VSESTRANSKA POMOČNICA

Melisa ima izjemne učinke na zdravje, a to morate vedeti pred njeno uporabo

Melisa je vsem dobro poznana rastlina, vendar pa marsikdo ne ve, kako raznovrstni so njeni učinki na zdravje in na kakšne načine jo lahko uporabljamo.
Fotografija: Melisa je zelo zdravilna, a določeni ljudje z njo ne smejo pretiravati. Foto: Madeleine Steinbach/shutterstock
Odpri galerijo
Melisa je zelo zdravilna, a določeni ljudje z njo ne smejo pretiravati. Foto: Madeleine Steinbach/shutterstock

Melisa je trajnica, grmovnica, ki zraste do 80 centimetrov v višino. Prepoznamo jo po svetlo zelenih listih jajčaste oblike, ki so rahlo nazobčani, na njih pa so dobro vidne listne žile. Listi imajo vonj po limoni, na njih pa se nahajajo drobne dlačice. Njeni cvetovi so majhni in beli. Poimenovanje 'melisa', ki v grščini pomeni čebela, se je uveljavilo, ker njene bogate cvetove rade obiskujejo čebele. Najdemo jo po vsej Evropi. Rada ima sončne lege in vlažna tla. Večinoma raste ob zidovih, kjer je dobro zavarovana pred sunki vetra.

Zdravilni učinki mete in kdaj je ne smemo uporabljati

Ima podobne zdravilne učinke kot meta. Melisa naj bi pomagala pri krčih, imela naj bi pozitivne učinke na prebavo, skrbela za dobro delovanje srca, pomagala pri premagovanju glavobolov, blažila potovalno slabost in vplivala na hitrejše celjenje ran. Uporabljala naj bi se tudi pri zdravljenju depresije in uravnavala neredno menstruacijo. Z rednim uživanjem melise si krepimo spomin, zmanjša se tesnoba, prav tako pa je rastlina učinkovita pri odpravljanju prehladov in zniževanju prekomerne telesne temperature. 

Pomaga pri nespečnosti in pri težavah s koncentracijo

Sestavljajo jo flavonoidi, čreslovine ter fenolne in rožmarinske kisline. Melisa pomaga tudi pri blagih motnjah spanja, zmanjšuje hiperaktivnost pri otrocih, z njeno pomočjo pa si lahko tudi izboljšamo koncentracijo. Poleg tega jo nekateri uporabljajo pri odpravi bradavic. Mešamo jo lahko z zelišči, kot so lipovi in glogovi cvetovi, pasijonka, hmelj ter sivka. Ima tudi protivirusne učinke, uporablja pa se jo tudi pri zdravljenju herpesa na ustnicah. 

Največ učinkov vsebujejo sveži listi. Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock
Največ učinkov vsebujejo sveži listi. Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock

Nosečnice, previdno 

Kljub temu da velja za varno rastlino, pa njeno dolgotrajno uživanje ni priporočljivo, saj lahko vpliva na zmanjšanje hormonske aktivnosti spolnih žlez. Kljub temu da ima lahko blagodejne učinke na zdravljenje slabosti, s katerimi se srečujejo nosečnice, pa naj bi se pred njeno uporabo v času nosečnosti in dojenja ženske posvetovale s svojim osebnim zdravnikom.

Napitek za lahko noč 

Največ zdravilnih učinkovin vsebujejo sveži listi, ki naj bi jih nabrali med 12. in 14. uro. Najbolje jih je nabrati, še preden se odprejo cvetovi. Sezona za pobiranje listov sicer traja od julija do septembra. Napitek iz melise pripravimo tako, da sveže liste prelijemo z vrelo vodo, vse skupaj prekrijemo za nekaj minut, nato pa precedimo. Priporočljivo ga je piti največ trikrat na dan. Največji učinek bomo dosegli, če zadnjo skodelico poparka zaužijemo tik pred spanjem. S tem bomo namreč poskrbeli za umiritev in dober spanec. 

image_alt
Zdravilni učinki aloe vere in kaj se zgodi, če vsak dan pijemo njen sok

Iz nje lahko pripravimo tudi zeliščni liker ali eterično olje

Seveda se lahko odločimo tudi za sušenje listov, s čimer bomo lahko meliso uživali v vseh letnih časih. Poleg čaja lahko iz nje pripravimo zeliščni liker, eterično olje, uporabimo jo lahko kot začimbo za omake, juhe, meso, zelenjavo in sladice. Prav tako se jo uporablja pri pripravi alkoholnih in brezalkoholnih pijač, slaščic in drugih živil. Če želimo, da pride njen prijeten vonj kar najbolj do izraza, jo lahko zmanemo med prsti. Jedem doda posebno aromo, vendar je njen okus nevsiljiv. Prav tako jo lahko uporabimo pri pripravi kopeli, pri čemer je dovolj, da v kad nalijemo 2 decilitra hidrolata. Za optimalen učinek dodamo 2-3 kapljice melisinega eteričnega olja.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte