VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Vzgoja hčerke naju je s partnerko tako odtujila, da še intimna nisva več

Partnerka najino hči preveč zavija v vato, namesto nje postori prav vse, mene je čisto odrezala iz vzgoje.
Fotografija: Težavna vzgoja. FOTO: Goodluz/shutterstock
Odpri galerijo
Težavna vzgoja. FOTO: Goodluz/shutterstock

Nevidne plasti odnosov so ključne 

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Dragi g bralec.

Vaša težava je več nivojska. V prvi vrsti gre za vaš odnos do partnerke, za katerega pravite, da postaja nemogoč in da sta izgubila skupni jezik. Kadar se z ljudmi ne ujemamo, med nami nastanejo vrzeli, ki se, če jih ne razrešimo, poglabljajo. Zazijajo prepadi, ki zevajo hlad, praznino in ob obeh strani zahtevajo veliko napora. Ko se izmučeni pari lotijo vzgoje potomstva, se soočijo še z drugim nivojem težav. Otroci so zahtevni, in vsakdanje življenje je z draginjo, z novo plinsko krizo in ostalimi izzivi večkrat za številne prezahtevno. Zato beležimo porast stisk in duševnih obolenj. Izmučenost in žalost polni številne domove, in žal je premalo razsvetljenih učiteljev in svetovalcev, ki bi zares lahko premaknili trend v smer celovitega zdravja.

Otroka vaša nesoglasja brez dvoma čutita, zato bi bilo smiselno, da s partnerko razmislita o pomoči zunanje, tretje osebe. Zagotovo velja, da moramo otroke naučiti soočanja z realnim svetom, jim omogočiti spoznavanje meja in omejitev in jih usmerjati v cilje, ki so hranilni ne le za ego, pač pa tudi za dušo. A žal se ogromno slabih vzorcev prenaša iz generacije v generacijo, še zlasti tedaj, ko se posamezniki nikdar ne pogovorijo sami s seboj, da bi ozavestili avtomatizme in drame, ki jih igrajo.

Morda se vprašate, katero dramo igrate sami. So mlada dekleta res tako nebogljena in ali morda vi igrate neko nezavedno vlogo, v kateri pretiravate? Vzgoja naj ne bo podaljšan ego trip in otroci ne posode zamujenih prilik staršev. A v svetu, kjer je videz vse in ambicija več vredna kot toplina in sočutje, je težje graditi klene ljudi. Tako mlade kot stare, ker se vzgoja nikdar ne konča. Tudi ko odrastemo, se vzgajamo. Preko odnosov, ki jih gradimo, in z ravnmi spoštovanja, ki si ga izkazujemo.

Moj nasvet vam je, da se odkrito soočite s seboj. Prav tako predlagajte partnerki, da pogleda vase, v lastne vzgibe in namere. Vprašanje je, kako uravnotežiti zaupanje od pretirane skrbnosti in nadzorovanje od jasne starševske odgovornosti. Ker ne glede na vaše najboljše namene, vajina otroka čutita energijsko čutni odnos med vama. In če med vama domuje hlad in nesprejemanje, je tudi to vir učenja otrok. Zato je dobro, da odnos ponovno izgradita, ob pomoči izkušenega svetovalca bosta pri soočenju varna in hitrejša. Sicer je bolje, da zaživite ločeno. Nesoglasja se zarežejo globoko v duše mladih ljudi. In vztrajati v odnosu le zaradi videza samega nima smisla.

Za vse imate še čas, a ukrepajte že danes in pričnite z delom na sebi in na vajinem partnerskem odnosu. Srečno!

Preberite še:

V prodaji