VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Rada bi imela čas zase, a me mož nikoli ne pusti pri miru

Mož bi rad, da kar naprej visiva skupaj, obnaša se, kot da sva najstnika.
Fotografija: Mož mi ne pusti dihati. FOTO: Prostock-studio, Shutterstock
Odpri galerijo
Mož mi ne pusti dihati. FOTO: Prostock-studio, Shutterstock

Vztrajajte pri svojih željah 

Odgovarja:

anja-klobas

Psihologinja, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Pozdravljeni,

hvala za vaše zanimivo pismo, v katerem je kar veliko žalostne resnice. Niste namreč edina ženska, ki tako čuti, ogromno mater se znajde v podobni situaciji, ko po rojstvu otrok vso svojo energijo usmerijo v družino in po možnosti še v kariero, ob tem pa se odrečejo hobijem, prijateljem in druženju, torej stvarem, ki se morda v tistem trenutku, ko jih potrebuje družina, ne zdijo najnujnejše, a bogatijo človeka. Razumljivo je, da se vam zdi, da ste dolga leta žrtvovali veliko in da je zdaj končno napočil čas za vse, čemur ste se doslej odpovedovali. Pravzaprav imate vso pravico, da ste srečni in da končno poskrbite tudi zase, zato vam svetujem, da vztrajate pri svojih željah. Če ne zdaj, kdaj?

Marsikdo še vedno misli, da je sebično, če sebe postavimo na prvo mesto, a to je edini način, da bodo tudi naši odnosi z drugimi kvalitetni. Če se boste namreč vi počutili dobro, boste lahko tudi poskrbeli za druge. Če pa ste sami izčrpani, neizpolnjeni in nezadovoljni, bodo to občutili tudi vaši bližnji. Odnosi nas bogatijo, še vedno pa je najpomembnejši odnos, ki ga imamo sami s sabo.

Po drugi strani pa razumem tudi vašega moža. Morda je on vsa ta leta, ko sta vzgajala otroke, in ste vi žrtvovali svoja zanimanja, on čutil, da žrtvuje vas in vajin čas skupaj zavoljo družine. Morda zdaj čuti, da vas je končno dobil nazaj in bosta spet lahko počela vse tisto, kar počnejo pari, preden se zgodijo otroci. Morda je tudi on dolga leta čakal na to.

Bodite torej prijazni, a odločni in vztrajni v svoji odločitvi, da uresničite vse tisto, za kar doslej niste imeli časa. Možu razložite in pokažite, kaj vas osrečuje, in morda boste s tem tudi v njem prebudili željo po konjičkih, ki se jim je skozi leta odpovedal. Za partnerja je pomembno, da imata vsak svoje radosti, pa tudi zanimanja, ki ju družijo. S spoštljivim odnosom lahko še vedno počneta določene stvari skupaj, a si dovolita tudi čas vsak zase. Srečno!

Preberite še:

V prodaji