IKONE

Nenavadno življenje francoske ikone: S partnerjem sta uživala v ljubicah in ljubimcih

Najbolj znana je po svojem delu Drugi spol. Kot otrok je želela postati nuna, kasneje pa je svoj smisel našla v pisanju in zavzemanju za enakovreden položaj žensk.
Fotografija: Simone de Beauvoir Foto: Javna Last/Public Domain
Odpri galerijo
Simone de Beauvoir Foto: Javna Last/Public Domain

Simone de Beauvoir je bila francoska pisateljica, filozofinja, politična aktivistka, feministka in družbena teoretičarka. Pisala je eseje, romane, biografije, napisala pa je tudi avtobiografijo. Najbolj znanja je po svoji knjigi Drugi spol, ki je temeljno delo sodobnega feminizma. V njej je analizirala, kako so bile ženske skozi zgodovino zatirane. Zaradi tega dela je postala prepoznavna po vsem svetu, knjiga pa je s strani javnosti sprožila tako pozitivne kot negativne odzive. Simone de Beauvoir je bila pametna, razgledana in osebnostno močna ženska, ki je bila znana tudi po svojem nekonvencionalnem partnerskem odnosu z Jeanom Paulom Sartrom, enim vodilnih francoskih filozofov, romanopiscev in dramatikov.

Rodila se je 9. januarja 1908 v Parizu kot hči Georgesa Bertranda de Beauvoira, ki je bil zaposlen kot pripravnik v odvetniški pisarni, čeprav je v njem vedno tlela želja, da bi si nekoč zgradil kariero kot igralec. Njena mama Françoise Beauvoir je bila hči premožnega bankirja, zato je v njun zakon prinesla precejšnjo doto. Bila je tudi zelo verna in v tem duhu je vzgajala tudi svoji hčeri. Simone je imela namreč mlajšo sestro Helene. Simone se je do nje večino otroštva obnašala, kot bi bila njena učiteljica ne pa sestra. Po koncu prve svetovne vojne naj bi se gmotno stanje družine precej poslabšalo.

image_alt
Žalostna usoda izjemne slovenske podjetnice: Po vojni so ji vzeli vse

Najprej želela iti med nune, nato postala ateistka

Ko je dopolnila pet let, je začela Simone obiskovati šolo. Na željo svoje mame se je izobraževala v prestižni samostanski šoli. Po njenem zgledu je bila kot otrok zelo verna. Nekaj časa je celo govorila o tem, da namerava postati nuna, nakar je pri svojih 14 letih naenkrat podvomila v vero in postala ateistka. To držo je nato ohranila do konca življenja.  

Hitro je bilo jasno, da je Simone de Beauvoirov zelo nadarjena. Kasneje je namreč študirala tako matematiko, književnost kot jezike. Na vseh področjih je izstopala iz povprečja in dosegala nadpovprečne rezultate. Oče je bil nanjo zelo ponosen in jo je spodbujal na njeni študijski poti. Drugim se je pogosto hvalil z besedami, da »njegova hči razmišlja kot moški«.

Simone de Beauvoir Foto: Javna Last/Public Domain
Simone de Beauvoir Foto: Javna Last/Public Domain

Z Jeanom Paulom Sartrom sta bila v izvenzakonski zvezi in imela tudi druge ljubimce

Čas študija je bilo tudi obdobje, ko je Simone spoznala Jeana Paula Sartra, ki je bil tri leta starejši od nje. Bila sta si všeč in okoli leta 1929 sta začela ljubezensko razmerje. Nekoliko kasneje jo je Sartre zasnubil, vendar je Simone odklonila. Dogovorila sta se, da bosta imela izvenzakonsko zvezo, dogovor o kateri sta nato podpisala na vsaki dve leti. Nikoli nista zaživela skupaj in nista imela otrok. Prav tako njun odnos ni bil monogamen, saj je imel vsak od njiju tudi druge ljubimce. Simone je imela razmerja tako z moškimi kot ženskami. Njuna zveza je bila tako z družbenega vidika dokaj nenavadna.

image_alt
Izjemno življenje naše prve transspolne odvetnice Ljube Prenner

Ker ni imela otrok, se je Simone de Beauvoir lahko še v večji meri posvečala aktivnostim, ki so jo zanimale. Leta 1929 je diplomirala kot deveta ženska na Sorboni, prestižni univerzi v Parizu, iz filozofije, kar je bil za tiste čase velik uspeh. Poleg tega, da se je posvečala formalnemu izobraževanju, je veliko tudi potovala, pisala in bila politično aktivna. Nekaj časa je preživela tudi v ZDA in na Kitajskem ter o izkušnjah, ki jih je tam doživela, pisala tudi popotniške dnevnike. V času druge svetovne vojne se je pridružila francoskemu odporniškemu gibanju.

Simone de Beauvoir in Jean-Paul Sartre v Pekingu leta 1955. Foto: Wikimeadia/Javna last/Public Domain
Simone de Beauvoir in Jean-Paul Sartre v Pekingu leta 1955. Foto: Wikimeadia/Javna last/Public Domain

V svojem najpomembnejšem delu Drugi spol govorila o zatiranju žensk

Nekaj časa je delala tudi kot učiteljica, vendar so jo kasneje z dveh tovrstnih delovnih mest odpustili. Ob izgubi druge učiteljske službe se je odločila, da se v celoti posveti pisateljevanju. To je bila očitno pravilna odločitev, saj je leta 1954 za svoj roman Mandarini prejela Goncourtovo nagrado, najuglednejše francosko priznanje za literarno ustvarjanje.

Simone de Beauvoir so zelo zanimale tematike, vezane na položaj žensk, saj ni mogla sprejeti dejstva, da so bile ženske v tistih časih v primerjavi z moškimi v podrejenem položaju. V 70. letih je tako igrala pomembno vlogo pri gibanju za žensko emancipacijo. Na podlagi tega je napisala tudi knjigo Drugi spol in z njo zaslovela po vsem svetu. Nekateri so jo kritizirali, spet drugi hvalili. V delu je Simone med drugim navedla, da so ženske enako sposobne odločanja kot moški. Trdila je, da se morajo ženske rešiti podrejenega položaja, v katerega so jih pahnili moški, ter prevzeti odgovornost zase in za svet, v katerem izberejo svobodo. Knjigo so kasneje označili kot eno najpomembnejših del 20. stoletja. 

PREBERITE ŠE --> Tragično življenje izjemne Zofke Kveder: Izgube hčerke ni nikoli prebolela

Simone je umrla 14. aprila 1986 v Parizu, šest let kasneje kot njen partner Jean Paul Sartre. Na pokopališču sta pokopana drug ob drugem.

Skupaj tudi v onostranstvu: Na slovitem pariškem pokopališču Montparnasse sta Simone de Beauvoir in Jean Paul Sartre pokopana skupaj. Foto: Takashi Images/shutterstock
Skupaj tudi v onostranstvu: Na slovitem pariškem pokopališču Montparnasse sta Simone de Beauvoir in Jean Paul Sartre pokopana skupaj. Foto: Takashi Images/shutterstock

Odmevni citati Simone de Beauvoir

»Spremeni svoje življenje danes. Ne zanašaj se na prihodnost. Deluj zdaj, brez odlašanja.«

»Ustvarjena sem bila za drug planet, a sem zgrešila pot.«

»Moški se bojijo žensk, ki se ne bojijo moških; mi je nekoč dejal mlad moški.«

»Beseda ljubezen nima enakega pomena za oba spola in to je eden ključnih nesporazumov, ki razdvajajo moškega in žensko.«

»Ujeti moškega je umetnost, obdržati ga pa je delo.«

»Želim si, da bi bilo vsako človeško življenje svobodno.«

»Ko sem bila otrok ali najstnica, so me knjige reševale iz obupa; zato sem prepričana, da je kultura največja vrednota.«

»Poznavanje sebe ni zagotovilo za srečo, lahko pa nam da pogum, da se borimo zanjo.«

»Družbi je za posameznika mar le toliko, kolikor je ta dobičkonosen.«

»To je tisto, za kar menim, da je prava velikodušnost; Daš vse od sebe, pa se vedno počutiš, kot da te to nič ne stane.«

»Prirezali so ji krila in jo nato obtožili, da ne zna leteti.«

»Sem preveč inteligentna, preveč zahtevna in preveč iznajdljiva, da bi me lahko kdo v celoti prevzel. Nihče me popolnoma ne pozna ali ljubi. Imam samo sebe.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte