VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Vdova sem že sedem let, a ne morem naprej, noben moški ni kot moj mož

Pred sedmimi leti mi je umrl mož in še vedno ga zelo pogrešam. Brez njega se počutim zelo izgubljeno.
Fotografija: Ves čas se spominjam pokojnega moža in druge primerjam z njim. FOTO: Encierro/shutterstock
Odpri galerijo
Ves čas se spominjam pokojnega moža in druge primerjam z njim. FOTO: Encierro/shutterstock

Ne iščite nadomestka za moža 

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Draga bralka,

Zelo lepo opišete odnos z možem, vajino povezavo, tovarištvo in ljubezen. Prav tako se čuti moč vajine ljubezni in povezanosti, ki še kljub sedmim letom vašega vdovstva živi. Pari, ki si resnično stojijo ob strani in so si zvesti, so vzor.

Prva stvar, ki bode v oči, je navada. Na prisotnost človeka se navadimo, četudi nas moti, da na primer sreba juho ali pa gleda TV pozno v noč. Zato vsaka navajenost še ne pomeni ljubezni, in vsaka odvisnost od odnosov ne nujno navade.

Seveda po smrti moža težje vstopate v odnose, ki niso tako kvalitetni in poglobljeni. Pišete, da ste osamljeni, da pogrešate družbo in bližino. Da vas zunanji svet ne more preslepiti in da točno veste, kaj iščete. Morda. Ali pa se vam odpira nov svet, pa se ga bojite sprejeti?

Vašega moža nazaj ne bo, in takšen, kot je bil, ne bo nihče več. To je ta lepota odnosov in individualnosti, zaradi katere se zaljubimo v točno določeno osebo. In zato je za nas tak človek nezamenljiv, in vsak je nekomu resnično pomemben. Če ne celo življenje, pa v obdobjih, ki jih prehodimo skupaj.

Za vas je ključnega pomena, da pri sebi razrešite, da ne iščete nadomestka za moža ali njegovo kopijo. Priznanje, da je on sam in edini za vas, ste mu dajali leta in mu še vedno pritrjujete. A sami niste več mladi, in iščete družbo in partnerja, s katerim bi preživljali proste dneve, kramljali, ustvarjali in delili lepote življenja, ki so še pred vami. Zato je prav, da skušate iz bodočnosti iztisniti najboljše, kar vam ponuja.

Čas je, da dovolite morda omenjenemu novemu prijatelju, da postane del vaših dni. Ni potrebno, da razmišljate, ali se bo ta nova simpatija obdržala v vašem življenju. Hkrati pa vam svetujem, da se naučite uživati sami s seboj. Vemo, da človek, ki ni zmožen delovati in bivati sam, ni zares zmožen globoke in popolne predaje. In to je tista pot, ki se vam lahko ponovno odpre.

Morda bi bilo dobro, da se oglasite na pogovor k izkušenim terapevtom ali svetovalcem. Z osebo, ki je nepristranska, marsikatera težava odpade sama od sebe.

Želim vam prijetne dni in da, ponovno recite življenju globoki »Ja«. Srečno!

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte