OBLIKOVANJE OBRVI

S katero metodo pridobimo najlepše obrvi za naš obraz (svetujejo strokovnjakinje)

Redčenje obrvi je lahko posledica bolezni, prekomernega odstranjevanja ali škodljivih učinkov ličil. Preberite si, kako si lahko povrnete lep in zdrav videz.
Fotografija: Včasih je tanjšanje ali sprememba oblike in gostote obrvi postopna. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Včasih je tanjšanje ali sprememba oblike in gostote obrvi postopna. Foto: Shutterstock

Z leti se nam obrvi tanjšajo, kar nekatere zelo moti, saj neurejene obrvi vplivajo na celoten videz. Izguba obrvi se lahko začne nenadoma tudi pri otrocih in mladih odraslih, lahko pa je posledica puljenja obrvi. Toda za lepo obliko obrvi lahko poskrbite na različne načine.

Mojstrica oblikovanja obrvi Sandra Kukavica pravi, da se možnosti popravkov obrvi najboljše obnesejo s permanentnim ličenjem.

»Načeloma se lahko tudi naravno oblikujejo s storitvami, kot so oblikovanje in barvanje s kano, laminacija; voskanje in HD barvanje, vendar so to kratkotrajne metode, ki se pri tankih obrveh ne obnesejo, kakor bi si sicer želeli. Zato se stranke večinoma odločijo za permanentni make up, ki ima ogromno prednosti, ker so ženske vsak dan urejene, ne da bi se zato morale naličiti; spremenijo obliko obraza, posledično se boljše počutijo v svoji koži, saj urejene in polne obrvi resnično polepšajo obraz.«

Med najbolj priljubljenimi permanent make up metodami, ki ustvarjajo naraven videz in so prav tako najbolj obstojne so: »powder brows, vrisovanje dlačic, hairstroke tehnika, microblading ali kombinacija, kjer vrisujemo dlačice ter jih nato še rahlo zasenčimo, da pridobimo gost in poln videz obrvi,« pojasnjuje Sandra Kukavica.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj možnosti, kako lahko poskrbite za lep videz obrvi – med njimi so tudi postopki, ki pomagajo tistim, ki so jih izgubili zaradi bolezni.

Japonska metoda vrisovanja obrvi

Japonska metoda vrisovanja obrvi ali microblading obrvi je najbolj primerna za polnjenje redkih obrvi ali za tiste, ki so jih izgubili.

»Vrisovanje obrvi je namenjeno vsem, ki so kakorkoli ostali brez obrvi - ali so bile preveč populjene in ne zrastejo ali pa so jih izgubili ob kakšni bolezni. Primerna je za vse, ki jim oblika ne odgovarja – obrvi so preozke, neenakomerne (ena je višje, druga nižje) in za tiste, ki bi preprosto imeli radi ves čas urejene, izpopolnjene obrvi,« pravi derma estetičarka in kozmetičarka Andreja Knafelc.

Postopek vrisovanja obrvi po japonski metodi poteka v več korakih: »Najprej se z osebo pogovorimo o njenih željah in možnostih, ji razložimo postopek vrisovanja, postopek celjenja in okvirno nego, da izberemo pravi čas, kdaj naj bi na postopek prišla. Na dan postopka najprej nanesemo površinski anestetik. Obrvi izmerimo, narišemo 'okvir', kako naj bi izgledale glede na nos, oči, obliko obraza in se pogovorimo, ali se stranka s tem strinja. Nato določimo barvo. Z mini rezilom potem vnašamo barvo v povrhnjico kože večkrat in tako 'rišemo' obrvi do dogovorjene oblike. Dlačice rišemo v naravni obliki, glede na rast ostalih dlačic,« pojasnjuje Andreja Knafelc.

Japonska metoda vrisovanja obrvi poudari lepoto obraza in predvsem oči. »Obrvi so zelo pomembne, da sovpadajo z obliko obraza. Zato si prizadevamo, da vrisujemo kar se da naravni videz, da so obrvi v skladu z ostalimi linijami in ne izstopajo preveč,« pravi derma estetičarka in kozmetičarka.

Obstojnost metode je eno do dve leti. »Imamo stranke, ki imajo obrvi vrisane več kot dve leti in tudi takšne, ki jih imajo slabo leto. Odvisno je od kože, koliko je suha, mastna  - na mastni koži maščoba zelo briše barvo. Tudi od tega, ali se oseba veliko poti v predelu obrvi, koliko se izpostavlja soncu in kako pogosto je v savni …« pojasnjuje Andreja Knafelc.

Pigmentiranje

Za tiste, ki hrepenijo po popolnih obrveh, ne da bi za to porabile veliko časa, je morda rešitev pigmentiranje obrvi.

»Pigmentiranje potrebujejo vse stranke, ki imajo redkejše obrvi – preveč populjene, po kemoterapijah, imajo alopecijo, asimetrijo obrvi, nepravilno obliko obrvi, imajo zelo svetle dlačice, ki si jih morajo barvati - ali pa si zgolj želijo popoln, izpolnjen videz obrvi vsak trenutek,« pravi Silvija Štrukelj, permanent make-up artist.

Postopek pigmentiranja se začne s pogovorom, v katerem stranka izrazi svoje želje.

»Osnova je pogovor s stranko. Tako izvem vse - kakšne so njene želje, na naših fotografijah pokažem, kaj lahko naredim, skupaj izbereva primerno barvo in skupaj zriševa obliko samih obrvi. Sama začenjam s pigmentiranjem šele, ko sva obe s stranko zadovoljni. Stranki na osnovi količine dlačic, ki jih ima, tudi priporočam tehniko pigmentiranja. Ali senčimo – v primeru, da je dlačic dovolj - ali pa se odločimo za risanje drobnih dlačic, lahko tudi kombinacijo obojega.

Vsaki stranki predhodno povem, da bo barva prvih nekaj dni, največ en teden, temnejša, ko pa se odmrla povrhnjica odlušči, pride prava barva do izraza. Celoten postopek traja do 90 minut in kar je najpomembneje - ne meni ne stranki ura takrat ni gospodar. Delam namreč nekaj, kar se ne odstrani čez noč, zato si je treba vzeti čas,« pojasnjuje permanent make-up artist.

Čez štiri tedne sledi kontrola. »Takrat se odločimo, ali bi barvo še temnili, ali še razširimo linijo, jo dopolnimo, skratka dodelamo detajle. Treba je stopiti tudi v strankine čevlje – kar predstavljajte si, kako je iti v neznano, prisoten je strah – kaj pa, če mi obrvi ne bodo všeč? Zato si vedno vzamem malce rezerve. Tudi, če mislim, da bi linija bila lahko malce širša ali temnejša, raje naredim za začetek malo tanjšo in malce svetlejšo linijo. Pri permanentnem ličenju je namreč tako – dodamo lahko, odvzeti pa ne moremo,« pravi Silvija Štrukelj, ki trdi, da je zanjo najlepši rezultat zadovoljna in nasmejana stranka.

Njene stranke se vračajo že dvajset let. »Tiste zelo natančne in pedantne prihajajo na osvežitev barve ali t.i. korekcijo obrvi od leta in pol naprej, večina pa od dve do štiri leta. Takrat je potreben le en postopek in spet so lahko mirne in seveda lepe, tako na morju, pri športu. In kar je najlepše - že takoj zjutraj, ko se pogledajo v ogledalo, si rečejo oziroma rečemo: 'Uf eno delo manj'« se nasmehne Silvija Štrukelj.

Semi-permanentno senčenje oziroma t. i. »powder brows

S semi-permanentnim senčenjem obrvi oziroma powder brows postanejo obrvi polne, simetrično oblikovane. Tehnika powder brows je priljubljena, ker omogoča čudovite obrvi, ki so videti povsem naravne.

»Powder brows je odlična semi permanent make up tehnika, kjer s posebno napravo, na kateri je mikro tanka iglica, vnašamo pigment v zgornji površinski sloj kože. Na tak način ustvarimo mehko in nežno senčko. Pomembno je, da ne vnašamo pigmenta pregloboko in da izberemo ustrezno barvo, ki je primerna glede na barvo las in podton naše stranke, saj je v nasprotnem primeru hitro lahko preveč umeten videz. Sama nasprotujem močnim tehnikam in sem pristaš tehnike, ki je drugim ljudem skoraj neopazna.

Prav tako je pomembno opozoriti na material, s katerim izvajalec dela, saj je to vseeno poseg na koži - kombinacija slabega pigmenta in neznanja lahko povzroči tudi rdeče, zelene ali celo vijolične obrvi. Prav zato vlagam veliko v svoje izobraževanje, pa tudi v izobraževanje svojih tečajnic, in moram priznati, da je moja akademija zelo uspešna,« pravi mojstrica obrvi Sandra Kukavica in doda, da je s tehniko powder brows ženska vsak dan urejena, sveža in primerno »naličena«, vendar drugi ne opazijo, kaj točno je na sebi spremenila.

Postopek ni boleč in je primeren za vsak tip kože. »Načeloma gre za dokaj hiter postopek, približno eno uro in ne boli, je varen in primeren za čisto vsak tip kože - še posebej pa mešano, mastno kožo. Preden začnem, zarišem obliko, po kateri bom kasneje senčila. Moramo se zavedati, da na obrazu ni popolne simetrije, vendar se ji poskušamo približati, da sta si obrvi podobni. Vseeno obrvi nikoli ne bodo identične, ker leva stran obraza ni enaka desni in v tem je tudi čar.

V vsakem primeru so stranke več kot zadovoljne s končnim rezultatom, saj pravilno oblikovane obrvi odprejo oči in spremenijo izraz na obrazu, ki ga pred postopkom ni bilo moč opaziti. Postopek se odsvetuje nosečnicam in ženskam, ki dojijo, zaradi visoke prisotnosti hormonov, ki lahko zavirajo obstojnost pigmenta,« pojasnjuje Sandra Kukavica.

Henna Brows

Tudi barvanje obrvi s kano je zelo priljubljen kozmetični postopek. »Henna brows je namenjena izključno in samo ženskam, ki imajo svoje obrvi precej goste oziroma niso preveč stanjšane, niso prepuljene in jim manjka oblika. Ali pa so še kar goste, vendar presvetle. Oblikovanje in barvanje s kano je v takih primerih zares čudovito, saj pridobimo najbolj naraven videz. Toda če dlačic ni veliko, lahko hitro pride do nasprotnega učinka - barva je na koži preveč opazna, saj je ne moremo zasenčiti natančno v kožo, kakor to naredimo z mašinico pri powder brows.

Še ena slabost kane je ta, da so številne ženske nanjo alergične; da je potrebno postopek obnavljati vsakih šest tednov in da nimamo veliko možnosti pri izbiri barve,« pravi Sandra Kukavica, ki izpostavlja, da je njen najljubši postopek kombinacija, kjer vriše dlačice tam, kjer manjkajo in preostanek obrvi oblikuje z nežnim senčenjem.

»Če je dlačica fino in natančno vrisana, je skoraj nemogoče opaziti, da je ta umetna. Senčene obrvi pa nam dajejo še lepše, polnejše oblikovane obrvi. Ta tehnika je prav tako najbolj iskana  in dolgo obstojna - približno 18 mesecev.«

Presaditev obrvi

Redčenje obrvi je lahko posledica prekomernega odstranjevanja obrvi ali škodljivih učinkov ličil. Toda v nekaterih primerih je razlog za izpadanje ali redčenje obrvi bolezen.

»Izguba las in obrvi se lahko začne nenadoma tudi pri otrocih in mladih odraslih - alopecia areata. Lahko je posledica hotenega puljenja obrvi. Izpadanje las in obrvi je lahko dedno, dostikrat pa je povezano s stresom, anemijo, nosečnostjo. Povečano izpadanje las in obrvi se lahko pojavi kot pridruženo stanje pri različnih boleznih ali jemanju zdravil. Prav tako obravnavamo primere, ko je do popolnega ali delnega pomanjkanja obrvi ali las prišlo po obsevanju ali opeklinah,« pojasnjuje asist. Tina Mlinarec, dr. med., specialistka otorinolaringologije.

Presaditev obrvi je poseg, kjer vsakega kandidata in kandidatko obravnavajo individualno. Foto: Shutterstock
Presaditev obrvi je poseg, kjer vsakega kandidata in kandidatko obravnavajo individualno. Foto: Shutterstock

»Včasih je torej tanjšanje ali sprememba oblike in gostote obrvi postopna, tukaj je lahko korekcija s presaditvijo minimalna, medtem ko gre pri že opisanih primerih za kompleksnejši pristop in rekonstrukcijo oblike obrvi,« pravi specialistka otorinolaringologije in doda:

»Poudarila bi, da ne gre samo za ženske, ampak tudi za moške. Razlogi so tako zdravstveni kot estetski, vse obravnavamo individualno, saj je tudi priprava na poseg celostna – po vsakem posegu je bistveno, da s presaditvijo obrvi, ki je trajen postopek, dosežemo naraven videz,« pojasnjuje Tina Mlinarec.

