KROM

Če vam primanjkuje tega minerala, ste pogosteje lačni in se lažje redite

Krom je element, ki se zdi marsikomu nepomemben, ker ga premalo poznamo. A njegovo pomanjkanje nam lahko precej oteži življenje.
Fotografija: Če vas pogosto daje volčja lakota ali imate kar naprej potrebo po jedi, vam lahko primanjkuje kroma. Foto: Andrey_popov/shutterstock
Odpri galerijo
Če vas pogosto daje volčja lakota ali imate kar naprej potrebo po jedi, vam lahko primanjkuje kroma. Foto: Andrey_popov/shutterstock

Krom. Za naše telo je pomemben predvsem za presnovo ogljikovih hidratov. Že z običajno prehrano ga zaužijemo dovolj za pokrivanje dnevnih potreb, saj ga vsebuje že jutranji kakav ali kavica. Poglejmo, kje vse je kemični element s simbolom Cr in atomskim številom 24 v periodnem sistemu. 

Krom najdemo tako v rastlinski kot mesni prehrani, zato lahko vsak poskrbi, da ga zaužije dovolj. Foto: Yulia Furman/shutterstock
Krom najdemo tako v rastlinski kot mesni prehrani, zato lahko vsak poskrbi, da ga zaužije dovolj. Foto: Yulia Furman/shutterstock

Starejši postajamo, bolj ga potrebujemo. Krom. Zelo pomembno učinkuje na vrednosti inzulina, telesno težo ter na težave z zdravjem, povezane z diabetesom in srčno-žilnimi boleznimi. Krom je namreč tesni sodelavec inzulina in mu omogoča, da učinkovito opravlja svoje delo. Sodeluje tudi pri razgradnji maščob in beljakovin v hrani.

Pri tistih, ki ga ne zaužijejo dovolj, se pogosto pojavijo utrujenost, tesnobnost, poslabšana presnova aminokislin in visoke ravni trigliceridov ter holesterola. Krom je element, ki se zdi marsikomu nepomemben, ker ga premalo poznamo. Pomanjkanje pa nam lahko precej oteži življenje. Poskrbimo torej, da ga bomo zaužili dovolj. Vsak dan! 

PREBERITE Š -> Vse, kar morate vedeti o grozdni kuri in zdravilnih učinkih grozdja na telo

Živila, ki vsebujejo krom

Krom je mineral v sledovih, ki je nujen, a ga prejemamo samo s hrano. Ljudje z enolično prehrano s predelanimi živili ga zaužijejo premalo, prehrana z malo maščobami pa zagotavlja več kroma kot z obilo njih. Naravni prehranski viri so grah, rdeči fižol, krompir, suhe slive, pivski kvas, črni poper, gobe, oreški, polnozrnata moka, žita, kakav, kava, morski sadeži, meso, jajca, paradižnik, glavnata solata in drugo.

S povsem normalno prehrano ga lahko zaužijemo dovolj za pokrivanje dnevnih potreb: ocenjena vrednost za dnevni vnos kroma je za otroke (nad sedem let) in odrasle v intervalu od 30 do 100 mikrogramov. Po potrebi ga uživamo tudi v obliki prehranskih dopolnil, ki pa jih vedno spijmo z velikim kozarcem vode ali čaja, da preprečimo želodčne težave. Njegov izkoristek bo večji, če posežemo po njem med obrokom, ki je bogat z vitaminom C.

Z večjo količino zaužitega kroma lahko tudi zmanjšamo željo po hrani in preprečimo lakoto. 

Prehrana, bogata s sladkorjem, povzroča močno pomanjkanje kroma. Foto: Prostock-studio/shutterstock
Prehrana, bogata s sladkorjem, povzroča močno pomanjkanje kroma. Foto: Prostock-studio/shutterstock

To lahko sproži pomanjkanje kroma 

Če ima kroma telo dovolj, lahko deluje učinkovito in vzdržuje normalno raven krvnega sladkorja. Zaradi vse več diabetesa v razvitih državah se moramo vsi dobro zavedati, da inzulin omogoča telesu predelovanje sladkorja in drugih ogljikovih hidratov. Pri dnevnem vnosu, ki je manjši od 20 mikrogramov, pa lahko pride do motenj glukozne tolerance, saj celice postanejo manj občutljive za inzulin in porabo telesnih zalog maščobe. Prehrana, bogata s sladkorjem, povzroča močno pomanjkanje kroma!

Športniki ga potrebujejo več

Krom omogoča resorbcijo aminokislin (povečuje mišično maso) in pospešuje sintezo beljakovin. Številne študije potrjujejo, da povečanje inzulinskega metabolizma, ki ga povzroči telesna vadba, poveča tudi telesne potrebe po kromu. Po teku na deset kilometrov, denimo, se izguba z urinom poveča skoraj petkratno. Intenzivneje ko treniramo, več ga porabimo. Če povzamemo: športno aktivni potrebujejo za vzdrževanje učinkovitega inzulinskega metabolizma vsaj dvakrat več kroma kot sedeči ljudje. 

PREBERITE ŠE -> Ta rastlina zmanjšuje verjetnost za nastanek raka, a je ne smejo uživati vsi

Značilni znaki pri pomanjkanju kroma

• Neznosna žeja.

• Vrtoglavica in razdraženost po nekaj urah brez hrane.

• Potreba po pogostih obrokih in volčja lakota.

• Zaspanost, utrujenost.

• Močna želja po sladkem obroku. 

Dober vir kroma je črni poper, s katerim lahko popestrimo skoraj vsako jed. Ker je zelo nealergen, je tudi varen za uživanje za večino ljudi. Foto: Grafvision/shutterstock
Dober vir kroma je črni poper, s katerim lahko popestrimo skoraj vsako jed. Ker je zelo nealergen, je tudi varen za uživanje za večino ljudi. Foto: Grafvision/shutterstock

Posezite po črnem popru

Med naštetimi živili, ki vsebujejo krom, izpostavljamo črni poper, saj so njegovi zdravilni učinki znani že od antike, ko so ga začeli uporabljati kot začimbo. Stari rek »suh kot poper« med drugim izhaja iz tega, da je bila ta blagodejna rastlina nekoč tako zelo cenjena, da so zrnca uporabljali celo za plačilno sredstvo. 

Največja prednost črnega popra pa je v pospeševanju prebave, saj zmanjšuje nastajanje vetrov v črevesju. Je diaforetik in diuretik, kar pomeni, da pospešuje odvajanje vode (potu in urina) ter tako izloča strupe iz telesa. Je odličen antioksidant in ima antibakterijske učinke – še ena izjemna lastnost, ki lahko pomaga pri ohranjanju zdravja in na splošno ščiti pred vplivi iz okolja.

Ščepec svežega črnega popra pričara užitek pri prav vsaki jedi, obenem pa topi maščobne celice in zato pomaga ohraniti vitko linijo. Je zelo nealergen in varen za uživanje za večino ljudi.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte