VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Bivši, ki sem ga resnično ljubila, me je kontaktiral, čeprav sva oba poročena

Ko sem prejela njegovo sporočilo, me je stisnilo pri srcu, saj je bil nekoč moje vse.
Fotografija: Bivši me je vprašal, ali sem srečna v novem zakonu. FOTO: Antoniodiaz/shutterstock
Odpri galerijo
Bivši me je vprašal, ali sem srečna v novem zakonu. FOTO: Antoniodiaz/shutterstock

Vaš strah je upravičen

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Dotaknili ste se teme, ki zadeva verjetno vsakogar, ki je nekoč ljubil, pa se kasneje iz nekega razloga znašel v objemu druge osebe. Tudi vi ste ljubili, tako da se vam zdaj misel na nekdanjo ljubezen spet in spet vsiljuje v zavest.

Močna čustva ob odsotnosti njihovega vira sčasoma izgubijo intenzivnost. Umirijo se in potonejo v območje podzavesti. Na njihov prostor v zavesti pridejo novi dražljaji in iz njih nastala čustva, ki nas okupirajo in nam preprečujejo, da bi se še naprej ukvarjali s čustvi, ki za nas niso več funkcionalna. Nekatera potisnemo celo tako globoko v podzavest, da do njih nimamo več dostopa. Prijetnejša čustva pa so v tistem področju podzavesti, ki nam je dostopen. Spomin na prijetne trenutke, ki smo jih preživeli v družbi ljubljene osebe, lahko ob ponovnem stiku z njo obudi tudi nekdanja čustva. In s tem ni nič narobe.

Če vam je srce začelo hitreje biti, ko ste prebrali sporočilo nekdanjega fanta, je bila to lahko prijetna popestritev sredi napornega delovnega dne. Morda ste si celo vzeli nekaj minut in zasanjano obudili nekatere spomine. Spomini in čustva so del našega duševnega bitja in napačno bi bilo, da bi jih poskušali zanikati. Vprašanje je le, kaj z njimi storimo. Glede na to, da ste srečno poročeni in imate družino, ki je temelj vašega osebnega miru, prebujena čustva do nekdanjega fanta verjetno ne morejo bistveno vplivati na vaše življenje.

Če pa bi si še naprej dopisovali z njim ali se celo z njim srečali, bi se vaša čustvena zgradba lahko zamajala. Lahko, ni pa nujno. Morda bi ugotovili, da je vir vaših čustev stvar preteklosti in da človek, ki vas je nekoč tako privlačil, ni več enaka oseba, kot je bila tedaj, ko je v vas zbujala občutke zaljubljenosti in omame. Tedaj bi le popili kavo, poklepetali o vajinih družinah, delu in hobijih in se poslovili. In tako opravili s tem delom svoje preteklosti.

Ker pa se najbrž ne poznate dovolj – popolno samospoznanje je prej utopija kot realnost –, je morda modreje ne drezati tja. Verjetno je ni junakinje (ali junaka) na tem svetu, ki bi si upala, po treznem razmisleku, s popolno gotovostjo trditi, da se ima v absolutni oblasti. Ljudje se moramo spopadati s tremi dejavniki: zahtevami našega vsakdanjika, pritiski naše podzavesti in ukazi naše vesti. Zaradi njih se pogosto počutimo, kot da nismo gospodarji v »lastnem domu«, kot se je slikovito izrazil Freud. Človeška zgodovina je polna nerazumljivih dejanj, ki so jih, sicer urejene in umirjene osebe, storile v trenutkih navala silnih čustev in strasti.

Napisali ste, da ste morda bili nevljudni. Moški, ki vas je nekoč ljubil, vam najbrž tega ne zameri. V partnerskih odnosih pogosto delamo napake in si prizadejamo bolečine, za katere nam je kasneje žal. Morda se vam je poskušal opravičiti. Ali pa utegne iti za kakšen drug razlog. Vi boste bolje vedeli. Ker pa ni vztrajal pri več stikih, lahko domnevava, da spoštuje vašo odločitev in ne želi kaliti vašega miru in družinske sreče. Želim vam, da bi tako tudi ostalo in boste še naprej uživali v teh dragocenih vrednotah.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte