ZA MANJ GUBIC

To so živila, s katerimi boste poskrbeli za mladosten videz

Z rednim uživanjem nekaterih živil lahko na naraven način poskrbimo za to, da bo naša koža videti čim bolj mladostno.
Fotografija: Foto: Ground Picture/Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Staranje je naraven proces, ki mu nihče ne more ubežati, lahko pa ga z nekaterimi zdravimi navadami nekoliko upočasnimo. Kolagen je snov v našem telesu, ki igra ključno vlogo pri mladostnem videzu kože, saj ji daje strukturo, prožnost in raztegljivost. Kolagen je ena najbolj zastopanih beljakovinskih molekul, ki so v človeškem organizmu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, kitah, vezeh, organih, koži in drugod, odgovoren pa je tudi za povezovanje tkiv med samo. Poleg tega ima pomembno vlogo pri številnih funkcijah v telesu, kot je na primer celjenje ran.

PREBERITE ŠE -> Češnje: katere barve so najbolj zdrave (in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu)

Količina kolagena se z leti in zaradi nezdravih navad zmanjšuje

Do približno 25. leta starosti telo proizvaja velike količine kolagena, kasneje pa se začne ta proces upočasnjevati. Tako naj bi organizem od 40. leta dalje vsako leto izgubil odstotek kolagena. Vendar pa staranje ni edini dejavnik, ki vpliva na proizvodnjo kolagena.

Njegovo nastajanje se lahko upočasni tudi zaradi nekaterih nezdravih navad, kot so prekomerno izpostavljanje škodljivim UV žarkom, kajenje, uživanje večjih količin alkohola ali/in kofeina, kronično pomanjkanje spanja in/ali gibanja. Smiselno se je izogibati tudi uživanju hrane, ki vsebuje veliko sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov, saj ta povzroča vnetja in poškodbe kolagena.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kolagen lahko pridobimo iz prehrane

V zadnjih letih so na trgovskih policah na voljo številna prehranska dopolnila, ki vsebujejo kolagen. Taki izdelki so med ljudmi čedalje bolj priljubljeni, vendar se pri tem poraja vprašanje, v kolikšni meri je kolagen v taki obliki telo sposobno absorbirati. Seveda lahko za zadostne količine kolagena poskrbimo tudi po naravni poti. Ta se namreč nahaja v mesu in ribah, vendar pa lahko tudi iz rastlinske prehrane pridobimo snovi, ki jih telo potrebuje za lastno proizvodnjo kolagena.

Za sintezo kolagena so ključne tri aminokisline: prolin, lizin in glicin. Tudi hialuronska kislina je snov, ki pomaga spodbuditi proizvodnjo kolagena. Pri tem so pomembni tudi cink, baker in vitamin C. S katerimi živili lahko torej poskrbimo za zadostne količine kolagena v telesu?

Kostna juha

Kostna juha je bogata s kolagenom. Najbolje je, če se jo pripravi iz govejih ali svinjskih kosti živali, ki so bile vzrejene na ekološki kmetiji, saj bo tako vsebovala kar največ koristnih snovi. Taka juha se pripravlja dolgo časa. Ker je narejena iz kosti in vezivnega tkiva, poleg kolagena vsebuje tudi kalcij, magnezij, fosfor, glukozamin, aminokisline in številna druga hranila.

PREBERITE ŠE -> Živila, ki dvigujejo razpoloženje: Po tej hrani se boste počutili bolje

MORDA VAS ZANIMA TUDI -> Štiri gospodinjska opravila, pri katerih lahko namesto čistila uporabite brivsko peno

Piščanec (s kožo)

Piščanec vsebuje veliko beljakovin in je bogat vir kolagena. Še posebej veliko ga vsebuje koža, zato ga je smiselno uživati skupaj z njo. V raziskavi, ki je bila objavljena leta 2019 v Alternative Therapies in Health and Medicine, so bile preučevane ženske, stare med 39 in 59 let, ki so nekaj časa jemale kolagen iz piščančjega hrustanca. Njihova koža je kmalu postala bolj elastična, gube pa manj izrazite.

Ribe

Največ ribjega kolagena lahko najdemo v kosteh, koži in v luskah. Tako je na jedilnik smiselno vključiti ribe, pri katerih pojeste njihov večji del. Dober primer tega so sardele, sicer pa se dobro obnese tudi lososov file. Glede na izsledke nekaterih znanstvenih raziskav naj bi bil morski kolagen tisti, ki ga človeško telo najlažje absorbira.

Sardele v pečici Foto: Krištof Koman
Sardele v pečici Foto: Krištof Koman

Jajčni beljak

V jajčnem beljaku lahko najdemo velike količine prolina, to pa je ena od aminokislin, ki jih telo potrebuje za samostojno proizvodnjo kolagena.

Jagodičevje

Kot je bilo omenjeno že v uvodu, je vitamin C eden ključnih elementov, iz katerih telo izdeluje kolagen. Borovnice, maline in jagode vsebujejo veliko tega vitamina. Če boste na dan zaužili skodelico jagod, boste s tem pokrili dnevne potrebe po vitaminu C, medtem ko boste morali za enak učinek pojesti skoraj tri skodelice malin ali robid. Jagode se ponašajo tudi z veliko vsebnostjo antioksidantov, ki pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami.

Paradižnik

Za ohranjanje mladostnega videza kože se priporoča tudi redno uživanje paradižnika. Z enim srednje velikim paradižnikom poskrbimo za vnos 30 odstotkov priporočljivih količin vitamina C. Poleg tega ta vsebuje tudi veliko likopena, močnega antioksidanta, ki skrbi za zdravje kože.

Brokoli

Tudi ta zelenjava se ponaša z veliko vsebnostjo vitamina C. Da bi si zagotovili priporočljive dnevne količine tega vitamina, zadošča že ena skodelica kuhanega ali surovega brokolija. Od zelene zelenjave je smiselno uživati tudi špinačo, blitvo in ohrovt.

Brokoli Foto: Shutterstock
Brokoli Foto: Shutterstock

Fižol

za lepši izgled koža se priporoča tudi redno uživanje fižola, v katerem je velik delež beljakovin. V njem so prisotne tudi aminokisline, ki jih telo potrebuje za proizvodnjo kolagena. Vsebuje tudi baker, iz katerega organizem prav tako izdeluje kolagen.

Indijski oreški

Indijski oreški se ponašajo z visoko vsebnostjo cinka in bakra, ključnima elementoma, ki ju telo potrebuje za samostojno produkcijo kolagena.

Česen

Če boste zaužili nekaj več priljubljene začimbe, kot ste vajeni, boste s tem naredili nekaj tudi za mladosten videz kože. Česen vsebuje veliko žvepla, ta snov pa je tista, ki pomaga pri sintezi kolagena, hkrati pa preprečuje njegovo razgradnjo.

Druga priporočljiva živila

Pri oskrbi telesa s kolagenom si lahko pomagate tudi z mlečnimi izdelki, ki so bogati z beljakovinami, orehi in polnozrnatimi žitaricami, ki vsebujejo cink in baker, ter z ginsengom, rastlino s številnimi zdravilnimi učinkovinami. Z rednim uživanjem ginsenga boste poskrbeli za večje količine kolagena v krvnem obtoku, ta pa ima tudi nekatere protivnetne in antioksidativne lastnosti. Veliko vitamina C vsebuje tudi paprika.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte