JESENSKI SADEŽ

Hruške so izjemno zdrave, a to morate nujno vedeti pred uživanjem

S hruškami lahko poskrbimo za dobro prebavo in zmanjšamo tveganja za rakava obolenja.
Fotografija: Hruške vsebujejo ogromno vode, zato so vam lahko v pomoč pri hujšanju. Foto: Gita Kulinitch Studio/shutterstock
Odpri galerijo
Hruške vsebujejo ogromno vode, zato so vam lahko v pomoč pri hujšanju. Foto: Gita Kulinitch Studio/shutterstock

Hruška (Pyrus communis) je do 16 metrov visoko drevo s sivkasto-rjavo in razpokano skorjo ter s pokončnimi vejami. Uvrščamo jo v družino rožnic. Njeni sladki plodovi, ki jim prav tako rečemo hruške, so zvonaste oblike, uživali pa so jih že v antičnih časih. Njihovo prvotno rastišče so toplejša in priobalna območja Evrope, severne Afrike in Azije, vendar pa so bile kasneje razširjene tudi po drugih predelih sveta. Rastejo tudi pri nas. Za največji delež svetovne pridelave hrušk poskrbi Kitajska, sledijo ji Argentina, Italija in ZDA.

Na svetu je več tisoč sort hrušk, ki se med seboj razlikujejo po kožici, aromi in vsebnosti soka. Ta rastlina najbolje uspeva v krajih z milim in toplim podnebjem, njeni plodovi pa večinoma dozorijo avgusta ali septembra. Da je hruška zrela, ugotovimo tako, da jo nekoliko pritisnemo na predelu okoli peclja. Če se pri tem rahlo vdre, je pripravljena za uporabo.

Hruške, poširane v rdečem vinu so svetovno znana francoska specialiteta, stara že več kot 300 let. Francozi so jih sprva začeli tako pripravljati, da bi izboljšali okus nedozorjenih sadežev. Foto: Pixel-shot/shutterstock
Hruške, poširane v rdečem vinu so svetovno znana francoska specialiteta, stara že več kot 300 let. Francozi so jih sprva začeli tako pripravljati, da bi izboljšali okus nedozorjenih sadežev. Foto: Pixel-shot/shutterstock

Če jih shranite na ta način, bodo zdržale dlje 

Hruške lahko uživamo tako sveže, posušene (v obliki krhljev) kot tudi predelane v sokove, sirupe, sokove, marmelade in podobno. Če jih pripravljamo za skladiščenje, uporabimo takšne, katerim manjka še kakšen dan ali dva do polne zrelosti. Položimo jih v gajbice, pokrijemo z valovito lepenko, nato pa jih shranimo na police. Skladiščimo jih pri zračni temperaturi 5-7 stopinj Celzija. 

PREBERITE ŠE -> Kako sami doma posušimo sadje in zelenjavo za ozimnico

Uporabljamo jih lahko v najrazličnejše namene. Lahko jih uživamo samostojno ali pa jih postrežemo skupaj s sirom, oreščki ali ovsenimi kosmiči. Dodamo jih lahko nekaterim sladicam, smutijem, dobro pa se obnesejo celo v kombinaciji z naslednjimi živili: piščanec, svinjina, cimet, muškatni orešček, limona in čokolada.

Čeprav so sladke, se hruške odlično ujamejo v kombinacijami s slanimi okusi, na primer s sirom in orehi. Foto: Sweet Marshmallow/shutterstock
Čeprav so sladke, se hruške odlično ujamejo v kombinacijami s slanimi okusi, na primer s sirom in orehi. Foto: Sweet Marshmallow/shutterstock

Pri nekaterih ljudeh lahko povzročijo alergijske reakcije

Hruške so bogate z vodo, saj ta predstavlja kar 84 odstotkov sadeža, zato so lažje prebavljive, hkrati pa imajo nizko kalorično vrednost. V njih najdemo ogljikove hidrate, sladkor, maščobe in vlaknine. Kar se tiče vitaminov in mineralov, vsebujejo vitamina C in K, folno kislino (B9), kalij, krom in baker. Poleg tega so v njih polifenoli in hidroksicimetna kislina, ki ima antioksidativni učinek, ter niacin in folat, ki igrata pomembno vlogo pri delovanju celic in proizvodnji energije.

PREBERITE ŠE -> To je sestavina v jabolkih, ki ima neverjetne učinke na telo

V hruškah je tudi pektin, topna vlaknina, ki se ponaša s številnimi blagodejnimi učinki na zdravje, saj izboljšuje delovanje imunskega sistema in črevesja, pomaga pa tudi pri lajšanju zaprtij. V tem priljubljenem sadežu sta tudi spojini lutein in zeaksantin, ki pomagata pri ohranjanju dobrega vida; še posebej na stara leta.

Največji delež koristnih snovi se nahaja v lupini sadeža, vendar je uživanje hruške skupaj z njo priporočljivo le, če imamo opravka z domačim oz. ekološko pridelanim sadjem, ki ni bil izpostavljen fitofarmacevtskim sredstvom. 

Hruške lahko uporabimo pri pripravi številnih sladic, slastne so v krhki piti. Foto: Sokor Space/shutterstock
Hruške lahko uporabimo pri pripravi številnih sladic, slastne so v krhki piti. Foto: Sokor Space/shutterstock

Hruške sodijo med redko sadje, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroča alergijske reakcije. Če se te pojavijo tudi pri vas, jih seveda izločite iz jedilnika. Zaradi velike vsebnosti sladkorja je uživanje velikih količin hrušk odsvetovano, še posebej pa se morate zmernosti držati, če imate težave z drisko. Nezrelih hrušk ni priporočljivo uživati, saj lahko preobremenijo prebavni trakt in povzročijo napenjanje.

PREBERITE ŠE -> Hruške na orehovem biskvitu, ki ga lahko naredimo kar v pekaču za mafine

Za dobro prebavo in zdravo srce

Sicer pa zmerno uživanje hrušk blagodejno vpliva na prebavo, čisti črevesje in blaži prebavne motnje. V pomoč so nam lahko tudi pri hujšanju, saj nas nasitijo, s čimer se zmanjša potreba po poseganju po drugih živilih. Hruške pomagajo ščititi pred nekaterimi kroničnimi boleznimi in rakom, kot so rak na pljučih, želodcu, rak dojk in jajčnikov.

Ob rednem uživanju hrušk se zniža raven holesterola in previsokega krvnega tlaka, s čimer lahko poskrbimo tudi za zdravo srce. Zmanjša se tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, možganske kapi in tveganje za nastanek demence. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte