LUCERNA

Vse to zdravijo alfalfa kalčki, a previdno, ti ljudje jih ne smejo uživati

Alfalfa kalčki so nizkokaloričen dodatek k jedem. Pomagajo izboljšati prebavo, preprečujejo pa tudi izpadanje las.
Fotografija: Alfalfa kalčki vsebujejo številne koristne snovi. Foto: Roroto12p/Shutterstock
Odpri galerijo
Alfalfa kalčki vsebujejo številne koristne snovi. Foto: Roroto12p/Shutterstock

Alfalfa oz. lucernini kalčki so uporabni kot dodatek k jedem, ponašajo pa se z vsebnostjo številnih koristnih snovi. Imajo blag okus, uvrščamo pa jih tudi med homeopatska zdravila. 

Lucerna (Medicago sativa) sicer spada v družino stročnic. Gre za nezahtevno cvetočo trajnico z majhnimi rdečimi cvetovi, ki je na videz podobna detelji. Izvira iz južne in srednje Azije, vendar pa jo danes gojijo po vsem svetu. Že stoletja se jo uporablja tudi kot krmno rastlino. Poleg kalčkov lahko uživamo tudi lucernina semena ali izvleček. 

Kalčke lahko preprosto vzgojimo sami doma 

Kalčki se sicer dobro obnesejo kot popestritev nekaterih jedi, kot so sendviči, solate in juhe. Kupimo jih lahko v trgovini ali jih iz semen vzgojimo kar doma. Če se odločimo za sledjo možnost, bomo potrebovali kalilnik ali kozarec za vlaganje, ki ga obrnemo z odprtino navzdol, na način, da voda lahko nemoteno odteka, čeznjo pa napnemo čisto najlonko.

Uporabimo dve žlici semen, ki jih najprej 8-12 ur namakamo v vodi. Nato jih dobro izperemo, odcedimo ter postavimo v kalilnik ali kozarec za vlaganje, ki ga postavimo na mesto s sobno temperaturo in ga zaščitimo pred sončno svetlobo. Nato vsakih 8-12 ur kalčke ponovno izperemo z vodo in jih odcedimo, kar počnemo tri dni. Po tem času kalčke prestavimo na mesto z direktno sončno svetlobo, še naprej pa nadaljujemo z rednim izpiranjem in odcejevanjem. Peti ali šesti dan od začetka postopka lahko kalčke uporabimo. Če jih ne pojemo takoj, jih lahko nekaj dni skladiščimo v hladilniku.

Izboljšujejo prebavo in odpravljajo prhljaj

Kalčki so zelo nizkokalorično živilo, saj ena skodelica le-teh vsebuje le osem kalorij, po drugi strani pa je v njej gram beljakovin in gram ogljikovih hidratov. Kalčki so tudi močen antioksidant. Vsebujejo vitamin K, vitamin C, baker, mangan, folate, tiamin, riboflavin, magnezij, železo in vitamin A. So tudi vir kumarinov, flavonoidov, fitosterolov in saponinov. Slednja učinkovina še posebej koristi bolnikom z artritisom, saj pomaga zmanjšati bolečino in otekanje. Vse te koristne snovi se nahajajo tudi v drugih delih lucerne.

Redno uživanje kalčkov je lahko v pomoč pri izgubi kakšnega odvečnega kilograma, hkrati pa pomaga koži vrniti sijaj in tonus, s čimer bo njen izgled bolj zdrav in mladosten. To živilo pomaga pri okrevanju po poškodbah, preprečevalo pa naj bi tudi plešavost in spodbujalo rast novih las. Blaži tudi težave s prhljajem in pomaga do boljše prebave.

PREBERITE ŠE -> Že tako kratek čas v naravi bo v vašem telesu sprožil te učinke

Uživanje kalčkov lucerne naj bi zaviralo nastajanje ledvičnih kamnov, pomagalo pa naj bi tudi znižati raven škodljivega holesterola in previsokega krvnega pritiska. Alfalfa kalčki delujejo tudi kot diuretik, zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih bolezni, z njimi pa naj bi poskrbeli tudi za zdrave kosti. V ajurvedi je znana njihova zmožnost pozdraviti stanja, ki jih povzročajo vnetja in oksidativne poškodbe. 

Blagodejno vplivajo na ženske hormone, a previdno

Kalčki vsebujejo tudi snov, ki je podobna ženskemu hormonu estrogenu, zato naj bi uživanje alfalfa kalčkov do določene mere pomagalo ublažiti simptome menopavze, ženskam pa naj bi pomagali urediti menstrualni cikel. Vseeno pa uživanje le-teh ni priporočljivo za nosečnice, saj se v kalčkih lahko občasno zaredijo tudi patogeni, kot so razne bakterije, ki lahko povzročijo določene nevšečnosti. Iz istega razloga naj bi se jim izogibali tudi ljudje z oslabljenim imunskim sistemom in tisti, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Tudi sicer s količino zaužitih alfalfa kalčkov ni dobro pretiravati.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte