MODNA PRAVILA

Moda po 40. letu: kako se obleči v skladu z željami (in brez modnih napak)

Si po 40. letu lahko oblečemo, kar si želimo ali pa obstajajo kakšna pravila, česa ne bi smele obleči?
Fotografija: Pomembno je poznavanje in sprejemanje vašega edinstvenega sloga. Foto: osebni arhiv Katje Vidovič
Odpri galerijo
Pomembno je poznavanje in sprejemanje vašega edinstvenega sloga. Foto: osebni arhiv Katje Vidovič

Ženske pogosto skrbijo gube na obrazu, odvečni kilogrami ali povešena koža na rokah. Toda obstajajo triki, ki vam lahko pomagajo, da izgledate bolje, obenem pa se počutite bolj samozavestne in srečne.

Dober in eleganten videz ni povsem odvisen od denarja, vaše postave ali starosti. Bolj pomembno je poznavanje in sprejemanje vašega edinstvenega sloga.

Čeprav velja rek, da so štirideseta nova dvajseta, se stil oblačenja z leti spreminja. Marsikatera ženska se sprašuje, kaj si lahko obleče in česa ne. Prav tako si nekatere želijo spremeniti podobo, ko zakorakajo v novo življenjsko obdobje, ob tem pa se porajajo številna vprašanja in dvomi.

»Modna kriza« po 40. letu

Avtorica in mama dveh otrok - Laura Jackel je priznala, da je imela »modno krizo« pri 40. letih.

»Kmalu zatem, ko sem dopolnila 40. let in sem skušala obnoviti svoj modni slog, ki ga je zaznamoval moj otrok, smo trčili ob pandemijo. Komaj sem začela brisati prah iz Zara blazerjev in se spet zabavati z modo, se je vse spremenilo in spet sem nosila udobne trenirke. Nisem šla drugam kot do svoje dnevne sobe, zato nisem imela priložnosti, da bi nosila svoje nove obleke in ne bom lagala – to je bilo čudno obdobje za mojo garderobo.«

Ko smo se spet vrnili v »normalno« življenje, je ugotovila, da še vedno obožuje oblačila, vendar nima časa za brskanje po spletu, da bi jih našla.

»Moje nakupovanje se je spremenilo v naključne spletne nakupe ali občasne hitre obiske lokalnega nakupovalnega središča, kjer sem kupila čudovito obleko, jo nato odnesla domov in ugotovila, da nimam pravih čevljev. Ali pa sem kupila fantastične kavbojke, ki niso bile primerne za mojo postavo.«

O tem, kako naj bi se ženske oblačile med 40. in 45. leti, smo se pogovarjali s svetovalko za stil Katjo Vidovič, ki ima dolgoletne izkušnje raznolikega osebnega stiliranja in ženskam nudi rešitve na poti ustreznega kombiniranja oblačil.

Po 40. letu je zanjo bistvenega pomena, da se oblečemo predvsem v skladu s postavo, karakterjem in načinom življenja.

»Stilsko je to težko prikazati z oblačili, ker ta ustrezajo vsaki posameznici. Vemo pa, kako različen način življenja imamo in kako se vizualno razlikujemo. Najbolje se znamo obleči takrat, ko se dobro poznamo, počutimo dobro v svoji koži in znamo izbrati zase primerna oblačila.«

Ohranjanje mladostnega videza

Čeprav si marsikatera ženska želi ohraniti mladosten videz, je bolj kot oblačenje pomembna skrb zase, kar izpostavlja tudi Katja:

»Za mladosten videz v prvi vrsti poskrbimo z zdravim načinom življenja in negovanjem. Srečna, zdrava in negovana ženska je najlepša. Ne glede na starost. A vseeno je nujno upoštevati, da so nekatera oblačila rezervirana za mladostnike, nekatera pa za starejše … In nekje vmes je treba najti ustrezen slog, predvsem pa izbirati sodobna, klasična in estetska oblačila. Izogibamo se pretiranim izrezom in prekratkim dolžinam.«

Prepričanje, da se je potrebno oblačiti primerno svojim letom, dandanes vse bolj izginja, saj je marsikatera ženska po 40. letu lahko zelo urejena in elegantna, kar potrjuje tudi svetovalka za stil:

»Sama leta so le številka, ki nas ne definira. In ne vidim razloga da bi se po 40. letu oblačili drugače. Kajti vedno se je treba obleči primerno, ne toliko glede na starost, ampak glede na način življenja in postavo. Leta nosimo na raznolik način in nekdo je lahko pri 40-ih v svoji najboljši formi. Priporočam, da je bolje biti pozoren nase, se dodobra spoznati in znati svoje telo olepšati z oblačili. Ženska po 40. letu je lahko v razcvetu življenja in ne vidim potrebe, da bi morala na kaj posebnega paziti.«

Skrb za počutje

Veliko je torej odvisno od počutja, saj so nekatere ženske v odlični formi – celo v boljši kot so bile pri 20-ih, ker bolje skrbijo zase in za svoje zdravje.

Kljub temu pa se marsikatera ženska sprašuje, pri kateri starosti naj ne bi več nosila kratkih kril, preveč globokih dekoltejev in oprijetih oblek.

»Priporočljivo se je izogniti preveč izzivalnim in mladostnim kosom, kot je recimo majica z risanimi junaki. Veliko je odvisno tudi od namena, torej za kakšno priložnost se želimo obleči,« pojasnjuje Vidovič.

»Priporočam oblačila, ki so skladna ženski postavi, so sodobna in se v njih dobro počuti. Takšna, ki poudarijo njeno postavo, poudarijo najlepše dele in morda prikrijejo nesamozavestne točke na telesu. Pa predvsem kvalitetne kose, negovana in zlikana oblačila, s kančkom klasike in kapljo njenega najljubšega parfuma.«

Se je treba posloviti od čevljev z visoko peto?

Čeprav v serijah in filmih vidimo ženske, ki tudi po 40. letu nosijo vrtoglavo visoke pete, je v vsakdanjem življenju to precej manj praktično, zato se marsikatera ženska odloči za bolj udobne čevlje, s čimer se strinja tudi Katja:

»Kar se tiče čevljev, priporočam udobne čevlje, stilsko pa takšne, ki se ujemajo z garderobo. Kvaliteta in udobje naj bosta pomembna pri izbiri.«

Seveda pa se čevljem z visokimi petami ni treba povsem odpovedati, kajti ob določenih priložnostih jih še vedno lahko nosite, saj s tem ustvarite eleganten, prefinjen videz.

V poplavi informacij je marsikatera ženska izgubljena in ne ve, kako naj se obleče, da bo videti privlačna in šik.

Na družbenih omrežjih in spletu najdemo sicer veliko modnih nasvetov, a včasih se lahko posnemanje modnega sloga zvezdnic in spletnih vplivnic spremeni v katastrofo, saj ni nujno, da nam bodo oblačila, ki so na nekom drugem videti fenomenalno, pristajala. V takšnem primeru je morda dobro vprašati za mnenje strokovnjakinjo s področja svetovanja za stil.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte