V novi Oniplus znane Slovenke iskreno o najtežjih preizkušnjah

Izšla je nova Onaplus. V septembrski številki so o težkih preizkušnjah z nami spregovorile znane Slovenke, ki vsaka na svoj način prispevajo k prihodnosti naše družbe.
Fotografija: Septembrska Onaplus je že v prodaji, na prodajnih policah jo najdete do 2. oktobra 2023. 
Odpri galerijo
Septembrska Onaplus je že v prodaji, na prodajnih policah jo najdete do 2. oktobra 2023. 

Humanitarka Anita Ogulin, ministrica in političarka dr. Asta Vrečko, igralka Saša Pavček, klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, infektologinja prof. dr. Bojana Beović in karmična diagnostičarka Aleksandra Winkler Drole so si enotne, pred nami so težki časi. A vsaka izmed njih s svojim pogledom na življenje sporoča, da še niso izgubile upanja, in da je ključno, da tudi tokrat zmaga. 

Ministrici za kulturo in novoizvoljeni koordinatorki Levice dr. Asti Vrečko v življenju ni bilo postlano z rožicami. »Odraščali sva sami z mamo, ki je kot samohranilka nenehno doživljala mizogine odzive okolice, poglede stran, ko je bilo treba spregovoriti o razmerah, v katerih smo se znašli. V začetku devetdesetih let je bilo zavedanje o okoliščinah samomorov, o tem, kaj ljudi privede do tega koraka, na veliko nižji ravni, kot je danes,« nam je zaupala v pretresljivem pogovoru, ki ga lahko preberete tukaj

IZ NOVE ONEPLUS -> Dr. Asta Vrečko: Ko sem bila stara šest let, si je oče vzel življenje

Prav tako usoda ne prizanaša humanitarki in človekoljubki Aniti Ogulin, ki se že vse svoje življenje neutrudljivo bori za pravice najšibkejših. A temu boju se je zdaj pridružil ponoven spopad z rakom, bolezen se ji je namreč vrnila. »Bila sem kandidatka za transplantacijo lastnih celic po sistemu CAR-T, pa je strokovni konzilij ocenil, da moje zdravstveno stanje zaenkrat ni primerno za tak poseg. Tako sem na obsevalni terapiji. In danes sem bila na obsevanju petič od dvajsetih. Ne počutim se slabo. In ker se zavedam, da bo očitno preostanek življenja sobivanje z rakom, mu ves čas dopovedujem, naj bo milosten z menoj. Če ne, bova oba odšla za mavrico,« nam je med drugim zaupala v intervjuju, ki ga lahko preberete tukaj

IZ NOVE ONEPLUS -> Anita Ogulin bije nov krog boja z boleznijo: Pot je težka, a imam moč

»Preveč sem po nepotrebnem trpela!« nam je v pogovoru razkrila igralka, pesnica, esejistka, dramatičarka Saša Pavček, s katero smo se dotaknili tudi odhajanja in minevanja. »Če bi na smrt zbolela, ne bi želela bližnjih in sebe mučiti. Želim si, da bi mi bilo omogočeno kaj vzeti sami ali – če fizično ne bi zmogla –, da mi pri tem pomaga zdravniško osebje. Skrbela sem za mamo in za očeta in me je kljub pomoči zelo izčrpalo, po drugi strani pa osebnostno obogatilo,« je bila iskrena z nami. 

Stanje v slovenskih bolnišnicah skrbi tudi infektologinjo prof. dr. Bojano Beović, s katero smo govorili o prihodnosti javnega zdravstva pri nas in poslanstvu zdravnikov: »Največji problem je kader, negovalnega osebja ni. V bolnišnicah imamo prazne postelje, sobe so zaprte, pacienti pa so na hodnikih – zaradi pomanjkanja kadra,« opozarja. 

Prof. dr. Bojana Beović, zdravnica, specialistka infektologije:
Prof. dr. Bojana Beović, zdravnica, specialistka infektologije: "Zdravnika je treba razrešiti vseh opravil, ki jih lahko opravijo drugi kadri, in tako mu bo ostalo več časa za bolnika, kar pa je bistveno." Foto: Jože Suhadolnik/delo

Še eno pereče vprašanje za Slovence pa so nedavne (in prihodnje) poplave. O teh in o drugih posledicah podnebnih sprememb je za nas spregovorila klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj. »Vreme nas prehiteva po levi in po desni. Jesen je tista, ko pri nas poplavlja, ne avgust. Ti procesi ne bodo bolj mili, ker smo imeli poplave že poleti. Ljudje imajo pogosto lažen občutek, da bomo zdaj nekaj časa varni, če smo doživeli eno katastrofo. V resnici je prav zdaj čas, ko lahko naredimo največ. Še je čas za prihodnost,« pravi strokovnjakinja. 

»Na vse moramo biti pripravljeni, gradimo varne protipotresne hiše, volimo take župane, ki bodo delovali za dobro občine, državnike, ki se trudijo za narodov blagor. To je test za vse nas,« pa je prepričana karmična diagnostičarka Aleksandra Winkler Drole, ki opozarja, da so pred nami že novi pretresi. »Slovenski narod se bo počutil resnično ogroženega,« nam je zaupala v intervjuju, v katerem nam je razkrila tudi, kakšna bo letošnja jesen in pred čim bi se bilo dobro zavarovati. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte