VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Kako lahko ukrepam proti trgovcu, ki me je ogoljufal in mi prodal ponaredek

Od konkurence sem izvedela, da to, kar so mi prodali, sploh ni original, in da sem stvar občutno preplačala.
Fotografija: Prodajalec me je ogoljufal in mi prodal ponaredek. FOTO: StoryTime Studio/Shutterstock
Odpri galerijo
Prodajalec me je ogoljufal in mi prodal ponaredek. FOTO: StoryTime Studio/Shutterstock

Poiščite si odvetnika, ki vam bo pomagal pri ovadbi

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše zanimivo vprašanje. Glede na to, da omenjate, da je od dogodka minilo že 13 let, je treba pri presoji, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje goljufije uporabiti določila Kazenskega zakonika, ki je veljal ob storitvi kaznivega dejanja, torej leta 2010. Takrat je veljal Kazenski zakonik iz leta 2008. 

Kaznivo dejanje goljufije je bilo podano, če je kdo zato, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravil koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pustil v zmoti in ga s tem zapeljal, da je ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj storil ali opustil. V tem primeru je bila predpisana kazen zapora do treh let.

PREBERITE ŠE --> Znana pohištvena trgovina me je opeharila, za znižan izdelek sem plačala polno ceno

V primeru, če je šlo za lažjo obliko storitve tega kaznivega dejanja, se pravi, da je bila z njim povzročena majhna premoženjska škoda in je storilec hotel pridobiti majhno premoženjsko korist, je bila predpisana denarna kazen ali kazen zapora do enega leta.

Tedanji Kazenski zakonik je določal, da kaznivo dejanje goljufije zastara v dvajsetih letih od storitve kaznivega dejanja. 

Kar se tiče odškodninskega zahtevka, Obligacijski zakonik določa, če je bila škoda povzročena s kaznivim dejanjem, za kazenski pregon pa je predpisan daljši zastaralni rok, zastara odškodninski zahtevek proti odgovorni osebi, ko se izteče čas, ki je določen za zastaranje kazenskega pregona. 

PREBERITE ŠE --> Kako ukrepati proti trgovcem, ki prodajajo ponaredke (izkušnja bralca)

Moje mnenje je torej, da v omenjeni zadevi zastaranje še ni nastopilo in sicer tako glede kazenskega pregona, kot tudi glede odškodninske tožbe. Glede na to vam priporočam, da se oglasite pri odvetniku oziroma ustreznemu pravnem strokovnjaku, da vam svetuje, kako naprej na osnovi proučitve vseh okoliščin vašega primera. Kazenska ovadba se sicer vloži pri policiji ali pri priistojnem javnem tožilcu.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte