SUPERŽIVILO IZ PRADAVNINE

Zemeljski mandlji: zdravi in dobrodošli pri hujšanju (le pred uživanjem storite to)

Morda ste že slišali za zemeljske mandlje, ki zadnja leta kraljujejo na policah z zdravo prehrano. Človeštvo njihove blagodejne učinke pozna že od pradavnine.
Fotografija: Tigrovi oreščki so vsestransko dietno živilo, ki bi lahko pomagalo preprečiti številne bolezni. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Tigrovi oreščki so vsestransko dietno živilo, ki bi lahko pomagalo preprečiti številne bolezni. Foto: Shutterstock

Zemeljski mandlji, poznani tudi pod imenom chufa ali tigrovi oreščki, so oreščki samo v imenu, ne pa tudi po botanični klasifikaciji. So namreč gomolji rastline užitna ostrica (Cyperus esculentus) in imajo več skupnega s sladkim krompirjem in drugimi užitnimi podzemnimi gomoljnicami, kot pa z mandlji ali orehi, po katerih so dobili ime zgolj zato, ker je njihov okus podoben mandljevemu. Vzdevek tigrasti pa se jih je prijel, ker imajo drobni okrogli gomoljčki marmorirano zunanjost, ki spominja na tigrove proge. 

Ime zemeljski mandlji ali tigrovi oreščki je zavajajoče, saj niso oreščki, ampak gomolji rastline užitna ostrica. Foto: Shutterstock
Ime zemeljski mandlji ali tigrovi oreščki je zavajajoče, saj niso oreščki, ampak gomolji rastline užitna ostrica. Foto: Shutterstock
 

Arheologi so odkrili, da je človek zemeljske mandlje poznal in užival že v neolitiku, in sicer so njihove ostanke našli na področju današnjega Egipta, kasneje pa celo v piramidah, v grobnicah nekaterih staroegipčanskih faraonov. Od tod se je njihova raba razširila na področje severne Afrike in Iberskega polotoka, kjer so priljubljeni še zdaj, v Španiji denimo že od 18. stoletja naprej iz njih izdelujejo kremno rastlinsko mleko, ki sliši na ime horchata de chufa

PREBERITE ŠE -> Teh oreškov bi morali jesti veliko več, še posebej ženske in nosečnice

Kaj vsebujejo zemeljski mandlji in zakaj so tako zdravi? 

Glavne sestavine zemeljskih mandljev so ogljikovi hidrati, vlaknine in maščobe, kar se na prvi pogled ne sliši obetavno, a berite dalje, saj so ta hranila v teh drobnih gomoljih v oblikah, ki so zelo dobrodošle za zdravje. 

Ogljikovi hidrati v tigrovih oreščkih so namreč kompleksni škrobi, ki se v našem telesu dolgo prebavljajo, s tem pa pripomorejo k daljšemu občutku sitosti (dobrodošlo pri hujšanju) in minimalnemu dvigu sladkorja v krvi, kar je dobra novica za sladkorne bolnike. 

Še več, raziskave so doslej pokazale, da zemeljski mandlji vsebujejo aminokislino arginin, ki spodbuja tvorbo inzulina in deluje podobno kot nekatera zdravila za diabetike. Da bi lahko bolje izkoristili prednosti zemeljskih mandljev, bo potrebnih še več študij na ljudeh, a izsledki zaenkrat so obetavni. 

Moko zemeljskih mandljev lahko uporabljate za peko, saj ne vsebuje glutena. Foto: Shutterstock
Moko zemeljskih mandljev lahko uporabljate za peko, saj ne vsebuje glutena. Foto: Shutterstock

Druga glavna sestavina tigrovih oreščkov so vlaknine, ki jih naše telo ne more prebaviti, zato pa v prebavilih pomagajo potisniti hrano naprej in preprečujejo zaprtost. V zemeljskih mandljih so odkrili tudi encime, kot so katalaza, lipaza in amilaza, ki pomagajo pri razgradnji hrane v črevesju in tako zmanjšajo nastanek vetrov in driske.  

V tigrovih oreščkih je tudi veliko maščob, in sicer mononasičenih (podobno kot v oljčnem olju), za te pa so številne raziskave že potrdile, da pomagajo zmanjšati količino slabega in povečujejo vsebnost dobrega holesterola v krvi. 

Uživanje prehrane, bogate z mononasičenimi maščobami, znanost povezuje tudi z zmanjšanim tveganjem za infarkt, možgansko kap in druge bolezni srca, študije o učinkih tigrovih oreščkov pa so doslej ugotovile, da bi to živilo lahko vplivalo na boljšo prekrvavitev in zmanjšalo nastajanje nevarnih krvnih strdkov. 

V Španiji iz zemeljskih mandljev že od 18. stoletja izdelujejo priljubljeno pijačo
V Španiji iz zemeljskih mandljev že od 18. stoletja izdelujejo priljubljeno pijačo "horchata de chufa", ki spominja na rastlinsko mleko. Foto: Shutterstock

Poleg tega so zemeljski mandlji še bogati z minerali, kot so magnezij, cink, kalij, fosfor, železo, baker in kalcij, ter vitamini C, E in D – vitalnimi hranilnimi snovmi, ki vzdržujejo normalno delovanje človeškega telesa in hkrati krepijo imunski sistem ter našo odpornost. Ena študija je celo pokazala, da je bil ekstrakt tigrovih oreščkov uspešen v boju z nevarnimi bakterijami, kot so E. coli, stafilokok in salmonela, medtem ko je druga študija znanstvenikom vlila upanje, da bi lahko ekstrakt zemeljskih mandljev zaviral bakterije, odporne proti antibiotikom. 

Tigrovi oreščki poleg vsega napisanega vsebujejo tudi 18 aminokislin, ki vplivajo na zdrave kosti, mišice in tkiva, kar uvršča te gomolje med priljubljeno prehrano športnikov in vseh, ki so aktivni. 

PREBERITE ŠE -> To so najmanj kalorični oreški, ki celo znižujejo holesterol

Tigrovi oreščki in libido 

Gomolji užitne ostrice so v preteklosti sloveli kot afrodiziak, v ta namen jih je priporočala celo ajurvedska medicina, v Nigeriji pa so tigrove oreščke predpisovali moškim, ki so trpeli za erektilnimi disfunkcijami. 

Ali je v tem kaj resnice, trenutno raziskujejo znanstveniki, so pa že odkrili, da zemeljski mandlji vsebujejo rastlinski pigment kvercetin, flavonoid, ki slovi po afrodizičnem delovanju in daje oreščkom rumeno barvo. 

Študije na živalih so doslej tudi že pokazale, da so tigrovi oreščki povišali ravni testosterona pri podganah in povečali njihovo spolno aktivnost, ko so z zemeljskimi mandlji hranili miši, pa so pri njih ugotovili, da se jim je izboljšalo zdravje testisov in proizvodnja sperme. Ali bi lahko zemeljski mandlji imeli podoben učinek na človeške moške predstavnike, še ni potrjeno, saj študij na ljudeh v tej smeri še ni bilo. 

Tigrovi oreščki so priljubljena sestavina granol in muslijev, saj jih lahko uživajo tako tisti, ki so alergični na oreščke in semena, kot tisti, ki ne jedo glutena. Foto: Shutterstock
Tigrovi oreščki so priljubljena sestavina granol in muslijev, saj jih lahko uživajo tako tisti, ki so alergični na oreščke in semena, kot tisti, ki ne jedo glutena. Foto: Shutterstock

Kako uživamo zemeljske mandlje in posebno opozorilo pred uživanjem 

Gomolje užitne ostrice je mogoče pripraviti na različne načine. Pri nas jih boste najpogosteje srečali kot sestavino muslijev in granol, lahko pa kupite tudi grobo mlete tigrove oreščke in jih sami dodate v jedi, kot so smutiji, jogurti in solate. Zemeljske mandlje meljejo tudi v moko, iz katere je mogoče speči kruh in druge dobrote, ki niso dobri samo zaradi oreškastega okusa, ampak tudi zato, ker tigrovi oreščki ne vsebujejo glutena. 

Preden se lotite priprave jedi iz tega gomolja pa še pomembna informacija. Poleg hranilnih snovi so v zemeljskih mandljih tudi takoimenovane antihranile snovi, kot so saponini, tanini, fitati in oksalati, ki negativno vplivajo na absorpcijo vitaminov in mineralov. Raziskave so pokazale, da se vsebnost antihranil zmanjša, ko zemeljski mandlji kalijo ali če gomolje toplotno obdelamo, zato je bolj kot presne, priporočeno uživati popečene, kuhane ali namočene tigrove oreščke, saj bo tako vaše telo iz njih lahko potegnilo kar največ zdravilnih učinkovin. 

Ker je v zemeljskih mandljih tako veliko vlaknin, velja opozoriti tudi, da lahko v prevelikih količinah povzročajo napihnjenost in vetrove. Če imate občutljivo prebavo, jih lahko uživate, vendar začnite po malem ter postopoma, da ugotovite, kako jih prenaša vaš organizem. 

Preberite še:

V prodaji