IKONE

Tragično življenje Marilyn Monroe: Njeno otroštvo je bilo naravnost grozljivo

Življenje ameriške igralke, fotomodela in pevke Marilyn Monroe, ki se je je prijel vzdevek seks simbol, je bilo prepleteno s trnjem.
Fotografija: Marilyn Monroe FOTO: Wikipedija, javna last
Odpri galerijo
Marilyn Monroe FOTO: Wikipedija, javna last

Bila je igralka, fotomodel, seks simbol in pop ikona 20. stoletja, za katero še danes ve ves svet. Najbolj znan film, v katerem je igrala, je Nekateri so za vroče (1959), za katerega je prejela zlati globus. Občinstvo je osvojila s svojim lepim obrazom, karizmo, vročekrvnimi nastopi in ženstveno postavo. Marilyn Monroe je bila znana po svojih skodranih blond laseh in lepotni piki na obrazu.

Kljub temu da bi si marsikdo mislil, da je imela sanjsko življenje, pa je to daleč od resnice. Navkljub zavidljivi karieri in izjemni medijski prepoznavnosti se je celo življenje soočala s težkimi preizkušnjami. Očeta ni nikoli poznala, mama pa ni bila zmožna skrbeti zanjo, zato je svoje otroštvo preživljala pri različnih rejniških družinah. Pri eni od njih je bila tudi spolno zlorabljena. Njena partnerstva so bila kratkotrajne narave. Kmalu po tem, ko je okusila slavo, se je začelo njeno psihično stanje slabšati. Pogosto je uživala alkohol in druge škodljive substance, umrla pa naj bi zaradi predoziranja uspavalnih tablet. 

PREBERITE ŠE --> Tragična zgodba naše največje filmske zvezde, ki jo je snubil Hollywood

Pri rejniški družini bila žrtev spolnega nasilja

Njeno rojstno ime je bilo Norma Jeane Mortenson. Luč sveta je ugledala 1. junija 1926 v Los Angelesu. Rodila se je kot tretji otrok Gladys Pearl Baker, medtem ko se še zdaj ne ve, kdo je bil njen biološki oče. Bakerjeva je v hčerinem rojstnem listu sicer navedla ime svojega nekdanjega moža, vendar pa naj bi bilo malo verjetno, da je bil to res Marilynin oče, saj je ob rojstvu Monroejeve od ločitve preteklo že veliko časa. Ker jo je bila mama nezmožna preživljati, je Monroejevo dala v rejo zakoncema Bolender, ki sta tedaj bivala v podeželskem mestu Hawthorne.

Leta 1933 je Gladys Pearl Baker svojo hčer vzela nazaj in se skupaj z njo preselila v Hollywood. Njuno sobivanje ni trajalo dolgo, saj je mama že nekaj mesecev pozneje doživela živčni zlom in od takrat dalje s hčerko ni imela več stikov. Naslednja leta je Monroejeva doživljala številne spremembe. Ker je mama ni želela dati v posvojitev, je bivala pri različnih rejniških družinah in obiskovala različne šole. Pri eni od družin je bila celo žrtev spolnega nasilja. Že tako je bila kot otrok bolj introvertirana, po tem dogodku pa se je še bolj zaprla vase in začela jecljati.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Vojaški fotograf je v njej videl potencial in pojavljati se je začela v oglasih

Kasneje je nekaj časa bivala tudi v sirotišnici, od koder jo je k sebi vzela mamina prijateljica in skupaj z možem sta nekaj časa skrbela zanjo. Kasneje sta se odločila za selitev in ker je nista mogla vzeti s sabo, je že kazalo, da bo morala iti nazaj v sirotišnico. Vendar pa se to ni zgodilo; po hitrem postopku se je pri svojih 16 letih Monroejeva odločila za poroko s sosedovim sinom Jamesom Doughertyjem, ki je bil pet let starejši od nje. S tem je prevzela funkcijo njegove gospodinje. Kasneje je dejala, da jo je ta vloga precej dolgočasila, zato je začela iskati možnosti, da bi prišla do svojega denarja.

Leta 1944 je sprejela delo v podjetju Radioplane Company, ki se je ukvarjalo z izdelavo padal in letal. Tam je spoznala vojaškega fotografa Davida Conoverja, ki je v njej prepoznal potencial, zato je začela pozirati zanj. Kasneje je podpisala pogodbo z agencijo za fotomodele, si zravnala svoje kodraste lase in jih pobarvala na blond. Hkrati se je odločila za selitev na svoje, česar pa njen tedanji mož ni podpiral. Kot model je postajala čedalje bolj priljubljena. Pojavljati se je začela v oglasih in revijah za moške. Leta 1946 je pri tedanji starosti 20 let podpisala polletno pogodbo z igralsko agencijo 20th Century Fox. Predlagali so ji, da si nadene umetniško ime Marilyn Monroe, kar je tudi naredila. Ker se njen tedanji mož ni strinjal z njeno kariero, sta se istega leta ločila.

Leta 1952 izbruhnil škandal zaradi njenih golih fotografij

Medtem ko je čakala, da dobi vlogo v filmu, se je posvečala učenju petja, plesa in igre. Leta 1947 je osvojila lento najlepšega kalifornijskega dekleta. V šoli za teater so učitelji presodili, da je Monroejeva preveč negotova in sramežljiva, da bi lahko postala igralka, zato ji pogodbe niso podaljšali. Vendar pa to ni zatrlo njenih ambicij, da bi postala igralka. S šolanjem je nadaljevala, čeprav na svoje stroške. Kasneje je dobila vlogi v filmih Dangerous Years (1947) in Scudda Hoo! Scudda Hay! (1948).

Leta 1951 je bila voditeljica 23. podelitve oskarjev. Med drugim je bila v razmerju z režiserjem Elio Kazanom, krajše obdobje pa je hodila tudi z igralcem Yulom Brynnerjem in nekaterimi drugimi zvezdniki. Leta 1952 je priznala, da je pred nekaj leti pozirala gola in da obstaja koledar z njenimi golimi fotografijami, zaradi česar je izbruhnil škandal. Dve leti kasneje se je poročila s priljubljenim ameriškim športnikom Joeom di Maggiom, vendar pa je bil njun zakon precej kratkotrajne narave. Že po enem letu sta se – domnevno zaradi njegovega ljubosumja - ločila.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njene psihične težave so se stopnjevale

Njene težave s tesnobo in nespečnostjo so postajale čedalje bolj izrazite, zaradi česar je uživala alkohol in razne druge škodljive substance. Zaradi težav, s katerimi se je soočala, se je je prijel sloves težavne sodelavke. Začela je namreč zamujati na vaje, pozabljala je besedilo in zahtevala številne ponovitve snemanj, dokler ni bila tudi sama zadovoljna s svojim nastopom.

Leta 1956 se je uradno preimenovala v Marilyn Monroe. Le nekaj mesecev kasneje se je ponovno poročila, tokrat z Arthurjem Millerjem. Odločila sta se tako za civilni, dva dni kasneje pa še za judovski obred. Njun zakon je trajal nekaj let, potem pa je spet sledila ločitev. Monroejeva je tonila čedalje globlje. Njene psihične težave so čedalje bolj prihajale v ospredje, zaradi česar je bilo njeno življenje zelo okrnjeno. Umrla je 5. avgusta 1962, ko je bila stara komaj 36 let. Storila naj bi samomor z uspavalnimi tabletami. Po drugih teorijah temu ni bilo tako in je bila dejansko umorjena. Kaj je bilo dejansko res, se torej še danes ne ve točno.

image_alt
Žalostna usoda izjemne slovenske podjetnice: Po vojni so ji vzeli vse

Njeni odmevni citati

»Vsi smo zvezde, vendar se moramo naučiti, kako sijati.«

»Kariera je super, vendar se z njo ne morete stiskati v hladnih nočeh.«

»Prijatelj ti reče tisto, kar želiš slišati, pravi prijatelj pa ti pove tisto, kar je res.«

»Vseeno mi je, če živim v moškem svetu, dokler sem lahko v njem ženska.«

»Mislim, da sem mešanica preprostosti in kompleksnosti, vendar pa zdaj začenjam razumeti sebe.«

»Nasmeh je najlepše ličilo, ki si ga ženska lahko nadene.«

»Najbolj od vsega si želim, da bi me obravnavali kot človeško bitje.«

»Vedno, vedno, vedno verjemi vase. Ker če ne boš ti, kdo drug bo verjel vate, draga?«

»Včasih razpadejo dobre stvari zato, da se lahko skupaj sestavijo boljše.«

»Strah je trapast. Prav tako obžalovanja.«

»Če lahko nasmejiš punco, jo lahko pripraviš, da naredi karkoli.«

»Vsi bi morali začeti živeti, še preden se postaramo.«

»Ne odneham, ko se utrudim. Odneham le takrat, ko je delo končano.«

»Moja najljubša aktivnost je spanje. Takrat lahko vsaj sanjam.«

Preberite še:

V prodaji