VESELI DECEMBER

Kam na ogled lučk po Sloveniji? Ti kraji vas ne bodo pustili razočaranih

V Sloveniji je kar nekaj krajev, ki so v tem prazničnem času zažareli v soju tisočerih luči.
Fotografija: Letošnja atrakcija v prazničnem Mariboru je veliko panoramsko kolo. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.
Odpri galerijo
Letošnja atrakcija v prazničnem Mariboru je veliko panoramsko kolo. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Zadnji mesec v letu je čas, ko se ozremo nazaj na odhajajoče leto in izrečemo dobrodošlico tistemu, ki prihaja. Gre za čas, ki ga posvetimo svojim bližnjim, obdarovanju, praznovanjem in novoletnim zaobljubam. To je obdobje, ko praznično okrasimo svoje domove, prav tako pa se v pravljično podobo odenejo številna mesta. Ti slovenski kraji vas s svojo adventno podobo v tem mesecu zagotovo ne bodo razočarali.

Arboretum Volčji potok

Arboretum Volčji potok, ki se nahaja med Domžalami in Kamnikom, je edini samostojni arboretum pri nas. V njem si je možno ogledati kar 3500 drevesnih vrst z različnih predelov sveta. Od leta 1999 dalje je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Medtem ko ga je z namenom ogleda rastlinskih vrst najlepše obiskati v toplejšem delu leta, pa je december mesec, ko park zažari v pravljični preobleki, saj je del njega okrašen s številnimi lučkami. Da bi si jih ogledali, se boste morali sprehoditi po urejeni enosmerni poti. Letošnja novost je 25 metrov dolg osvetljen tunel. Ko se pomikate skozenj, se barva lučk spreminja. Pred kuliso dvorca je postavljena svetlobna zavesa, na kateri se menjujejo svetlobni prizori kot na filmskem platnu. Ob veliki osvetljeni krogli vas bo pričakala glasbena spremljava. 

Z lučkami okrašen park lahko obiščete vsak dan do 8. januarja 2023 med 16. in 21. uro. Odrasli bodo za vstop do 19. ure odšteli 10 evrov, za vstop po 19. uri pa 7 evrov. Otroci do 15. leta bodo za vstop do 19. ure odšteli 5 evrov, za vstop po 19. uri pa 3,5 evra.

Mozirski gaj

Mozirski gaj je park, v katerem lahko od pomladi do jeseni občudujemo različne vrste cvetlic, dreves in grmovnic. V spomladanskem času nas bodo očarali predvsem tulipani različnih barv. Prav tako so v njem predstavljeni nekateri elementi kulturne dediščine, kot so kozolec, mlin in kašča. Otroke bo razveselila Začarana vas, kjer se bodo lahko srečali z vilami in drugimi fantazijskimi bitji. Na sredini parka se vzpenja razgledni stolp, s katerega se odpira pogled na celoten park in njegovo bližnjo okolico.

Mozirski gaj pa je vredno obiskati tudi decembra in vse do 8. januarja vsak dan od 16. do 21. ure, ko v njem zasveti 1,7 milijona prazničnih luči. Tudi v sklopu letošnje Božične bajke bo okrasitev vsakega od tematskih vrtov unikatna. Med njimi so vrt Evropske unije, vrt Božička z Božičkovo hišo ter japonski in zeliščni vrt. Odrasli bodo za vstop v Mozirski gaj v prazničnem času odšteli 8 evrov, otroci, stari od 3 do 6 let, 2 evra, otroci od 7. do 15. leta pa 4 evre.

Ljubljana

Kot se za prestolnico Slovenije spodobi, lahko v njej glede na intenzivnost okrasitve v največji meri zaznamo praznični duh. Avtor letošnje tematike praznične okrasitve »Splošni um, duh skupnosti« je Urban Modic, sin pokojnega slikarja Zmaga Modica, ki je Ljubljano v pravljično podobo odel kar 19 let zapored. V njenem sklopu so predstavljene tako že znane kot na novo načrtovane in dopolnjene zgodbe o nastanku življenja in vesolja. Projekt je sestavljen iz kar 850 skulptur in likov.

PREBERITE ŠE --> Urban Modic, sin Zmaga Modica: Očetu sem lahko povedal, da ga imam rad

Po mestu je letos postavljenih tudi deset božičnih smrek. Največja in najbolj okrašena se nahaja na Prešernovem trgu. Tudi tokrat so pred Zoisovo palačo na ogled jaslice iz slame. Do 8. januarja 2023 je možno obiskati praznične stojnice, na katerih ponujajo kuhano vino, kulinarične dobrote, ročne izdelke in domače dobrote. V tednu od božiča do novega leta lahko prisluhnete številnim glasbenim izvajalcem, ki bodo nastopili na Trgu francoske revolucije, Kongresnem trgu, Novem trgu in na Pogačarjevem trgu. Spored koncertov si lahko ogledate na spletni strani visitljubljana.com.

Maribor

Drugo največje slovensko mesto bo praznično okrašeno vse do 7. januarja 2023. Na Trgu Leona Štuklja so postavljene hiške, kjer ponujajo hrano in pijačo, hkrati pa se bodo na tej lokaciji odvili tudi nekateri koncerti, medtem ko na Glavnem trgu poteka božični sejem, kjer svoje izdelke prodajajo lokalni ponudniki.

Posebnost letošnjega prazničnega programa je panoramsko kolo na Glavnem trgu. Visoko je 23 metrov, med vožnjo z njim pa lahko uživate v razgledu na okrašeno mestno jedro. Najmlajši bodo navdušeni nad festivalom Vilinsko mesto. Kot je zapisano na njihovi spletni strani, gre za deželo vil, škratov, velikanov, polbogov, otrok in pravih ljudi. V sklopu festivala se bodo do 28. decembra v Vetrinjskem dvoru odvijale različne predstave za otroke.

Koper

V Kopru so se praznične luči prižgale 27. novembra. Največja atrakcija je Titov trg, ki se ponaša z nekaterimi svetlobnimi efekti in zelenimi drevesi v loncih, na njem pa so postavljene tudi stojnice Miklavževega sejma. Do 8. januarja je na voljo tudi drsališče v Taverni. Ljubitelji kulinaričnih dobrot bi se morali ustaviti na Muzejskem trgu, prizorišču zimske edicije Altroke Istra Gourmet Festivala, kjer si lahko privoščijo dobrote, kot so pršut, tartufi, istrski burger in pidoči. Ob dobri hrani je možno popiti kozarec vina ali katere druge pijače.

Kranj

V Kranju pred Prešernovim gledališčem lahko občudujete božično-novoletno smreko, na Glavnem trgu pa se nahaja pravljični gozdiček, nad katerim se navdušujejo predvsem otroci. Med sprehodom skozi staro mesto jedro lahko občudujete lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša. Med njimi še posebej izstopajo lesene jaslice, ki so postavljene v kanjonu reke Kokre.

Vredno si je ogledati tudi pravljično okrašen vrt pred gradom Khislstein. Tukaj so postavljene svetlobne živali, nedaleč stran pa se nahaja Božičkov stol, na katerega se lahko usedete in pozirate za edinstveno fotografijo. Skozi celoten mesec si je v mestu možno ogledati Praznični sejem, na katerem svoje izdelke predstavijo lokalni umetniki in obrtniki. Kulinarične specialitete si lahko privoščite na sejmu Okusi Kranj, ki se odvija na Poštarski ulici. Na Glavnem trgu lahko ob večerih prisluhnete tudi koncertom slovenskih glasbenikov. Podroben spored dogajanja si lahko ogledate na visitkranj.com.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte