VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

S partnerko sva hodila na partnerske terapije, a se je zgodilo nekaj čudnega

Odkar sva s partnerko rešila probleme, se je med nama nekaj ohladilo.
Fotografija: Po partnerski terapiji sva se odtujila. FOTO: Andrii Medvednikov/shutterstock
Odpri galerijo
Po partnerski terapiji sva se odtujila. FOTO: Andrii Medvednikov/shutterstock

Bolečine najmočneje vežejo

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Dragi g.bralec.

Ko se vprašamo, kaj nas v medosebnih relacijah in odnosih povezuje, pravi odgovor zagotovo ni »podobnosti« ali »nasprotja«. Ljubezen ima mnogo obrazov, prav tako pa nas intimnost pogosto preseneča, saj ima izrazit vpliv na globino in samo kakovost odnosa. Torej, povezuje nas paleta mnogoterih vplivov, ki so prijetni in manj prijetni, lahko pa tudi boleči ali sila negativni. Ko se soočimo z lastnimi mejami, prepoznamo ranljivost vseh vpletenih. In morda nas zrcalne podobe – ko nam drugi nastavijo ogledala ali ko jih sami njim – opomnijo, da je čas za spremembo tu. Odvisno seveda, če si jih želimo, zanje dozorimo in smo pripravljeni vlagati trud za premike.

Pišete, da so vaju s partnerko povezovale težave. Radi rečemo, da so najmočnejše tiste vezi, ki bazirajo na soodvisnostih. Le te pa ne pomenijo ljubezni, radosti in rasti. In ko je težava odpravljena, zmanjka goriva za povezovalno tkivo, ki napaja odnos. Zato tudi radi rečemo, da nekateri ljudje ne morejo živeti brez prepirov. Še zlasti spolnost bazira na čustvu naboja, ki išče sprostitev. A bolj, ko smo zreli, manj umetnih in konfliktnih nasprotij ustvarjamo, da ohranjamo takšno patološko privlačnost.

Vprašanje je tudi, kakšne odnose gradite sicer v življenju. Ali temeljite na odprtih, iskrenih odnosih, ali iščete bližnjice in maskirate dejstva, potvarjajoč resnico? V odnose vselej vstopamo z lastno osebno in družinsko zgodovino, in kar se preigrava v intimnih razmerjih, je le odsev vseh ostalih relacij, ki smo jih izgradili.

Prav tako se je potrebno zavedati, da se ljudje lažje identificirajo s težavo kot pa z rešitvijo zlasti tedaj, ko le ta zahteva mentalni, čustveni in duhovni napor.

Vaš primer kaže, da sta s partnerko na začetku samospoznavanja. Drug drugemu sta odstrla tančice globljega, nezavednega. In zdaj je čas, da spoznavanje nadaljujeta. Svetujem nadaljnjo terapijo in pomoč strokovnjakov. Prišla sta do pomembnega mejnika. Prav je, da se z njim soočita. Le ta je darilo, ki lahko obogati oba. Morda se bosta na koncu poti razšla, lahko pa bosta izgradila še bolj trdno vez. A v vsakem primeru bosta boljša človeka.

V prodaji