MUŠKATNI OREŠČEK

Za omamno masleni okus dodajte vašim najljubšim jedem to začimbo

Brez muškatnega oreščka, ki je nekdaj veljal za eno najdražjih začimb, bi bila večina jedi pustih, a previdno, ker je lahko izredno strupen.
Fotografija: Ena najbolj priljubljenih jedi pire krompir, bi bila brez muškatnega oreščka izredno pusta. Če krompirju dodate to začimbo, boste opazili, da niti ne potrebujete masla. Foto: Mariakovaleva/shutterstock
Odpri galerijo
Ena najbolj priljubljenih jedi pire krompir, bi bila brez muškatnega oreščka izredno pusta. Če krompirju dodate to začimbo, boste opazili, da niti ne potrebujete masla. Foto: Mariakovaleva/shutterstock

Ena izmed začimb, ki najbolj prija v hladnejšem delu leta, je zagotovo muškatni orešček. Ima bogat oreškast okus, ki še tako pusto jed spremeni v kremasto senzacijo, kot da ste ji dodali maslo. Imenu navkljub in masleni aromi pa ni zares orešček (kot so to arašidi), ampak seme, ki človeštvo obseda že stoletja, nekoč je veljal za tako dragocenega kot najdražji poper in klinčki. 

Plod, ki je postal afrodiziak 

Muškatni orešček je seme plodov muškatnega drevesa ali muškatovca (Myristica fragrans), katerega domovina je Indonezija, danes pa uspeva tudi v Maleziji, na Karibih in na jugu Indije. Poleg semena se v kulinariki uporabljajo tudi posušeni cvetovi muškatnega drevesa, ki imajo nežnejši okus, a jih boste pri nas našli le v specializiranih trgovinah z začimbami. Čeprav muškatovec vsako leto rodi do 2000 plodov, pa traja izredno dolgo, kar 20 let, da drevesa dosežejo produktivnost, zaradi česar muškatni orešček drži svojo ceno. 

Poleg muškatnega oreščka se kot začimbo in v zdravilne namene uporablja tudi muškatni cvet, ki pravzaprav ni zares cvet drevesa muškatovca, ampak rdeča kožica, ki obdaja seme v plodu in jo po lupnjenju posušijo. Foto: Anilkumart/shutterstock
Poleg muškatnega oreščka se kot začimbo in v zdravilne namene uporablja tudi muškatni cvet, ki pravzaprav ni zares cvet drevesa muškatovca, ampak rdeča kožica, ki obdaja seme v plodu in jo po lupnjenju posušijo. Foto: Anilkumart/shutterstock

Zgodovinarji si niso povsem enotni, kdaj se je Zahod navdušil nad to azijsko začimbo, nekateri trdijo, da se je to zgodilo razmeroma pozno, šele v srednjem veku s križarskimi pohodi, drugi pa menijo, da so muškatni orešček poznali že stari Grki, ki naj bi z njim že v 6. stoletju našega štetja trgovali v Bizancu, koloniji na področju današnjega Istanbula. Od tam naj bi začimba pripotovala tudi v stari Rim, kjer muškatnega oreščka niso cenili samo zaradi njegovega okusa, ampak so mu pripisovali še zdravilne in afrodizične lastnosti. 

Zdravilni učinki muškatnega oreščka 

Ker so muškatovce vse do sredine 19. stoletja gojili samo na majhnih indonezijskih otokih Banda, je imel muškatni orešček dolgo časa izredno visoko ceno in so mu pravili celo »Zlato Vzhodne Indije«. Čeprav je bil drag, pa ljudi ni odvračal od uživanja, še več, ta cenjenost mu je dvigala ugled med Evropejci, ki so ga od srednjega veka dalje uporabljali tako za aromo kot zdravilo in konzervans. 

Med vladavino kraljice Elizabete I. so denimo verjeli, da muškatni orešček odganja kugo, kar bi lahko bila posledica antimikrobnega delovanja njegovih eteričnih olj. Ta začimba naj bi imela tudi antioksidativne učinke, indijski znanstveniki pa so leta 2005 z raziskavo dokazali, da je muškatni orešček celo afrodiziak, kar so Hindujci verjeli že stoletja in ga uporabljali za zdravljenje moške potence. Ko so znanstveniki namreč podganjim samcem dodajali ekstrakt muškatnega oreščka, so ugotovili, da se je njihova spolna aktivnost povečala, saj snovi muškatovca stimulirajo živčevje. 

PREBERITE ŠE -> Zato bi morali pogosteje uporabljati klinčke in vsi njihovi zdravilni učinki

Študije na živalih so doslej pokazale tudi, da bi lahko muškatni orešček pripomogel k zdravju srca in uravnaval raven sladkorja v krvi, a zaenkrat še ni dovolj raziskav, ki bi to konkretno podprle, zato ta začimba ostaja priljubljena zgolj v ljudskem zdravilstvu, ki uporabo muškatnega oreščka predpisuje tudi topično, saj naj bi ščitil kožo pred poškodbami prostih radikalov, pomagal pri kožnih vnetjih in spodbujal navlaženost. 

Raziskava je dokazala, da muškatni orešček pri moških dviguje potenco. Foto: Sinti Lu/shutterstock
Raziskava je dokazala, da muškatni orešček pri moških dviguje potenco. Foto: Sinti Lu/shutterstock

Škodljivi učinki muškatnega oreščka 

Ne glede na vse našteto, pa je tudi pri uživanju te aromatične začimbe potrebna previdnost, saj lahko v prevelikih količinah povzroča halucinacije in celo smrt.

Zastrupitve z muškatnim oreščkom so bile zelo pogoste med ženskami v 19. stoletju, ki so to začimbo uporabljale pri neželenih nosečnostih, da bi sprožile splav, v istem obdobju pa so Zahodnjaki v Indiji zabeleženi prve primere rekreativne rabe muškatnega oreščka, Hindujci so ga namreč uporabljali kot drogo za omamljanje.

To je kasneje v ZDA sprožilo pravi zdravstveni problem, saj so to začimbo zaporniki in študenti začeli uživati kot alternativno drogo, ki je bila še v 60. letih prejšnjega stoletja izredno priljubljena na ameriških kampusih. 

PREBERITE ŠE -> Ne boste verjeli, kaj vse zdravi cimet in kako si lahko z njim pomagamo

Muškatni orešček v zmernih količinah, kot jih uporabljamo v kulinariki, ni škodljiv, tako ga lahko uživajo tudi nosečnice, se pa ljudem odsvetuje vse, kar je več od enega do dveh gramov te začimbe dnevno. Toksični učinki muškatnega oreščka, ki vsebuje psihoaktivno snov miristicin, se običajno pojavijo ob zaužitju 5 gramov tega semena ali več, simptomi pa so vse od povišanega srčnega utripa, slabosti in bruhanja do zmedenosti, vznemirjenosti, bolečin in delirija. 

Zastrupitev z muškatnim oreščkom lahko traja več dni, in je še posebno nevarna pri otrocih, v primeru hišnih ljubljenčkov pa je lahko smrtonosna, če jih izpostavimo količini, sicer varni za človeka. Znani so primeri, ko so se živali zastrupile, ker so jim ljudje ponujali hrano, ki je vsebovala muškatni orešček kot začimbo, denimo meso in razne omake pripravljene z njim, zato bodite pri hranjenju živali z domačo kuho vedno previdni. 

Muškatni oreščke bo najbolj aromatičen, če boste kupili celega in ga sproti ribali. Foto: Besjunior/shutterstock
Muškatni oreščke bo najbolj aromatičen, če boste kupili celega in ga sproti ribali. Foto: Besjunior/shutterstock

Uporaba muškatnega oreščka 

Muškatni orešček je tudi več stoletji odkar so se za njim navdušili Evropejci še vedno vreden, da ga dodate na svoj jedilnik, saj brez njega določene jedi (pire krompir, sladice in celo ragu) in pijače (jajčni liker in kuhano vino) preprosto ne bi bile to, kar so. Muškatni orešček je tudi ena izmed glavnih sestavin indijske začimbne mešanice garam masala, ki je osnova vsakega dobrega karija. 

Zdaj, ko veste, v kakšnih količinah je zdrav in varen za uporabo, si ga privoščite brez slabe vesti. Ne pozabite pa, da je vedno najboljši svež, saj po mletju kmalu izgubi aromo. Čeprav boste v trgovinah našli praktično zmletega, se mu raje izognite in kupite cele oreščke ter jih ribajte sproti po potrebi. Tako bodo jedi in pijače, ki jih boste pripravili z njim, imele vedno najbolj omamno masleni okus. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte