VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Najboljši prijatelj me je prosil, da mu posodim zajetno vsoto denarja

Prijatelj je nedavno izgubil zaposlitev zaradi slabega poslovanja delodajalca, mora pa odplačati stari kredit.
Fotografija: Bojim se, da bo denar uničil najino prijateljstvo. Foto: Bearfotos/shutterstock
Odpri galerijo
Bojim se, da bo denar uničil najino prijateljstvo. Foto: Bearfotos/shutterstock

Posojilo nujno zavarujte

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše zanimivo vprašanje.    

Saj veste, kako pravijo? Pri denarju se lahko konča še tako dobro prijateljstvo. Najprej vam predlagam, da obrnete vaše vprašanje in se vprašate, kako bi na vajino prijateljstvo vplivalo dejstvo, da vam prijatelj ne bi odplačeval posojila in vam tako povzročil finančno škodo? Tu bi šlo še za večji moralni in seveda tudi za pravni delikt, kot v primeru, če bi zavrnili njegovo prošnjo za posojilo.  

Navkljub temu menim, da je vaša situacija rešljiva, tako, da bo volk sit in koza cela. Glede na dejstvo, da je prijatelj očitno brez lastne krivde ostal brez zaposlitve in se je posledično znašel v težkem finančnem položaju, menim, da mu lahko stopite nasproti in mu denar tudi posodite, a pod pogojem, da posojilo ustrezno zavarujete. To zavarovanje naj bo kar se le da trdno – najbolje bi bilo, da bi ga zavarovali z njegovo nepremičnino (če jo ima), lahko pa tudi s premičnim premoženjem (avto, dragocenosti), ali morda z vrednostnimi papirji. 

V vsakem primeru morate posojilo zavarovati vsaj v enaki višini, kot je vrednost posojila, skupaj z obrestmi (če jih bosta določila), priporočljivo pa je, da ja zavarovanje še nekoliko višje.

Zelo koristno bi bilo tudi, če bi k posojilu pritegnili tudi poroka, ki bo jamčil za odplačevanje posojila (denimo prijateljevo ženo, če je zaposlena, njegove starše ipd.). 

Absolutno priporočam, da podpišeta notarsko izvršljivo posojilno pogodbo, saj boste tako v primeru neplačevanja posojilo precej lažje izterjali (denimo posegli na hipoteko, na porokovo plačo ipd.). 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte