MENSTRUALNI CIKEL

Poznate menstrualne letne čase? Vsaka ženska bi jih morala upoštevati

Tekom menstrualnega cikla se raven hormonov ves čas spreminja. To vpliva tudi na raven energije, ki je ženski v posameznem obdobju na razpolago.
Fotografija: Menstrualni cikel Foto: Peakstock/Shutterstock
Odpri galerijo
Menstrualni cikel Foto: Peakstock/Shutterstock

Družba od ženske pričakuje, da bo ves čas v optimalni formi; da bo skozi celoten mesec polna energije opravljala vse službene in družinske obveznosti, vendar to seveda ni mogoče. Vsak posameznik ima svoje dobre in slabe dneve, na kar vplivajo številni faktorji, pri ženski pa je treba poleg vsega tega upoštevati še njen menstrualni ciklus, ki igra pomembno funkcijo pri nihanju njenega razpoloženja skozi mesec.

Bolj kot posameznica razume, kaj lahko od sebe pričakuje v posameznih dneh svojega cikla, v večji meri se lahko podpre v vsaki fazi in si da tisto, kar v dani situaciji potrebuje. Tako bo lahko najbolje upravljala s svojo energijo in vedela, kdaj je najboljši čas za druženje, da se posveti sebi, za podajanje v nove projekte in kdaj je čas za počitek.

PREBERITE ŠE --> 3 menstruacijski tipi ali kakšna ženska ste

Seveda je vsaka ženska svet zase, vendar pa vezano na menstrualni ciklus obstajajo nekatere splošne zakonitosti, ki ji lahko dajo boljši vpogled v dogajanje, ki poteka v njej. Posamezna obdobja so zaradi določenih skupnih točk z dogajanjem v naravi ponazorjena z letnimi časi. Pomlad tako simbolizira nov začetek, poletje je najbolj plodovito obdobje, jeseni se vse pripravlja na počitek, zima pa predstavlja čas mirovanja.

image_alt
To je 8 načinov, kako okrepiti imunski sistem

Pomlad (od konca menstruacije do začetka ovulacije)

Pomlad se začne, ko ženska preneha krvaveti, in traja do začetka ovulacije. V tem obdobju raven hormona estrogena počasi raste, medtem ko progesteron ostaja na nizki ravni. Ženska lahko po koncu menstruacije občuti, da ima spet na voljo veliko energije za vsakodnevne aktivnosti.

To obdobje zaznamuje dobro razpoloženje, na optimalni ravni so tudi miselne sposobnosti posameznice. Počuti se močno in samozavestno ter je v večji meri pripravljena tvegati. Gre za nekakšno ponovno rojstvo, prenovo in nov začetek. V tem obdobju se ženska ponovno odpre navzven in se povezuje z ljudmi. To je primeren čas, da se loti novih projektov ter organizacije meseca, ki je pred njo. Prav tako je to idealen čas za učenje, raziskovanje in aktivno delovanje. To je tudi dobro obdobje, da se loti intenzivnejše športne vadbe. 

PREBERITE ŠE --> Ste vedele, da si lahko v vsakem delu ciklusa pomagate z drugim zeliščnim čajem?

Poletje (čas ovulacije)

Ta faza traja le nekaj dni in sovpada s pojavom ovulacije. Raven estrogena se v tem času še nekoliko poveča in doseže svojo največjo vrednost. Gre za obdobje, ko je žensko telo pripravljeno na morebitno zanositev. Tedaj se zrelo jajčece sprosti v jajcevod. V tem času lahko ženska zazna povečan libido, prsi so nekoliko občutljive, lahko pride tudi do manjše spremembe telesne temperature.

Počutje je podobno kot v obdobju pomladi, le da se dobro razpoloženje in raven energije še nekoliko povečata. Ženska se tedaj počuti igrivo, ustvarjalno, je osredotočena na skupnost, na vzpostavljanje odnosov ter na ljubljenje. Gre za obdobje, ko je ženska usmerjena navzven in se dobro počuti, če je obkrožena z ljudmi. Prav tako lahko nadaljuje z bolj intenzivno vadbo. V tem času je zanjo najbolje, če se osredotoči na negovanje odnosov, delovne obveznosti in služenje drugim.

Obdobje poletja je čas, ko je energija na višku. Foto: Goodluz/Sshutterstock
Obdobje poletja je čas, ko je energija na višku. Foto: Goodluz/Sshutterstock

Jesen (od konca ovulacije do začetka menstruacije)

Takoj po zaključku ovulacije se začne žensko telo prevešati v obdobje jeseni. Raven estrogena in progesterona upadeta, prsi postanejo nekoliko občutljive in rahlo otekle. Obdobje sovpada z vsem znanim predmenstrualnim sindromom (PMS), ki se lahko kaže v nihanju razpoloženja, tesnobi, razdražljivosti in želji po umiku od ljudi. Poleg tega pogosto pride do zmanjšanja zmožnosti koncentracije.

V tem času naj ženska ne bi pričakovala preveč od sebe. Bolje je, če se v čim večji meri posveti sebi in svojim potrebam. Bolj kot bo v tem času zapostavljala čas zase in svoje potrebe, intenzivnejši bodo lahko simptomi PMS. Gre za obdobje, ko lahko posameznica pride do globljih uvidov, ima veliko navdiha za pisanje, risanje ter za oblikovanje strateških idej za svojo kariero.

PREBERITE ŠE --> Zakaj imajo nekatere ženske šibko menstruacijo

Zima (čas menstruacije)

Prvi dan menstruacije sovpada s prvim dnem zime. Hormon progesteron takrat drastično upade, kar povzroči razgradnjo in odpadanje maternične sluznice. Tudi estrogen je tedaj na najnižji ravni. V tem obdobju imajo nekatere ženske težave s krči.

Kljub temu da lahko ženska na prvi dan menstruacije začuti nekakšno olajšanje, je nivo njene energije še vedno na zelo nizki ravni. Če je le možno, naj bi ženska na prvi dan menstruacije počivala oz. se nekoliko upočasnila pri svojem delovanju. V času zime naj bi ženska poskrbela za to, da ji je v predelu trebuha toplo. Priporočljivo je, da se takrat nekoliko distancira od druženj in se umakne v svoj notranji svet. Tako se bo lahko najbolje podprla v tem obdobju. To je sicer tudi obdobje miru in tišine, časa zase, občutljivosti, ustvarjalnosti in prenove. Priporočljivo je, da se ženska takrat umiri in se loti sproščujočih dejavnosti, kot so pisanje dnevnika, branje, ogled filma in lahkotni sprehodi v naravi.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte