaj dni nas loči do konca decembra, zato smo zbrali nekaj predlogov, kje preživeti prehod v leto 2023 v zadnjem hipu.
Fotografija: Silvestrovanje v Budimpešti je bolj prijazno denarnici, kot bi si mislili. FOTO: Melinda Nagy/Shutterstock
Odpri galerijo
Silvestrovanje v Budimpešti je bolj prijazno denarnici, kot bi si mislili. FOTO: Melinda Nagy/Shutterstock

Načrtovanja silvestrskega večera se številni lotijo že tedne ali celo mesece prej, medtem ko je velik delež tudi tistih, ki do zadnjega trenutka ne vedo, kje bodo vstopili v novo leto. Če še vedno ne veste, kje boste praznovali, vam predlagamo obisk katerega od spodaj navedenih bližnjih mest.

Budimpešta – za sproščanje ali zabavo

Silvestrovanje v Budimpešti je prava izbira tako za mlade, ki bi se radi udeležili katere od divjih silvestrskih zabav, pare, ki si želijo vzeti nekaj časa zase in se prepustiti razvajanju, ter družine, ki bi rade doživele silvestrsko vzdušje, vendar na bolj umirjen način. Če boste najdaljšo noč v letu preživeli v madžarski prestolnici, lahko na njenih ulicah prisluhnete glasbi v živo, hrano pa je možno kupiti na tamkajšnjih stojnicah. Seveda je dobra izbira tudi večerja v kateri od bližnjih restavracij. Za razliko od številnih drugih evropskih mest boste lahko do svoje mize prišli tudi brez predhodne rezervacije, poleg tega pa naj bi bile tudi cene znosne. Silvestrska večerja v kateri od boljših restavracij naj bi bila na voljo že od 50 evrov naprej. Odpravite se lahko tudi v terme ter poskrbite za silvestrsko sproščanje ali pa se podate na nočno križarjenje po reki Donavi.

Budimpešta FOTO: Melinda Nagy/Shutterstock
Budimpešta FOTO: Melinda Nagy/Shutterstock

Silvestrovanje na prostem v Budimpešti nekoliko spominja na dogajanje v nekaterih večjih evropskih mestih, kot so London, Pariz in Amsterdam, vendar madžarska prestolnica ponuja nekoliko bolj umirjeno vzdušje. Po ulicah boste videli ljudi, ki plešejo tradicionalni madžarski ples čardaš, medtem ko se glavno dogajanje odvija na trgu Vorosmarty. Tam se zbirajo ljudje in pričakujejo prihod 12 zvončkov, ki simbolizirajo nastop novega leta. Ob polnoči pride čas za ognjemet. Najboljši pogled nanj se vam ponuja z bregov Donave.

Dunaj – raj za ljubitelje kulture

Na Dunaju se dogajanje na prostem, posvečeno silvestrskemu večeru, prične že ob 14. uri in traja do 2. ure zjutraj. Od Freyunga preko Am Hof, Graben, Stephansplatz in Kärntner Strasse do Neuer Markt se zvrstijo številni ponudniki kulinaričnih specialitet, punča in penine. Na tem predelu mesta postavijo tudi šest odrov, na katerih nastopijo pevci, glasbene skupine, orkestri in DJ-ji. Glavni novoletni sejem se odvija na Maria Theresien Platz. V popoldanskih urah je Graben tudi prizorišče hitrega tečaja valčka, kjer se osnov tega plesa lahko naučijo vsi, ki bi si tega želeli.

image_alt
Najlepši adventni sejmi v Avstriji, ki se jih splača obiskati

Ob polnoči zadoni velikanski zvon Pummerin v dunajski katedrali sv. Štefana. Ko se njegovo zvonjenje poleže, nebo preplavi tudi ognjemet. Vsako leto se ob polnoči po mestu zasliši tudi glasba valčka Blue Danube Johanna Straussa, na katerega vsi zaplešejo. Seveda je Dunaj odlična silvestrska destinacija za vse ljubitelje kulturnega dogajanja. Tako se v Musikvereinu vsako leto odvije tradicionalni novoletni koncert svetovno znanih Dunajskih filharmonikov, ki se ga je možno udeležiti 30., 31. decembra ali 1. januarja, vendar pa si je treba vstopnico pravočasno zagotoviti. Na silvestrski večer številni hoteli in restavracije ponujajo prestižne silvestrske večerje, poleg tega pa na ta večer poteka tudi veliko drugih koncertov ter opernih in ostalih predstav.

Dunaj FOTO: Ian Winslow/Shutterstock
Dunaj FOTO: Ian Winslow/Shutterstock

Benetke – kulinarične dobrote in veličasten ognjemet

Benetke veljajo za mesto zaljubljencev. Če se boste odločili najdaljšo noč preživeti tukaj, lahko obisk izkoristite za ogled znamenitosti, kot so bazilika in zvonik svetega Marka, Doževa palača, most vzdihljajev in impresivna stavba Ecuola Grande di San Rocco. Posebna izkušnja je tudi nočna vožnja z gondolo. Željni praznovanja do jutranjih ur lahko obiščejo katero od tamkajšnjih diskotek. Markov trg se začne z obiskovalci polniti šele od 22:30 dalje. Za dostop do prizorišča veljajo strogi varnostni standardi. Tako ni dovoljeno vnašati alkoholnih pijač ter raket in petard. Glavna senzacija silvestrovanja v Benetkah je veličasten in raznobarven ognjemet.

Benetke FOTO: Pajor Pawel/Shutterstock
Benetke FOTO: Pajor Pawel/Shutterstock

Če si želite v Benetkah privoščiti silvestrsko večerjo, boste lahko za to odšteli precej denarja. Poleg tega morate pohiteti z rezervacijo, saj se mesta v restavracijah hitro polnijo. Značilna jed, ki jo ob prehodu v novo leto jedo Benečani, je 'cenone di capodanno'. Njeni glavni sestavini sta klobasa in posebna vrsta leče 'lenticchie'. Ta nekoliko spominja na majhne kovance. Po tradiciji velja, da naj bi tisti, ki jo bo za silvestrovo veliko pojedel, v novem letu imel veliko denarja. Za silvestrovo pogosto postrežejo tudi rižoto s pokrovačami, ragu iz lignjev, svinjski file z zelenjavo in beneška jetra. Nekateri se odločijo silvestrovo preživeti tudi na velikih barkah, kjer je poskrbljeno za dogajanje, hkrati pa so gosti deležni 'all inclusive' ponudbe.

Silvestrsko dogajanje po Sloveniji

Če se vam ideja, da bi se na silvestrovanje odpravili v tujino, ne zdi preveč mamljiva, bi se pa vseeno radi udeležili dogajanja na prostem v katerem od slovenskih mest, se lahko odpravite v Ljubljano. Tam bodo koncerti potekali na več trgih, dogajanje pa se bo pričelo ob 21. uri. Na Kongresnem trgu boste lahko prisluhnili Samuelu Lucasu, Maraayi in Miranu Rudanu. Na Trgu francoske revolucije bodo nastopili Lim Smrad in Žila, Klemen Klemen, Happy Ol'McWeasel in Within Destruction; na Mestnem trgu Alenka Godec, Helena Blagne in Nuša Derenda ter Pop design na Pogačarjevem trgu.

Silvestrovanje v stari Ljubljani, 01.01.2020 FOTO: Šipić Roman
Silvestrovanje v stari Ljubljani, 01.01.2020 FOTO: Šipić Roman

Pestro bo tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih. V Mariboru bo za vzdušje poskrbela skupina CoverLover, v Kranju pa bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji ljubezenskih balad, saj bo nastopil Marko Vozelj. Celje bo odlična izbira za vse, ki si skoka v novo leto ne predstavljajo brez divje zabave. Oder bo namreč zasedla skupina Kingston. Na Obali se bo glavno dogajanje odvijalo v Kopru na Titovem trgu, kjer bosta nastopili kar dve glasbeni skupini; Ne me jugat in Big foot mama. Že naslednji dan pa bo glavna atrakcija na Obali zdaj že tradicionalni dogodek Novoletni skok v morje, ki se bo odvijal na portoroški plaži. Lansko leto se ga je udeležilo več kot 600 kandidatov in več kot 6000 obiskovalcev. Prijave zbirajo na uradni spletni strani dogodka.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte