VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Vem, da me ima partner rad, a tega ne pokaže, počutim se opeharjeno

Zelo ga imam rada, a pogrešam, da bi pokazal zanimanje zame, in hrepenim po nežnosti.
Fotografija: Moj partner je kot vreme, en dan topel, drugi hladen. FOTO: Peopleimages.com, Yuri A, Shutterstock
Odpri galerijo
Moj partner je kot vreme, en dan topel, drugi hladen. FOTO: Peopleimages.com, Yuri A, Shutterstock

Za dober odnos se je treba truditi vsak dan

Odgovarja:

anja-klobas

Psihologinja, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

 

Pozdravljeni, 

hvala za vaše pismo. Veliko parov se znajde na preizkušnji, ko postanejo starši. Odnos med partnerjema se namreč spremeni, ko v enačbo vstopi otrok. Naenkrat nista več samo midva, ampak postaneta mi. Če sta prej lahko posvečala čas le drug drugemu, je pozornost zdaj usmerjena na dojenčka in ne samo, da nimata več časa za partnerja, tudi zase ga težko najdeta. Vse to seveda ustvarja napetosti v odnosu, in če partnerja o njih ne govorita in jih ne razrešujeta, se vedno bolj oddaljujeta drug od drugega, kar na koncu res lahko pripelje do razhoda.

Moj prvi nasvet vam je torej, da se umirite in zadihate. Starša sta šele nekaj mesecev, prvo leto materinstva pa je prelomno za vsako mamo in očeta. Kar se vam dogaja, ni nič nenavadnega in kar je še bolj pomembno, obdobje, v katerem ste se znašli mine, ko otrok odrašča in s partnerjem ujameta ritem starševstva.

Razumem, da pogrešate partnerjevo naklonjenost in bližino, a če ga boste napadli, obtoževali ali drugače čustveno reagirali, boste samo povečali prepad med vama. Pomembno je, da z njim spregovorite o svojih občutkih, a storite to brez obsojanja. Povejte mu, da ga imate radi in da ga pogrešate in bodite pri tem konkretni, spregovorite o stvareh, ki sta jih včasih počela skupaj in vam v tem novem obdobju manjkajo. Zavedati se morate, da nam nihče ne more brati misli, tudi naš partner ne, zato mu jasno povejte, kaj si želite.

Prisluhnite tudi partnerju in njegovim občutkom, tudi on se je namreč znašel v povsem novi vlogi očeta, kar je lahko prav tako stresno za moškega. Morda se počuti izgubljenega in je tudi to vzrok njegovega nihajočega razpoloženja. A če se bosta o tem pogovarjala in si dovolila spregovoriti tudi o strahovih in dvomih, ki vaju obhajajo, vaju bo to zbližalo in okrepilo vajino ljubezen ter odnos.

Predvsem pa ne bodite nestrpni, če se sprememba ne bo zgodila takoj čez noč. Otrok vaju zdaj najbolj potrebuje in prišel bo spet čas samo za vaju, a ne nujno naenkrat. Delajta majhne korake, vsak dan si vzemita nekaj minut za pogovor, objem, poljub in bodita prijazna drug do drugega, tudi ko ima eden od vaju slab dan. Dober odnos se ne zgodi, zanj se je treba truditi vsak dan znova, ne pozabita tega. Srečno!

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte