GRENKULJICA

Ta zdravilna rastlina raste kot plevel v vsakem vrtu (lajša številne zdravstvene tegobe)

Vse, kar morate vedeti o grenkuljici, pozabljenem plevelu, ki raste na vrtovih in travnikih, pomaga pa pri številnih zdravstvenih težavah.
Fotografija: Grenkuljica raste na marsikaterem vrtu, kjer je večinoma označena za plevel, v bistvu pa gre za izredno zdravo in hvaležno rastlino. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Grenkuljica raste na marsikaterem vrtu, kjer je večinoma označena za plevel, v bistvu pa gre za izredno zdravo in hvaležno rastlino. Foto: Shutterstock

V Sloveniji raste veliko zdravilnih divjih rastlin, ki pa jih večina ljudi niti ne pogleda. To pa zato, ker se je znanje o njih sčasoma porazgubilo, obveljalo pa je prepričanje, da so zgolj nepotrebni plevel. A to je daleč od resnice, saj lahko z marsikatero divjo rastlino popestrimo svoj jedilnik, postanemo bolj samooskrbni in najpomembnejše, lajšamo številne zdravstvene tegobe. 

Ena izmed takšnih je grenkuljica, skromna kosmata rastlinica z nežnimi modrovijoličastimi cvetovi, ki je prava zakladnica hranilnih snovi. Njene pestre učinke nam je razodela slovenska poznavalka in nabiralka divjih rastlin ter doktorica biokemije in molekularne biologije Katja Rebolj

Grenkuljici v angleščini pravijo tudi
Grenkuljici v angleščini pravijo tudi "creeping charlie" in "run-away-robin", saj ima lastnost, da se plazi in hitro razrašča. Foto: Shutterstock

»Grenkuljica je bila od nekdaj čislana zdravilna rastlina tako v naši tradicionalni medicini kot v drugih tradicionalnih medicinah širom po svetu,« pravi dr. Reboljeva, ki prisega na to divjo rastlino in v njej uživa vse leto. Po njenem mnenju ima čudovito aromo (spominja na vonj sveže pokošene trave), ki izboljša marsikatero jed, ko jo enkrat vključimo v kulinariko. 

Grenkuljica je bila priljubljena rastlina srednjeveške mistikinje Hildegarde iz Bingna, razkrije Katja in pove, da so jo v Sloveniji stoletja uporabljali v kulinariki, pred hmeljem pa tudi za varjenje piva. Zdaj se pri nas počasi obuja pozabljeno znanje o njej, za kar je zaslužno predvsem koroško Društvo Povojček, ki je po grenkuljici tudi dobilo svoje ime, v tem delu Slovenije je ta rastlina namreč znana pod ljudskim imenom povojček. 

PREBERITE ŠE -> Krompirjevka ali gozdni regrat: Zdravilni plevel z izjemnim okusom po krompirju

Zdravilni učinki grenkuljice 

Grenkuljica pripomore k temu, da človeški organizem razbremenjuje strupov, antibiotikov in težkih kovin, kot sta svinec in živo srebro, pravi dr. Reboljeva. Koristne snovi, ki jih vsebuje, so eterična olja, grenčine, vitamina C in A ter minerali. »Ključno bioaktivno učinkovitost in zdravilnost pri prehladih in vnetjih pripisujejo polifenolnim spojinam,« pove Katja, ki razkrije, da je zdravilna vrednost grenkuljice dokazana tudi v znanstveni literaturi. 

»Grenkuljico in njene različne vrste, ki rastejo po svetu, omenjajo v več sto člankih. Učinkovine, izolirane iz grenkuljice, so raznolike in delujejo na številne procese v našem telesu – so protivnetne, protivirusne, spodbujajo delovanje jeter, ščitijo kožo pred poškodbami zaradi UV svetlobe, raziskave in vitro pa kažejo celo na protirakavo delovanje,« pravi dr. Reboljeva, ob tem pa opozori, da bi potrebovali še več raziskav o tej čudoviti divji rastlini, saj obstaja še precej učinkov, dokumentiranih v tradicionalni medicini, ki pa jih znanost še ni potrdila, med takšnimi je denimo ta, da grenkuljica znižuje holesterol v krvi. 

Čaj iz grenkuljice pomaga pri težavah z dihali. Foto: Shutterstock
Čaj iz grenkuljice pomaga pri težavah z dihali. Foto: Shutterstock

Po besedah Reboljeve je grenkuljica primerna tudi za zdravljenje dihal – pomaga pri bronhitisu in kašlju, poparek iz grenkuljice pa pomiri tudi astmatični kašelj. Obnese se tudi pri težavah prebavne sluznice, saj poživlja presnovo in ureja prebavo, njene grenčine pa blagodejno vplivajo na jetra in žolč. Z minerali in drugimi zdravilnimi učinkovinami lahko pomaga še pri zvonenju v ušesih, aknasti koži, zmanjšuje pa tudi celulit in celi rane, ki se težko celijo. 

Katja grenkuljico priporoča tudi ljudem, ki so pod stresom, saj podpre telo ob čustvenih obremenitvah, sploh v kombinaciji s hmeljem, zlato rozgo in komarčkom. 

Še ena zanimiva uporaba grenkuljice pa je tudi v primeru pikov insektov. Če na mesto pika natrete sveže utrgano bršljanasto grenkuljico, bo ta zmanjšala neprijetne posledice, pravi dr. Reboljeva. Izredno priročno torej, glede na to, da je ta rastlina tako razširjena v naravi in na vrtovih. Vsekakor je vredno, da se jo naučite prepoznati. 

PREBERITE ŠE -> Zato bi morali uživati smrekove vršičke (in napaka, ki jo večina naredi pri pripravi sirupa)

Kako grenkuljico prepoznamo in kdaj jo nabiramo 

Grenkuljica ima ledvičaste do srčaste rahlo dlakave liste z nazobčanim robom. Njeni cvetovi so vijoličastomodri, cveti pa od aprila do junija. Nabiramo jo lahko vse leto, je pa zanimivo, da je v drugi polovici leta videti drugače, kot pravi Katja, je na začetku leta to pokončna rastlina, ki se vzpenja proti nebu, ko odcveti pa namesto v višino rase po tleh in se razrašča v širino s plazenjem. 

Obstaja tudi več vrst grenkuljice, glavni sta bršljanasta (Glechoma hederacea) in dlakava (Glechoma hirsuta), ki sta obe užitni, zdravilni in primerni za nabiranje. »Med seboj se ne razlikujeta po dlakavosti, kot bi po imenu pričakovali, ampak po dolžini venčnih listov, ki sestavljajo cvet,« pove dr. Reboljeva, ki razkrije, da v naravi prevladuje predvsem bršljanasta grenkuljica, ki divje raste po travnikih, obronkih, pod živimi mejami ali je pogost plevel na vrtovih, za ograjami in škarpami. 

Užitni so vsi nadzemni deli grenkuljice, a se nabiranje starejših listov, ki so bolj temni in trdi, odsvetuje, saj vsebujejo več grenčin in niso več okusni. Foto: Shutterstock
Užitni so vsi nadzemni deli grenkuljice, a se nabiranje starejših listov, ki so bolj temni in trdi, odsvetuje, saj vsebujejo več grenčin in niso več okusni. Foto: Shutterstock

Obstaja tudi veliko križancev med obema vrstama in nekaj podobnih drugih rastlin, denimo jetičnik, česnovke in plazeči skrečnik, ki pa so povečini vse užitne, a če se želite izogniti zamenjavi, Katja priporoča, da grenkuljico nabirate v času njenega cvetenja, saj je njene modrovijoličaste cvetove takrat težko zamenjati za kaj drugega. 

Katja tudi svetuje, da vedno nabirate zgolj mlade liste in vrhnje ter cvetoče poganjke, saj so ti najbolj aromatični. »Pri starejših listih, ki so bolj temni in trdi, začno prevladovati grenčine in jedi niso nujno okusne, zeliščni čaji pa rahlo pregrenki,« pravi poznavalka. To seveda ne pomeni, da bodite na grenkuljico pozorni samo spomladi, nabirate jo lahko tudi v drugi polovici leta, saj po poletju, ko odcveti, spet požene mlade, okusne in nadvse uporabne poganjke. 

Podvrsta grenkuljice
Podvrsta grenkuljice "variegata" z belo obrobljenimi listi, je danes priljubljena okrasna rastlina, ki neugledno površino spremeni v zeleno rastlinsko odejo. Foto: Shutterstock

Kako uživamo grenkuljico in v katere jedi jo lahko dodamo

Grenkuljico je najbolje uporabljati svežo, kar niti ni tako težko, glede na to, da jo lahko nabiramo tako spomladi kot jeseni, pravi pa dr. Reboljeva, da je mogoče to rastlino tudi zamrzniti ali posušiti, in da tudi takšna ohrani veliko učinkovin. 

Katja priporoča, da grenkuljico dodate v krompirjevo juho, ko jo boste namreč enkrat poskusili v tej jedi, si ne boste več predstavljali življenja brez nje. Sveže liste lahko zmešate tudi v solate ali smutije. Z njo lahko popestrite zeliščno maslo ali špinačo, zelo dobro pa se ujame z jajčnimi jedmi. 

Grenkuljico lahko jeste svežo, odlična je v solatah, juhah in jajčnih jedeh, lahko pa si z njo preprosto popestrite sendvič. Foto: Shutterstock
Grenkuljico lahko jeste svežo, odlična je v solatah, juhah in jajčnih jedeh, lahko pa si z njo preprosto popestrite sendvič. Foto: Shutterstock

Iz sveže ali posušene rastline si lahko skuhate tudi blagodejni čaj, grenkuljica pa se obnese celo v sladkih receptih, nekateri liste kandirajo ali jih oblivajo s čokolado. Skrajni čas je torej, da to dragoceno divjo rastlino prenehamo preganjati z vrtov in travnikov. Če potrebujete še več namigov, kako jo uživati, pa je dr. Reboljeva v svojih dveh knjigah Narava vedno zmaga in Zdravilni pleveli zbrala okusne recepte z njo. 

PREBERITE ŠE -> Ne zavrzite tega plevela, ima štirikrat več železa kot špinača

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte