Kar nekaj procesov in snovi v telesu vpliva na količino energije, ki jo premoremo. Če se zavedamo osnovnih značilnosti posameznih igralcev v tej simfoniji organizma, lahko že sami ugotovimo, s čim lahko močno izboljšamo svoje počutje.

Sladkorji

Raven glukoze v krvi igra pomembno vlogo pri počutju in zelo vpliva na raven utrujenosti. Resda sladkor velja za hiter vir energije, a pretirane količine povzročijo ravno nasproten učinek. Pri uspešnem nadzoru nad sladkimi pregrehami pomagajo tudi vlaknine, poleg kančka samodiscipline seveda, saj znižujejo raven sladkorja v krvi.

Železo

Pomanjkanje se hitro pozna na moči in energiji, ki ju občuti posameznik. Železo skrbi za ustrezno razporeditev kisikovih celic v telesu, kar je še bolj ključno, kadar smo bolj fizično aktivni. Brez ustreznih zalog železa torej ne bo šlo! 

Kortizol

Kortizol, hormon, ki se sprošča kot odgovor organizma na stres, močno vpliva na raven energije. Ravno kortizol je tisti, ki kljub izčrpanosti ohranja telo v gibanju, zato se hitro zgodi, da oseba niti ne zazna, kdaj je šla z aktivnostjo predaleč. Posledice hormonskega ravnovesja se začno kmalu kazati tudi v kakovosti nočnega počitka, ki postaja vedno slabši, ter posledični dnevni utrujenosti. Ko pride telo do točke, kjer se organizem kljub ustreznemu okolju težko umiri, je stanje že precej kritično, pot do okrevanja pa dolga. Takšno pretiravanje ima lahko resne posledice!

Hormoni

Testosteron pri moških ne vpliva le na spolno in fizično moč, temveč je posredno povezan tudi z energijo. Nizka raven hormona lahko povzroči utrujenost zaradi pomanjkanja magnezija, ta posredno vpliva tudi na testosteron. Raven hormona DHEA skozi življenje strmo upada, njegovi učinki se kažejo v moči imunskega sistema in tudi ravni energije. Poleg neizogibnega staranja je največji sovražnik hormona stres, ki vpliva tudi na manj progesterona pri ženskah. Pomagamo si lahko z živili, ki vsebujejo večje količine nenasičenih maščob, in seveda z izogibanjem stresu!

Zdrave izbire

V stanju utrujenosti hitro posežemo po nezdravih prigrizkih, sladkarijah in kofeinu. Takšna izbira jo bo na dolgi rok le še povečala, zato bo bolje, da se držimo seznama živil, ki preverjeno delujejo pri dvigu energije. 

Ovsene kosmiče sestavljajo kompleksni ogljikovi hidrati, ki skrbijo, da se energija sprošča postopoma. Obenem vsebujejo beljakovine, vitamin B in magnezij, nepogrešljive sestavine za vsak letni čas. Krožnik ovsene kaše v kombinaciji s sadjem in semeni za zajtrk bo poskrbel za zalogo, ki ne bo pošla vse do kosila! 

Ovseni kaši lahko dodamo tudi čijina semena. Ta drobcena semena imajo presenetljivo velik učinek, saj ne vsebujejo le vlaknin in beljakovin, ampak tudi maščobne kisline omega-3, ki preprečujejo vnetje v mišicah. Dodamo jih lahko že omenjeni kaši, smutijem, sadju in solatam. Obenem je priporočljivo spiti malce več tekočine, saj so semena izjemno vpojna. 

Lubenica velja za poletno sadje, a je odlična v boju z utrujenostjo. Poskrbela bo namreč za veliko vode, ki bo preprečila dehidracijo organizma in posledično utrujenost. Hkrati vsebuje naravne sladkorje, ki telesu pomagajo k budnosti. 

Oreški niso le izjemno praktičen prigrizek, prav toliko so tudi zdravi. Z veliko vsebnostjo vlaknin, beljakovin in zdravih maščob so prava energijska bomba za telo, hkrati pa omogočajo organizmu, da se energija sprošča postopoma, kar ugodno vpliva na hormone. Z njimi lahko delno nadomestimo tudi elektrolite, ki jih izgubimo med fizično aktivnostjo. 

Sladki krompir je odlično nadomestilo za običajni krompir, ki je sicer okusen, a energijsko precej prazen. V sladkem krompirju najdemo vlaknine in sestavljene ogljikove hidrate, ki skrbijo za počasno sproščanje energije, hkrati pa vsebuje kalij in uravnava elektrolite. Kalij niža krvni pritisk, kar posredno vpliva tudi na sproščenost organizma in manjšo utrujenost. 

Ribe so odlična alternativa teže prebavljivemu rdečemu mesu, kar omogoča telesu, da ohrani več energije za druge dejavnosti. Obenem so polne zdravih maščob, kar posredno vpliva tudi na razpoloženje in več energije.