VITAMINSKI PRVAK

Vse, kar morate vedeti o grozdni kuri in zdravilnih učinkih grozdja na telo

Sveže grozdje ima mnogo blagodejnih vplivov na zdravje. Pa veste, katerega izbrati?
Fotografija: Sveže lokalno grozdje boste pri nas dobili od avgusta do oktobra, odvisno od sorte. Foto: Anna_pustynnikova/shutterstock
Odpri galerijo
Sveže lokalno grozdje boste pri nas dobili od avgusta do oktobra, odvisno od sorte. Foto: Anna_pustynnikova/shutterstock

Začenja se jesen in z njo trgatve po vseh vinorodnih območjih Slovenije. A danes ne bomo govorili o vinu in vinogradništvu, temveč o zdravilnih učinkovinah namiznega grozdja, ki ravno zdaj ponuja največje bogastvo vitaminov. Nekateri ga proti koncu septembra že tradicionalno uporabljajo za učinkovito čistilno kuro organizma. 

Črno grozdje naj bi bilo bolj zdravo od belega ali rdečega. Foto: Rostislav_sedlacek/shutterstock
Črno grozdje naj bi bilo bolj zdravo od belega ali rdečega. Foto: Rostislav_sedlacek/shutterstock

Grozdje sodi med najstarejše gojene vrste sadja. Gojili naj bi ga že v kameni dobi na Kavkazu. V antični dobi pa so Egipčani, Feničani, Grki in Rimljani vzgajali in plemenitili vinske trte, da bi pridobivali zdravilni grozdni sok. Danes ga poznajo skoraj po vsem svetu.

Obstaja vrsta različnih sort. Lahko je belo, ki ga prepoznamo po rumenkasti ali rumeno zeleni barvi, ali rdeče, ki ima temno modro, rubinasto vijolično ali rdečkasto modro barvo. Sicer pa ločimo še namizno, ki se uporablja sveže, in suho grozdje oziroma rozine. Te se pridobivajo z naravnim sušenjem grozdja. Rozine so grozdne jagode, ki so izgubile vodo, hranilnih snovi pa ne.

Grozdje pri nas zori med koncem avgusta in začetkom oktobra, odvisno od sorte. Pobiranje imenujemo trgatev, ki je v vinorodnih krajih povezana z različnimi ljudskimi običaji. Uporaba je skoraj neomejena, saj je grozdje znano tudi kot industrijska sestavina v proizvodnji vina, sokov, vinskega kisa, konjaka, penine in drugih pijač. 

PREBERITE ŠE -> Prihaja čas rožičev, to so njihovi zdravilni učinki 

Zdravilne učinkovine grozdja

Sočne grozdne jagode so odličen vir življenjske energije in mladostne polti. Je polno izredno dragocenih sestavin, vsebuje na primer grozdni sladkor, pomembne minerale, kot so kalij, kalcij, fosfor, železo, beljakovine, sadne kisline, aromatične snovi, vitamin B (razen B12) in vitamin C.

Vsebuje kar do 20 odstotkov sadnih sladkorjev, zato je lahko prava energijska bomba, ki je povrhu še zelo zdrava. V njem se skriva bogastvo rudnin, ki so zdrave za živce in možgane, zobe in kosti, ščitnico, kri, mišice in še marsikaj drugega. Vsebuje tudi veliko antioksidantov. Najbolj znani in raziskani so flavonoid kvercitin, elaginska kislina ter barvila antociani iz kožice rdečega in črnega grozdja. 

Sveži grozdni sok ima močne očiščevalne učinke na telo. Foto: Tatiana Vorona/shutterstock
Sveži grozdni sok ima močne očiščevalne učinke na telo. Foto: Tatiana Vorona/shutterstock

Grozdna kura v boju proti raku

Glavni lastnosti grozdja in grozdnega soka sta čistilno in razkuževalno delovanje na celotno telo. Čisti sečne poti, grozdni dnevi pa razbremenijo krvni obtok in jetra. Sveže grozdje odpravlja zaprtje, sok pa pomaga pri driski pa tudi pri hujšanju. Znani so primeri bolnikov z rakom, ki so se pozdravili z grozdnimi kurami. Učinkovito deluje proti kopičenju sečne kisline, putiki in aterosklerozi. Najbolj zdravo je črno. Njegovi polifenoli ohranjajo gibljivost sklepov, zavirajo kalcinacijo, kar je ugodno za srce, in preprečujejo nastanek oziroma razvoj kariesa.

Izvleček iz listov trte rdečega grozdja krepi vene. Polifenoli ščitijo tudi pred kislimi radikali, ki pospešujejo staranje, magnezij pa sprošča mišice. Izvlečke grozdja uporablja kozmetična industrija v kremah za obraz, maskah in pilingih.

Strokovnjaki zatrjujejo, da se najboljše skriva v lupini in pečkah, zato je uživanje sadja bolj zdravo kot pitje grozdnega soka. Pečke vsebujejo kalcij za stabilne kosti in zobe ter magnezij za močne mišice. Oba minerala pomagata pri boljši porabi telesne energije in sta nepogrešljiva pri zdravem hujšanju. 

PREBERITE ŠE -> Grozdne pečke niso za v smeti, so zdravilne, kot tudi njihovo olje

Pri nakupu bodite pozorni na te barve 

Ko boste grozdje kupovali, pazite, da boste izbrali zrele in nepoškodovane jagode, ki se še trdno držijo za peclje. Prezrelo grozdje lahko prepoznate po tem, da odpada s pecljev, je morda plesnivo in celo gnilo. Če boste izbrali rdeče, mora biti brez sledov zelene barve, če pa se boste odločili za nakup belega, mora imeti rahlo rumen odtenek, zelena barva namreč opozarja, da je v sadežu manj sladkorja in več kisline. 

Bolj, ko je belo grozdje rumeno, slajše je. Foto: Oxana Denezhkina/shutterstock
Bolj, ko je belo grozdje rumeno, slajše je. Foto: Oxana Denezhkina/shutterstock

Na sobni temperaturi se hitro kvari. Dobro ga je hraniti na hladnem oziroma v hladilniku. Sveže in dobro grozdje prepoznamo po značilnem vonju ter rahli beli oblogi na jagodah. Ravno zaradi nje ga hranimo neoprano, potem ga moramo pojesti v enem dnevu.

Če ga kupujete v zabojčkih, obvezno poglejte, kaj je pod zgornjo plastjo, da ne boste doma razočarani. Pred nakupom poskusite kakšno jagodo in se prepričajte, da ne kupujete kislice v lepi lupini. Obrani zdravi grozdi se lahko na hladnem ohranijo več tednov. Vsake dva do tri dni jih malo preberite in odstranite plesnive ali nagnite jagode. Večje grozde z debelo lupino, ki smo jih odrezali z delom trsa, lahko obesimo na vrvico in shranimo v hladni kleti. Ohranili se bodo vse do božiča.

Grozdje v kulinariki

Grozdje lahko uživate surovo, suho, ga pripravite v pecivih in uporabite za vino ali kis. Okusno bo tudi v prelivih, marinadah in omakah.

Nekateri ga podobno kot višnje ali borovnice namakajo v žganju. Izbirati je treba samo zdrave in čvrste jagode, ki jih zložite v kozarec ali steklenico s širokim vratom, prelijete z dobrim domačim žganjem in pustite stati mesec ali dva.

Grozdje je lahko tudi okusen dodatek k sadnim in zelenjavnim solatam. Odlično se ujame z rdečim radičem, lešniki, limonovim sokom in olivnim oljem. Sicer pa lahko z njim v kuhinji ustvarjate in eksperimentirate po mili volji. Omejitev je zgolj vaša domišljija.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte