ISLANDSKA SKRIVNOST

Skyr: najbolj zdrava vrsta jogurta, ki bi ga morali jesti vsak dan

Pozabite na navadni ali grški jogurt, skyr je veliko bolj zdrav in okusen.
Fotografija: Skyr je gost in kremast, za razliko od grškega jogurta pa ni tako kisel in ne vsebuje toliko maščob. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Skyr je gost in kremast, za razliko od grškega jogurta pa ni tako kisel in ne vsebuje toliko maščob. Foto: Shutterstock

Jogurt v takšni ali drugačni obliki človeštvo uživa že več kot sedem tisočletji. Sledove o njegovi rabi so odkrili v Mezopotamiji, zgodovinarji pa predvidevajo, da so ga ljudje iznašli po naključju, ko se jim je skisalo mleko in se okužilo z bakterijami, ki so belo tekočino spremenile v jogurt. 

Danes poznamo številne vrste jogurta, zadnja leta je denimo najbolj priljubljen grški, ki slovi po večji vsebnosti beljakovin in manjši količini ogljikovih hidratov od navadnega jogurta. A obstaja še ena vrsta jogurta, ki močno prekaša opevani grški jogurt. Gotovo ste že slišali zanj, imenuje se skyr, gre pa za islandsko pogruntavščino, ki pravzaprav ni jogurt, ampak … sir! 

Kako je nastal skyr in kako ga izdelujejo 

Islandci pravijo, da je skyr del njihove narodne identitete že več kot tisoč let, pripravljali naj bi ga že v devetem stoletju. Večina prebivalcev tega severnega otoka ga uživa vsak dan, marsikdo pa si ga tudi pripravlja sam doma, in to celo tako, kot so počeli Islandci nekoč: mleko zavrejo, ga postavijo na okensko polico in počakajo, da bakterije v zraku mleko spremenijo v gost jogurt. 

V mlekarnah skyr ustvarijo pod kontroliranimi pogoji, in sicer tako, da posnetemu mleku dodajo skyrove mlečne kulture ter ga segrevajo. Nato počakajo, da se sesiri in mu na koncu odlijejo sirotko. Ostane jim gosta bela snov, ki ji pravijo skyr in spominja na jogurt, čeprav gre v bistvu za nekakšno vrsto svežega sira. 

Za proizvodnjo skyra je potrebnega kar trikrat več mleka, kot za druge vrste jogurtov. Iz enega litra mleka denimo dobijo 750 g jogurta, medtem ko so za en kilogram skyra potrebni kar štirje litri mleka (podobno velja za proizvodnjo grškega jogurta). Morda se vam zdi potratno, a večja količina mleka je tista, ki igra pomembno vlogo. Prav zaradi tega skyr vsebuje največ beljakovin od vseh jogurtov (celo več od grškega), čeprav nima veliko maščob, pa je izredno kremastega in polnega okusa. 

Na Islandiji skyr radi jedo z jagodičevjem ali nanj posujejo rjavi sladkor in tako dobijo preprosto sladico. Foto: Shutterstock
Na Islandiji skyr radi jedo z jagodičevjem ali nanj posujejo rjavi sladkor in tako dobijo preprosto sladico. Foto: Shutterstock

Zakaj je skyr boljši od drugih jogurtov 

Skyr navadni jogurt prekaša v večji vsebnosti beljakovin in manjši vsebnosti ogljikovih hidratov. Pravzaprav vsebuje tudi več beljakovin, kot grški jogurt, to pa zato, ker je grški zgolj precejeni navadni jogurt – iz mleka ga ustvarijo na enak način, z dodajanjem kultur in fermentiranjem, le da grški jogurt na koncu še dodatno precedijo, da iz njega odstranijo več sirotke in tako dobijo gostejšo teksturo.  

Skyr po drugi strani pridobivajo s kuhanjem mleka na način, podoben izdelovanju sira. Sirotka se v tem procesu izloči sama od sebe, z njo pa tudi veliko mlečnih sladkorjev, zaradi česar skyr vsebuje malo ogljikovih hidratov. Skyr za razliko od grškega jogurta tudi ni tako kisel in ne vsebuje maščob (razen v primerih, ko mu na koncu dodajo smetano, da ga naredijo še bolj kremastega). 

PREBERITE ŠE -> Siggi Hilmarsson, Islandec, ki je z zdravim jogurtom obnorel Američane in svet

Vplivi skyra na zdravje 

Kot smo že omenili, je skyr izmed vseh jogurtov najbogatejši z beljakovinami, na 100 gramov jih vsebuje 11 gramov ali več, medtem ko jih je v grškem jogurtu samo okrog sedem gramov.

Ta islandska specialiteta vsebuje tudi precej vitaminov in mineralov, med njimi vitamina A in B12, kalcij, kalij, fosfor ter riboflavin. Nekatere vrste skyra ne vsebujejo nič maščob, druge pa med 1 in dvema odstotkoma, medtem ko imajo vse zelo malo kalorij, le okrog 60.  

Prav visoka vsebnost beljakovin je tista, zaradi katere je skyr tako zdravo živilo. Pomaga namreč krotiti lakoto, saj smo po njem dolgo časa siti in ne posegamo po dodatni hrani, kar so pokazale že številne študije. Beljakovine naj bi tudi stimulirale naš metabolizem, da pokuri več kalorij, kar je dobra novica za vse, ki si želijo shujšati. Namesto stradanja, na jedilnik raje vključite skyr. 

Visoka vsebnost beljakovin in mala količina ogljikovih hidratov v skyru pa je dobrodošla tudi za diabetike, saj uživanje tega živila ne povzroči nenadnega porasta sladkorja v krvi. 

Skyr lahko dodajate tudi v slane jedi, namesto kisle ali sladke smetane tekne v juhah in omakah. Foto: Shutterstock
Skyr lahko dodajate tudi v slane jedi, namesto kisle ali sladke smetane tekne v juhah in omakah. Foto: Shutterstock

Ker je skyr bogat s kalcijem, lahko njegovo redno uživanje tudi pomaga preprečiti nastanek osteoporoze. Triletna študija med ženskami je denimo pokazala, da je uživanje mlečnih izdelkov v tem času pozitivno vplivalo na kostno gostoto, medtem ko je neka druga raziskava potrdila, da je povečano uživanje kalcija starejšim ženskam izboljšalo kostno maso.  

Kalcij v kombinaciji s kalijem ter magnezijem (tudi tega skyr vsebuje nekoliko) v našem telesu igra pomembno vlogo tudi pri ohranjanju zdravega srca in preprečevanju srčno-žilnih bolezni.

Japonska študija, ki so jo izvajali 24 let, je pokazala, da se je pri tistih udeležencih, ki so vsak dan zaužili 100 gramov mlečnih izdelkov, umrljivost zaradi srčnih komplikacij zmanjšala za 14 odstotkov. Neka druga študija pa je potrdila, da lahko resno uživanje mlečnih izdelkov pomaga znižati visok krvni tlak. 

Ob vsem tem je verjetno odveč poudarjati, da so fermentirani mlečni izdelki – med njimi je tudi skyr – bogati s probiotiki. Probiotiki so izredno pomembni za zdravo delovanje našega črevesja, saj izboljšajo prebavo in absorpcijo hranil v kri, redno uživanje probiotikov pa tudi krepi človeški imunski sistem.  

PREBERITE ŠE -> Slovenka, ki živi na Islandiji: Nikoli si nisem mislila, da bom doživela to

Skyr in laktozna intoleranca 

Če ste alergični na mleko, potem se skyra, čeprav je tako zelo drugačen od drugih jogurtov, raje izogibajte, še vedno gre namreč za mlečni izdelek, ki vsebuje kazein in sledove sirotke – krivca za alergijo na mleko. 

Če ste eden izmed tistih, ki slabo prenaša laktozo ali imate laktozno intoleranco, pa ni nujno, da skyr nemudoma odpišete. Med proizvodnjo tega islandskega jogurta se namreč iz končnega izdelka izloči kar 90 odstotkov laktoze, zato se lahko zgodi, da uživanje skyra na vaše telo ne bo imelo negativnih učinkov. Strokovnjaki svetujejo, da najprej poskusite manjšo količino skyra, in če vam to ne povzroča težav, lahko živilo postopoma vključite na svoj jedilnik. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte