ČUSTVENO PREBUJENA

Možu ni nikoli priznala, da ga ne ljubi, dokler ni v njeno življenje stopil on

Odrasla je s toksičnim prepričanjem, da moški varajo, zato si je izbrala moža razumno, pozabila pa na ljubezen.
Fotografija: Zaradi ljubezni je zapustila moža. Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock
Odpri galerijo
Zaradi ljubezni je zapustila moža. Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock

Sem »osebnostno razmetana«. Tako se je opisala moja gospa. Krohotali sva se, ko je sedela na kavču in prostodušno to izrekla, češ, kar koli mislim, da naredim prav, nato z repom vse podrem. Obožujem vas, drage in dragi moji, ko ste tako iskreni z mano, saj vam le tako lahko svetujem in pomagam, kot je zdravo, primerno, strokovno, obenem pa osebno sočutno. Pogosto se tudi smejemo, saj znam dokazati, da je v resnici življenje lepo. Saj poznate presunljivi italijanski film Življenje je lepo iz leta 1997?

Vrnimo se k naši gospe, šteje približno petnajst let manj od mene, ločena, dva otroka v prvi triadi, karierno uspešna, izobražena, prodorna v razmišljanju. Ko sva se pogovarjali, mi je dajala močne argumente in izražala stališča, zakaj nekaj misli tako, kot misli, in zakaj se je doslej odločala tako, da jo je to pripeljalo do drugega mnenja, torej do mene in najinih debat. Da, tudi razpravljam rada z vami, ne zgolj pametujem in poučujem, kaj so zdravi odnosi vseh vrst.

image_alt
Dogovorila sva se, da si bova nezvesta

Poskrbi in potrpi

Zakaj meni, da je »osebnostno razmetana«? Dovolila mi je, da napišem članek z njenimi besedami, seveda so drugi podatki nekoliko spremenjeni. Saj veste, živimo v prečudoviti deželici, kjer pa vsak vsakega pozna ali je v sorodu in ne potrebujemo več kosti za glodanje, kot jih že imamo. Torej, na videz se zdi, da se je odločala pametno, ne toliko iz srca. Od očeta je dobila popotnico, vsajeno prepričanje, da je lahko varna le, če za vse skrbi sama in ima nadzor nad drugimi. Saj vemo, da je to nemogoče, kajne? Pokojna mami pa ji je položila vzorec, da mora ženska potrpeti za dobro družine, da miži na vse pretege in stiska zobe, ko bi bilo treba reči: »Dovolj je!« Meni, da je dobila določen odmerek starševske ljubezni. Oče je bil veliko odsoten, mami ji je kot deklici pogosto potožila, da je verjetno kje s kakšno drugo žensko, a nikoli ni bilo dokazov za kaj takega. Oče je kategorično zavračal ženine obsodbe, sam pa se ni ravno trudil z izkazovanjem partnerske pozornosti.

Mamini prepiri z očetom so v njej usidrali prepričanje, da moškim ne gre zaupati. Foto: Esb Professional/shutterstock
Mamini prepiri z očetom so v njej usidrali prepričanje, da moškim ne gre zaupati. Foto: Esb Professional/shutterstock

Moški varajo

Naša dama je posledično odrasla s toksičnim prepričanjem, da moški varajo in so nezvesti, ženske pa smo nemočne žrtve. A ker je bila pametno dekle in ni hotela potegniti ne na eno in ne na drugo stran, si je kot najstnica prisegla, da bo našla zvestega in odgovornega moža. Kot rečeno, ima vgrajen program, da mora vse nadzorovati, ker ji to daje občutek varnosti, in da deluje predvsem z možganskimi vijugami. Med študijem si je izbrala kolega, s katerim sta skupaj študirala, se nekako navezala nanj, a kaj ko ni nikoli, vsaj pri njej, preskočila iskrica zaljubljenosti in strasti. Projekta njune dvojine se je lotila inteligentno strateško, z vsemi plusi in minusi, kaj dobi od njune zveze in kaj je sama zmožna dati. Nikoli mu ni priznala, pa tudi sebi ne do pred kratkim, da ni čutila nobenih ljubezenskih čustev do njega. Možu je ustrezalo, da ima dominantno in pametno ženo, oba sta delala uspešni karieri, kot se spodobi, seveda sta se odločila tudi za otroka. Vse jima je uspevalo, kot bi z nevidno roko delal kljukice na seznamu primerno zdravih odločitev. Njuno partnersko življenje je bilo predvidljivo, družinske obveznosti opravljene. Vse lepo in prav, dokler …

Preveč zaljubljena

… dokler se ni divje zaljubila v tekaškega partnerja. Njen hobi je bil tek in kot članica tekaške skupine je veliko popoldnevov preživela s člani te skupine. Po treningu so se občasno družili in med njima se je vnela noro močna iskrica. No, tako je opisala svojo čustveno predajo, kot je definirala svojo odločitev, da prevara moža. Brezglavo se je želela ločiti, kar možu ni bilo po volji, saj se je bil pripravljen boriti za čustveno prebujeno ženo, a kot vedno je njena odločitev premagala njegove poskuse dopovedovanja, da jo ima rad, da ji sicer tega res ni nikoli pokazal ali povedal, da ne more živeti brez njunih otrok, a vse je bilo bob ob steno. Odšla je, razumno in spoštljivo sta uredila ločitev in logistiko glede otrok.

PREBERITE ŠE --> Mož se je že leta ni dotaknil v postelji, ko je sprejela nespodobno povabilo

Oh, ta nezvestoba

Ko je bila prepričana, da si je končno našla moškega, ki ji bo kos in ji bo vračal močna ljubezenska čustva, je po slabem letu ugotovila, da je nezvest in da je poleg nje imel ves čas še eno ljubico. Uhhh, svet se ji je podrl. A ker je vzgojena, da ne sme delati čustvene drame, se je tudi strtega srca lotila razumsko, torej tako, da je zanikala določene faze procesa žalovanja za zdrobljeno iluzijo in si ni priznala bolečine, ki pa vedno najde pot, da jo prizadeta oseba še kako občuti. Zbolela je, končala v bolnišnici na pregledih, kjer so ji zdravniki povedali, da z njo z medicinskega stališča ni nič narobe, a naj si najde ustrezno terapevtsko pomoč, saj gre verjetno za psihosomatski potres njene osebnosti. Naj tu izrazim spoštovanje takšnim »prebujenim« zdravnikom, ki se že zavedajo, da je marsikatera bolezen, ki načenja telesno substanco, v resnici čustveno pregorel posameznik, ki žal sprejema odločitve, s katerimi deluje proti samemu sebi.

Pride čas, ko se moramo soočiti z vsemi čustvi, ki smo jih odrivali na stran. Foto: Fizkes/shutterstock
Pride čas, ko se moramo soočiti z vsemi čustvi, ki smo jih odrivali na stran. Foto: Fizkes/shutterstock

Naša gospa je, prestrašena zaradi odzivov svojega telesa in občutkov ob tem, dovolj motivirana, da si nalije čistega vina, si torej prizna, da bo treba predelati čustveno bolečino izdaje, poteptane pravljice, da je on pravi, si dovoliti občutiti kesanje, da je zavrgla moža in razbila družino, ter je pripravljena na osebnostno inventuro. S takšnim zavedanjem, četudi hudo boli, lahko dosežemo stopnjo zavedanja, na kateri se bo čustveno divjanje sčasoma umirilo in bomo sposobni najti pot, ki nas popelje do uvidov, da je v resnici vsak svoje sreče kovač. Ali ste vi? Kako plujete po reki življenja? Kaj naredite, ko naletite na čeri in globoke tolmune?

PREBERITE ŠE --> Prevarala sem moža in še enkrat bi to naredila (izpoved bralke)

Ko se zaveste, da ste »osebnostno razmetani«, se ne ustrašite. Čeprav ste zmedeni in rahlo izgubljeni, kaj je prav in kaj narediti, lahko začnete krepiti novo in za vas bolj zdravo zavedanje, kako preboleti izgubljene iluzije, priložnosti, odnose in da lahko v osebnem razvoju le napredujete. Da niste žrtev vsajenih prepričanj, ampak oblikujete svoj novi kredo, ki vam bo pomagal kot kompas v noči brez zvezd, da boste sprejemali zdrave in bolj primerne odločitve.

* Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte