NOV MODNI SLOG

Modni slog po rojstvu otroka: kaj storiti, če ste ga izgubili

Svetovalka za stil nam je zaupala, kako v novi fazi svojega življenja lahko znova najdemo svoj modni slog.
Fotografija: Vaša nova oblika telesa je prav tako lepa. Foto: arhiv Katje Vidovič
Odpri galerijo
Vaša nova oblika telesa je prav tako lepa. Foto: arhiv Katje Vidovič

Po rojstvu otroka se morda počutite nekoliko izgubljene, utrujene in polne dvomov. Zadnja stvar, o kateri razmišljate, je, kako se boste oblekle, obenem pa ni nič nenavadnega, če so vam nekatera oblačila preozka ali se vam ne zdijo več primerna.

Toda tudi v tej novi fazi svojega življenja lahko znova najdete svoj modni slog, če si to seveda želite. Svetovalka za stil Katja Vidovič nam je zaupala nekaj napotkov, kako obnoviti svoj modni slog, če ste ga po nosečnosti izgubile; kakšna oblačila naj bi nosile novopečene mamice in zakaj ne priporoča, da posnemate spletne vplivnice.

Naj bodo oblačila predvsem prijetna

Po rojstvu otroka marsikatera ženska spremeni svoj slog oblačenja ali pa ima občutek, da ga je izgubila, vendar ni nujno, da karkoli spreminjate, pravi Katja.

»Menim, da ni potrebe po pretirani spremembi sloga, ko enkrat postaneš mati. Vsaj moja izkušnja je takšna, da sem globoko v sebi ostala enaka in so mi bile ljube iste stvari, tudi sam stil oblačenja. Seveda se prilagodiš dani situaciji, tudi spremembe na telesu te nekako vodijo k temu, a če ti je bilo vedno pomembno, kako si oblečena, in je to oblikovalo tvoj vsakdan in osebnost, se kar hitro vrneš.

Oblačila naj ne bodo pretesna, material pa prijeten na dotik. Foto: arhiv Katje Vidovič
Oblačila naj ne bodo pretesna, material pa prijeten na dotik. Foto: arhiv Katje Vidovič

Bolj kot to, torej sama fizična sprememba in drugačno oblačenje, se mi zdi bistvena psihična sprememba, ki jo nosečnost povzroči. Tukaj je zalogaj velik in zdi se mi, da je soočanje s to spremembo v življenju in vsemi novimi neznanimi občutji in situacijami povzročitelj, da malo 'zaspimo' oziroma damo na stran naš izgled. Menim, da je ravno opominjanje in spominjanje ženske pomembno, da najde pot nazaj k sebi - k stvarem, ki so ji bile prej pomembne, tudi oblačila, lepotni tretmaji, nega, telesna dejavnost …«

PREBERITE ŠE -> Skrivni detajli Camilline obleke s kronanja, ki razkrivajo njen odnos s kraljem

Univerzalnega napotka, kako naj bi se oblačile novopečene mamice, ni, izpostavlja svetovalka za stil.

»Ni določenega modnega kosa, za katerega bi lahko rekli, da je primeren za vse. Različne osebe, različni videzi, različne postave zahtevajo različne usmeritve in napotke, kako se primerno obleči, da je udobno in modno hkrati. Precej subjektivna zadeva. A nekaj velja - ženska je po porodu zelo občutljiva z vseh vidikov, zato ji naj bo predvsem prijetno. Oblačila naj ne bodo pretesna, material pa prijeten na dotik.«

Ne posnemajte drugih

»TikTok me ohranja mlado. Kajti, ko opazujem druge mamice, še posebej tiste, ki ne nosijo najmanjše konfekcijske številke, dobim modni navdih in sem bolj samozavestna pri izbiri oblačil. Nedavno sem si kupila celo svoje prve široke jeans hlače,« je priznala televizijska voditeljica Lauren Schneider.

Vidovičeva opaža, da je dandanes zelo priljubljeno posnemati vse, kar vidimo na Instagramu.

»Sama imam o tem jasno mnenje, da je treba pred posnemanjem vklopiti svoj filter. Namreč nekaj, kar je za nekoga dobro, mu ustreza in paše, ni gotovo primerno za vse. Najlažje je kopirati, a s tem pravzaprav nisi naredil nič posebnega, sploh pa ni nujno, da nekaj dobrega. Zelo hitro se lahko zgodi, da izpade zgrešeno. Svetovala bi, da to, kar vidimo in spremljamo na Instagramu, raje vzamemo kot inspiracijo in del tega, kar nam pride prav in je skladno z nami, uporabimo, ostalo pa zavržemo. Popolno kopiranje ne naredi stila, temveč jasno izraža pomanjkanje samozavesti, osebnega mnenja in okusa.«

Vsak dan znova se opominjajte – ne le vizualno

Ko je Katja postala mama, je na družbenih omrežjih delila iskren zapis o tem, kako je ostala urejena kljub materinstvu.

»Lahko rečem, da mi je uspelo ohraniti modni slog, vendar mislim, da tisto, kar je del tebe vedno, tukaj ostane. Gre za povsem novo dimenzijo, ko postaneš mati, a če so to stvari, ki so znotraj tebe in so ti bile vedno pomembne, pridejo spet na površje.

Bolj me skrbi, ker družbeno postaja sprejemljivo, da se ženska, ko enkrat postane mama, lahko zapusti, zanemari, ker je v ospredju skrb za otroka. Pa ni ravno tako, fokus mora biti na vsem, kar je bilo pred otrokom in kar pride z njim, a to je iskreno zelo težko.

O tem se premalo govori, premalo spodbuja. Lažje je zamahniti z roko in reči 'zdaj sem mama in mi ni treba'. Toda je treba, saj s tem, ko skrbimo zase, delamo dobro tudi svojim otrokom. Dajmo jim zgled, ne iščimo lažje poti in jim kažimo, da je to v redu. Kvaliteta življenja je tako povsem drugačna.

Kako je meni uspelo ohraniti slog? Težko. Vsak dan znova se opominjam in spreminjam, delam za boljši jutri in boljšo verzijo sebe. Ne le vizualno, tudi osebnostno.«

Kopiranje ne naredi stila, temveč izraža pomanjkanje samozavesti, osebnega mnenja in okusa. Foto: arhiv Katje Vidovič
Kopiranje ne naredi stila, temveč izraža pomanjkanje samozavesti, osebnega mnenja in okusa. Foto: arhiv Katje Vidovič

Mamicam, ki se sprašujejo, kako naj se oblačijo - ali naj spremenijo modni slog in ga prilagodijo otrokom, Katja svetuje:

»Pred samo izbiro oblačila naj se najprej spoznajo do te mere, da so samozavestno okrepljene, se počutijo dobro v svojem telesu in se naučijo izbirati kose oblačil, ki so skladna z njihovo postavo in načinom življenja. Naj poskušajo oblačila in bodo svobodne pri izbiranju. Naj se rešijo okovov in prepričanj, da nekaj ni zanje, naj bodo drzne in naredijo spremembo. Se izobražujejo in poslušajo ljudi, ki imajo kompetence na tem področju.«

Čemu se raje izogibajte

Vaš življenjski slog je drugačen zaradi novorojenčka, zato so se verjetno spremenile tudi vaše fizične lastnosti - oblika vaših rok, zadnjice, trebuha, ramen, nog ... Tega se ni treba bati – vaša nova oblika telesa je prav tako lepa. Priporočljivo pa je, da se nekaterim oblačilom raje izognete.

Vidovičeva svetuje, da se odrečete tistim, ki vam ne ustrezajo.

»Izogibajte se oblačilom, ki vam ne pristajajo in niso praktična. Konkretno so en tak kos pajkice. Te so rezervirane za športno aktivnost, bombažne pajkice, skozi katere se vidijo še spodnjice, niso oblačilo, ki je primerno izven doma. Verjamem, da je v njih udobno, a to ni primerno oblačilo, saj ni estetsko.«

Pri izbiri oblačil se nekatere mamice srečujejo s težavami zaradi spremenjene postave.

»Izpostavila bi predel trebuha, ki ostane po porodu in ga mamice želijo prekriti in pa prsi, ker zaradi dojenja in modrčkov za dojenje, onemogočajo nošnjo določenih oblačil,« pravi in doda, da je za popoldansko druženje v parku z otroki udobje na prvem mesu.

»Trenirka je vedno dobra izbira. In športni copati. Naj bo udobno, da se lahko prosto gibamo. In pa tudi tako, da ne bomo jezni, če se umažemo. Veliko več je vredno otroško veselje in skupno preživljanje časa kot pa čista oblačila. Naj služi vse svojemu namenu torej.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte