ZLATA ROZGA

Ta rastlina odlično pomaga pri težavah z vnetim mehurjem (in drugih zdravstvenih tegobah)

Zlata rozga kot zdravilna rastlina pri nas ni tako znana, vendar se ji s tem dala krivico, saj se odlično obnese pri zdravljenju različnih zdravstvenih tegob.
Fotografija: Med glavne zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje zlata rozga, spadajo flavonoidi in saponini. Foto: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Med glavne zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje zlata rozga, spadajo flavonoidi in saponini. Foto: Mavric Pivk/Delo

Zlata rozga pri nas ni tako znana, medtem ko je v nekaterih evropskih državah zaradi svojih številnih zdravilnih učinkov zelo priljubljena med ljudmi. Poznamo tri vrste zlate rozge: navadna (Solidago virgaurea), kanadska (Solidago canadensis) in orjaška zlata rozga (Solidago gigantea).

Navadna rozga izvira iz Evrope, medtem ko je prvotna domovina ostalih dveh Severna Amerika. Vrste se med seboj razlikujejo po obliki socvetij, sicer pa imajo vse zdravilne učinkovine, prav tako pa vse najdemo tudi pri nas, čeprav kanadsko in orjaško zlato rozgo uvrščamo med zelo invazivne vrste. V zdravstvene namene uporabljamo predvsem navadno zlato rozgo.

Navadna zlata rozga uspeva v Evropi, v severni Afriki, Severni Ameriki in po nekaterih predelih Azije. V Sloveniji jo lahko pogosto opazimo v svetlih gozdovih, na posekah ter na kamnitih in grmovnih območjih. Rada ima sončne lege in odcedna tla. Gojimo jo lahko tudi na domačem vrtu; posejemo jo v spomladanskem ali jesenskem času.

Zlata rozga v višino zraste 30 centimetrov do enega metra. Na vrhu stebla lahko opazimo v ozek grozd združene rumene cvetove. Njeno steblo je olistano vse do vrha, listi pa so suličasti in premenjalno razvrščeni. Ta zdravilna rastlina cveti od julija do oktobra, nabiramo pa jo tedaj, ko se začnejo odpirati prvi cvetovi.

Navadna zlata rozga deluje protivnetno in pomirja krče. Foto: Shutterstock
Navadna zlata rozga deluje protivnetno in pomirja krče. Foto: Shutterstock

V zdravstvene namene naj bi spili tri skodelice čaja na dan

Uporaben del zlate rozge je njena zel, cvetoči nadzemni del rastline. Iz nje običajno pripravimo čaj s številnimi blagodejnimi učinki. Pripravimo ga tako, da dve čajni žlički zeli enostavno prelijemo s skodelico vrele vode, mešanico pustimo stati 10-15 minut, nato pa jo precedimo, počakamo, da se nekoliko ohladi, in spijemo. V zdravstvene namene naj bi spili tri skodelice tako pripravljenega čaja na dan.

Sicer pa lahko iz zlate rozge pripravimo tudi tekoči ekstrakt, tinkture, kapsule, tablete in sirupe. Zlata rozga je varna za uživanje, vseeno pa se lahko pri nekaterih posameznikih pojavijo preobčutljivostne reakcije in prebavne motnje. V tem primeru je treba uživanje le-te opustiti. Ker ni dovolj podatkov o varnosti za te skupine ljudi, se uživanje zlate rozge odsvetuje pri otrocih, mlajših od 12 let ter pri nosečnicah in doječih materah.

Med glavne zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje zlata rozga, spadajo flavonoidi in saponini. V njej so tudi fenolni glikozidi, fenolne kisline, diterpenoidni laktoni, čreslovine in manjše količine eteričnega olja. Poleg tega lahko v njej najdemo še katehinske čreslovine, polisaharide, kavno kislino in njene estre, klorogensko kislino, fenilna glikozida leiokarpozid in virgaureozid A ter antociane.

PREBERITE ŠE -> Ta začimba naj bi imela podobne učinke kot antidepresivi

Pomaga pri vnetju mehurja in pri ledvičnih kamnih

To, da je zlata rozga zdravilna rastlina, je že dolgo časa znano. Ohranjeni so zapisi, ki pričajo o tem, da jo je uporabljal že začetnik reformacije Martin Luter, ki je z njo lajšal marsikatero težavo. V 16. stoletju je fizik in botanik Jakob Teodor Tabernaemontanus o rastlini z rumenimi cvetovi zapisal: »Za zunanje in notranje rane povsem zdravilna, zaradi svoje krčilne moči. Proti kamnu in ledvični bolečini, očisti sečni kanal vse hrapave sluzi.«

V 19. stoletju je zlato rozgo ljudem, ki so imeli težave z ledvicami, priporočil nemški zdravnik Johann Gottfried Rademacher. V ljudski medicini so obkladke, prepojene z izvlečki iz zlate rozge, polagali na rane, ki so se slabo celile, s to rastlino pa so si pomagali tudi ljudje s kroničnim obolenjem kože.

Glede na nekatere starejše zapise lahko zlato rozgo uporabljamo tudi pri revmi, težavah s prostato, pri močenju postelje in hemoroidih. Grgranje njenega čaja naj bi pomagalo pri vnetjih ustne votline in žrela ter pri kašlju, pitje le-tega pa pri senenem nahodu.

PREBERITE ŠE -> Rozgina pita na posteljici iz tolščaka s prilogo iz sončničnih popkov

Danes je znano, da uživanje pripravkov iz zlate rozge pomaga pri vnetju mehurja in ledvic, saj rastlina spodbuja izločanje urina, hkrati pa deluje protivnetno in pomirja krče.

Če bakterijske okužbe sečil zdravimo z njo, je verjetnost, da se bodo te ponovile, bistveno manjša. Zlata rozga pomaga tudi pri dokončni odstranitvi ledvičnih kamnov iz telesa po zdravniškem posegu, v pomoč pa nam je lahko tudi pri zdravljenju čirov.

S to zdravilno rastlino si lahko lajšamo težave s prostato, uporabna pa je tudi pri revmatičnih obolenjih. Z njenim rednim uživanjem bomo pripomogli k čiščenju jeter, sicer pa pomaga odstraniti škodljive snovi iz celotnega organizma.

Preberite še:

V prodaji