Pri posegu je zelo pomembna individualna obravnava. »Presaditev obrvi je poseg, kjer vsakega kandidata in kandidatko individualno obravnavamo, vsekakor je dobro ozaveščanje, da tudi ta možnost obstaja, vendar je pred estetskim posegom, recimo, v primeru številnih pridruženih bolezni, kjer druge možnosti zdravljenja še niso izčrpane, potrebno ustrezno zdravljenje in priprava na poseg. Kadar ni pridruženih bolezni, je poseg relativno varen,« pravi specialistka otorinolaringologije.

PREBERITE ŠE -> Slovenska vizažistka razkrila napako, ki jo ženske počnejo pri izbiri pudra

Postopek traja več ur. »Poseg presaditve obrvi poteka v lokalni anesteziji, v povprečju dve do šest ur. Odvzem primernih las, ki bodo nadomestili manjkajoče obrvi, je iz zadnjega dela glave, torej pred samo presaditvijo obrvi imejte v mislih, da bodo lahko nove obrvi potrebovale nekaj dodatne nege s striženjem,« pove Tina Mlinarec in opozarja: »Kot pri vsakem posegu je tudi pri presaditvi las in obrvi mogoč zaplet, bolj v smislu manjše otekline ali krvavitve, ki v nekaj dneh izgine.«

Cena postopka je individualna. »Odvisna je tudi od kompleksnosti primera, večinoma pa je končna cena primerljiva z ostalimi postopki in metodami urejanja obrvi,« pravi specialistka otorinolaringologije.

Najpogostejše napake

Pri oblikovanju obrvi ženske naredijo kar nekaj napak. Neprimerno populjene obrvi z nepravilno obliko so ena od najpogostejših napak, ki poslabšajo celotno podobo obraza. A obstaja še nekaj stvari, ki se jim je treba izogniti, če želite imeti lepo obliko obrvi.

Derma estetičarka in kozmetičarka Andreja Knafelc med najpogostejše napake, ki jih ženske počnejo pri oblikovanju obrvi uvršča: »Preveč poudarjene obrvi z barvico, neenakomerne obrvi glede na linije obraza, nekatere ženske si jih preozko populijo, naredijo si t. i. kljukico, ki res ni naravna, saj je njen začetni del preveč navzdol, prav tako nekatere zaradi želje po dvignjenih obrveh, preveč stanjšajo obrvi.«

Permanent make-up artist Silvija Štrukelj poudarja pomen preventive, zato poziva mlada dekleta, naj bodo previdne pri oblikovanju obrvi: »Mladostnice, ki imajo še lepe obrvi, si jih prehitro lahko preveč pulijo. Ena dlačica, še ena in na koncu manjka pol obrvi. Res predlagam, da to delo prepustijo tistim, ki se na to spoznajo. Dolgoročno je gotovo ceneje.«

PREBERITE ŠE -> Moda po 40. letu: kako se obleči v skladu z željami (in brez modnih napak)

Prav tako je potrebno vedeti, komu lahko zaupate oblikovanje obrvi, še posebej, če se odločite za permanentni make-up.

»Ko enkrat dlačice ne rastejo več, so redke ali jih sploh ni, toplo priporočam, da ko se odločite za permanentni make-up, tega ne naredite impulzivno – ne zaupajte prvi osebi, ki jo najdete na spletu. Raje petkrat premislite, kaj točno si želite, si ogledate fotografije že narejenih izdelkov permanentnega ličenja in seveda sledite instinktu. Če vam ta pravi – to je to, ne odlašajte,« pojasnjuje permanent make-up artist Silvija Štrukelj in za konec doda primer, ki dokazuje, da je smiselno zaupati oblikovanje obrvi tistim, ki to obvladajo:

»Gospod, star približno 70. let, je naročil svojo ženo na permanentne obrvi. Prosil me je, naj ji ne naredim 'klovnskih', saj se ji je nazadnje zgodilo prav to. Ko jo je prišel iskat, še zdaj vidim, kako jo je gledal. Občudoval jo je in ji večkrat ponovil, kako je lepa. Takšen prizor odtehta ves denar.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte