PISTACIJE

To so najmanj kalorični oreški, ki celo znižujejo holesterol

Pistacije spodbujajo delovanje imunskega sistema, preprečujejo izsušitev kože in dvigujejo spolno slo.
Fotografija: Če imate radi pistacije, si jih lahko privoščite brez slabe vesti. FOTO: Nelea33/Shutterstock
Odpri galerijo
Če imate radi pistacije, si jih lahko privoščite brez slabe vesti. FOTO: Nelea33/Shutterstock

Pistacija (Pistacia vera) je drevo, ki zraste do 10 metrov visoko, njeni listi pa v dolžino merijo 10-20 centimetrov. Lupina ploda te dvodomne rastline je bež barve, vendar pa so jo včasih barvali v rdečo, saj so želeli s tem prekriti madeže, ki so bili povzročeni z ročnim obiranjem oreškov. Danes obiranje pistacij poteka predvsem strojno, zato ta praksa ni več pogosta. Koščičast plod, v katerem so semena, ima specifičen vonj in okus. Ko se sadež odpre, se razpoči na dva dela, kar spremlja poseben zvok.

Pistacije na drevesih FOTO: Akif Cubuk/Shutterstock
Pistacije na drevesih FOTO: Akif Cubuk/Shutterstock

Pistacije so oreški z najmanj kalorijami

Pistacije naj bi bile del človekove prehrane že od poznega paleolitika dalje. Prvotno naj bi se pojavile v Iranu, kjer uspevajo bogati nasadi teh dreves. Rimsko cesarstvo naj bi bilo zasluženo, da je ta sadež pozneje preneslo v mediteranske kraje, kasneje pa tudi na območje Avstralije in Kalifornije. Plod pistacije lahko uživamo v več različicah; kot svež, pražen ali soljen.

Oreški na splošno veljajo za zdrav prigrizek, vendar so hkrati tudi precej kalorični. Pistacije glede tega izstopajo, saj imajo od vseh najmanj kalorij, zato so še posebej priporočljive za tiste, ki si prizadevajo za izgubo kakšnega kilograma. Če pojemo 100 gramov pistacij, bomo s tem zaužili 600 kalorij. Poleg tega so pistacije tudi precej nasitne. Če jih bomo redno uživali, bomo avtomatično manj posegali po drugih nezdravih prigrizkih in hitri hrani. Pistacije lahko jemo samostojno ali pa jih dodajamo drugim jedem. Dobro se podajo k solatam in nekaterim zelenjavnim jedem. Poleg tega jih uporabljajo tudi pri izdelavi sladoleda in drugih sladic.

image_alt
Teh oreškov bi morali jesti veliko več, še posebej ženske in nosečnice

Znižujejo raven slabega holesterola

Pistacije vsebujejo 50 odstotkov olja, 20 odstotkov beljakovin, 20 odstotkov ogljikovih hidratov in dva odstotka vlaknin. So vir zdravih maščob. Vsebujejo tudi nekatere antioksidante, med katerimi izstopata betakaroten in lutein, zaradi katerih je ta sadež značilno zelene barve. Pistacije so bogate s kalcijem, magnezijem, bakrom, manganom, železom in kalijem. Prisotni so tudi vitamini B6 (skrbi za optimalno delovanje živčnega sistema) ter A in E (odgovorna sta za uravnavanje vnetnih stanj v telesu).

Če pistacije uživamo v zdravstvene namene, je najbolje posegati po tistih iz ekološke pridelave, ki so hkrati nesoljene in neoluščene. Z rednim uživanjem le-teh se zniža raven slabega holesterola v krvi, kar je bilo ugotovljeno v nekaterih znanstvenih raziskavah. V eni od teh so jih morali udeleženci redno uživati tri tedne, pred in po tem pa so jim izmerili raven holesterola. Raven slabega holesterola se je v tem času v povprečju znižala za 14 odstotkov. Po drugi strani z uživanjem tega sadeža skrbimo za zvišanje ravni koristnega holesterola.

image_alt
Tako zelo zdravi so arašidi, a le, če jih uživate v takšni obliki

Včasih so jih uporabljali tudi kot afrodiziak

Z uživanjem pistacij se zmanjša tudi tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in nekaterih rakavih obolenj. Poleg tega se ojača delovanje imunskega sistema, uravna se delovanje hormonov, zmanjšata pa se utrujenost in izčrpanost. Hkrati naj bi z njimi blažili posledice stresa. Pistacije blagodejno vplivajo na zdravje oči in zmanjšujejo nevarnost za degeneracijo rumene pege. Gre za pojav, ki je še posebej pogost pri starejših. 

PREBERITE ŠE --> To so najbolj priljubljeni afrodiziaki in njihovi učinki na telo

Redno uživanje pistacij naj bi koristilo tudi ljudem, ki imajo izrazito suho kožo. V plodu so namreč maščobe, ki pomagajo blažiti to težavo. Prav tako zmanjšujejo nevarnost, da bi prišlo do slabokrvnosti. Pistacije so včasih priporočali tudi za dvig spolne sle.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte