JESEN V ŠPANIJI

Valencia: med Slovenci priljubljena destinacija (in namigi za ogled iz prve roke)

Sproščenost Špancev, arhitekturna nasprotja in odlična gostinska ponudba je le nekaj razlogov, zakaj obiskati Valencio. Kaj si ogledati in kam dobro jesti?
Fotografija: Valencia navdušuje kot mesto nasprotij. Foto: Daša Mavrič
Odpri galerijo
Valencia navdušuje kot mesto nasprotij. Foto: Daša Mavrič

Čeprav so nas prijetne temperature in sončni dnevi razveseljevali dolgo v jesen, pa bi marsikdo, če bi le lahko, sončno vreme rade volje podaljšal kolikor bi lahko. Če ste med takšnimi, ste si jesenske počitnice verjetno načrtovali v toplejših predelih Evrope ali pa vas za takšno idejo danes spodbudimo mi. V Valencii je trenutno še prijetnih 25 stopinj Celzija, morje pa je prav tako še primerno za kopanje.

Špansko obmorsko mesto velja za eno bolj priljubljenih destinacij za obisk z otroki. Je ravno prav veliko, da občutimo živahnost, raznolikost in pestrost ter dovolj majhno, da je zlahka obvladljivo in se Valencie naužijemo tudi, če jo obiščemo zgolj za podaljšan konec tedna.

Otroci bodo v Valencii začutili prijaznost Špancev, domačini so do njih res potrpežljivi, samo mesto pa je, kot bi bilo ustvarjeno za otroke, saj je polno otroških igrišč. Tako se na primer - če zamudimo mestni avtobus - otroci med čakanjem zlahka zamotijo na bližnjem igrišču, ni redko namreč, da so ta povsem blizu avtobusne postaje.

Seveda pa je Valencia dobra ideja tudi za pobeg v paru ali solo izlet. In kaj si ogledati?

Staro mestno jedro

Eno dopoldne si morate zagotovo rezervirati za stari del mesta, ki je prepleten z ozkimi uličicami, na koncu katerih se odpirajo čudoviti trgi. En bolj simpatičnih je Plaza de la Verge s čudovito fontano na sredini. V bližini je več restavracij in slaščičarn. Odlično boste jedli v Saoni.

Saona je veriga restavracij, v Valencii so tri (eno boste našli tudi v bližini Guliverjevega parka), katere obisk vam priporočamo iz prve roke. Tri hodni meni stane nekaj manj kot 11 evrov, hrana pa je odlična. Moderen koncept z ne pretiranimi porcijami in čudovitim ambientom bo zadovoljil gurmansko dušo, ob koncu pa boste, verjemite, še dolgo siti in potešeni. Priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo, ki je preko njihove spletne strani povsem enostavna. Kot povsod po Valencii so tudi v Saoni otroci dobrodošli, v ponudbi imajo tudi otroški meni.

Nahranjeni in polni energije se vrnemo na mestne ulice, kjer med sprehodom lahko občudujemo izjemno arhitekturo iz prvega stoletja pred našim štetjem in tudi sodobno ulično umetnost, Valencia je namreč znana tudi po vrhunskih grafitih.

V stranskih mestnih ulicah najdemo ogromno grafitov. Foto: Daša Mavrič
V stranskih mestnih ulicah najdemo ogromno grafitov. Foto: Daša Mavrič

Vmes bomo naleteli na marsikatero slaščičarno, ena bolj znanih je Dulche de leche, slaščičarna oziroma kavarna z dolgo zgodovino pa je simpatična Horchatería Santa Catalina. Tam strežejo zanje značilno horchato, katere okus pa, kot smo slišali, ne prepriča vsakega.

V centru mesta osupne stara arhitektura. Foto: Daša Mavrič
V centru mesta osupne stara arhitektura. Foto: Daša Mavrič

V mestu priporočamo še ogled stolpov Torres de Serranos in Torres de Quart ter obisk glavne tržnice, Mercado Central. Ponudba v njej je izjemna, vrvež in vonjave pa povsem takšne, kot se za tržnice spodobi.

Če boste obisk starega dela mesta načrtovali za popoldne, vam ne uide večerni utrip, ko Španci šele dobro zaživijo.

Sodobna arhitektura, akvarij in nepozabna doživetja

Valencia je znana kot mesto nasprotij, predvsem v arhitekturnem smislu. Najbolj znani prizori so namreč iz modernega dela mesta, ki ga je zasnoval slavni arhitekt Santiago Calatrava.

Ta sodi med tako imenovane starchitecte in je zagotovo zaslužen za marsikateri turistični obisk Valencie. Čeprav je bilo okoli gradnje futurističnega kompleksa Mesta znanosti in umetnosti precej polemik in sporov ter zaradi številnih napak Calatrava ni najbolj priljubljen med domačini, ta predel ne glede na vse obiskovalcu vzame sapo.

Za trenutek boste obnemeli, želeli fotografirati iz vsakega zornega kota, postaviti družino pred osupljive stavbe in si šele nato vzeli čas, da te izjemne arhitekturne dosežke preučite in se načudite, kako so sploh nastale. Najbolj neverjetna (in v času gradnje in kmalu po njej tudi najbolj pereča) je operna hiša.

Pod moderni del mesta se podpisuje slavni arhitekt Santiago Calatrava. Foto: Daša Mavrič
Pod moderni del mesta se podpisuje slavni arhitekt Santiago Calatrava. Foto: Daša Mavrič

V tem futurističnem delu mesta stoji akvarij, Oceanogràfic, ki velja za največji akvarij v Evropi. Sprehod po tunelih, nad katerimi bodo nad vami plavale ribe, skati in morski psi je zagotovo vreden obiska. V akvariju se izvajajo tudi šovi z delfini, katerih dobršni del je namenjen ozaveščanju o čistoči oceanov, triki in akrobacije delfinov pa vzbudijo marsikateri vzklik v občinstvu.

V bližini je še muzej znanosti, kjer bo najmlajšim zagotovo najbolj všeč del, ki predstavlja nastajanje risank. Z interaktivnimi predstavitvami lahko otroci spoznajo 3D animacijo, sami ustvarijo Strelo McQueen in se slikajo ob strahcu Sulleyju in enookem Miku. V preostalem delu muzeja spoznamo zanimivosti o človeškem telesu in pa vesolju.

Vstopnice za oboje lahko kupimo vnaprej preko spleta, če vzamemo kombinirano vstopnico, bo ta ugodnejša. Predvsem pa boste s spletnimi vstopnicami preskočili vrste na blagajnah.

O človeški celici ali pa tem, kako nastajajo risanke, se lahko naučimo v Muzeju znanosti. Foto: Daša Mavrič
O človeški celici ali pa tem, kako nastajajo risanke, se lahko naučimo v Muzeju znanosti. Foto: Daša Mavrič

Plezanje po Guliverju

Zgoraj omenjeni moderni kompleks stoji na koncu parka Turia. Gre za park, ki je nastal v nekdanji rečni strugi Turia in je dolg 12 kilometrov. Sprehod po parku je sproščujoč, prav tako kolesarjenje, ki je priljubljeno, izposoja koles pa omogočena tudi turistom.

V tem delu pridemo do parka Guliver, kjer bodo otroci najmanj vzhičeni, ogromna skulptura ležečega Guliverja pa tudi vam obudila spomine na kultno risanko. Številni tobogani, ki sestavljajo Guliverja, spodbudijo prav vse k plezanju in brez skrbi, ne boste edini odrasli, ki se boste spustili po velikanovi bradi.

Če boste v Valencii dalj časa in z otroki, je zelo verjetno, da boste obisk tega parka morali še ponoviti.

Ne na prvo plažo

Najbolj znana mestna plaža je Malvarosa, ki je polna ljudi in dogajanja. A če povprašate domačine, vas bodo ti usmerili na Patacono. Ta se v bistvu nadaljuje iz Malvarose in do nje vozi javni prevoz. Je bistveno bolj čista, zagotovo bolj umirjena in prav tako polna prijetnih lokalov.

Na Pataconi vam priporočamo obisk lokala La mas Bonita, kjer strežejo odlične sadne sokove, kave in druge mlečne napitke, torte, privoščite pa si lahko cel zajtrk ali brunch. Naprej po Pataconi je še okusen in moderen bistro Sorsi e Morsi. Tu vam bodo postregli z odličnimi testeninami in picami, pohvaliti pa moramo še krasen ambient in izjemno prijazno osebje.

Plaža Patacona je med domačini bolj priljubljena od Malvarose. Foto: Daša Mavrič
Plaža Patacona je med domačini bolj priljubljena od Malvarose. Foto: Daša Mavrič

Ne prevelik, a poln živalski vrt

Ne glede na to, ali boste Valencio obiskali sami, v paru ali z otroki, obiska živalskega vrta nikar ne zamudite. Izjemno premišljeno zasnovan park je narejen tako, da se v relativno kratkem času sprehodite mimo ogromno živali, marsikje pa med njimi in vami ne bo ograje. Park je tako lep, da odrasli ne občudujemo zgolj živali, temveč tudi okolje, v katerem te bivajo.

Otroci pa bodo zagotovo očarani nad skupino slonov, nilskima konjema in seveda gorilami. Tudi za Bioparc si lahko vstopnice priskrbite že vnaprej preko spleta.

Premišljeno zasnovan živalski vrt vzame manj časa in energije kot naš v Ljubljani. Foto: Daša Mavrič
Premišljeno zasnovan živalski vrt vzame manj časa in energije kot naš v Ljubljani. Foto: Daša Mavrič

Kaj je še dobro vedeti?

Slovencem je najbližja povezava z Valencio z letališča v Trstu. Od tam v tem trenutku nizkocenovni prevoznik leti vsako nedeljo in sredo.

Javni prevoz v Valencii odlično deluje, avtobusi vozijo pogosto, že na letališču vas bodo table vodile do metroja, kjer lahko kupite kombinirano vozovnico, s katero se boste pripeljali do centra, od tam pa potem z isto kartico koristili avtobus. Za deset voženj boste plačali 11 evrov. Če boste skočili na avtobus in imeli izpraznjeno kartico, brez težav uporabite kreditno kartico, posamezna vožnja pa bo zaračunana po 1,50 evra.

Ko boste načrtovali, kdaj v dnevu si boste vzeli čas za kosilo, imejte v mislih, da so kuhinje med 16. in 20. uro zaprte in takrat boste res težko našli kaj drugega kot le hitro hrano.

Valencia je lahko zelo vetrovna. Zato tudi, če se vam pred potovanjem, po vremenski napovedi sodeč, obetajo topli dnevi, v kovček zložite kakšno vetrovko.

Zagotovo boste v času obiska v Valencii poskusili paello, ne pozabite pa tudi na njihov slavni krompirček patatas bravas. Nasiten in okusen, vreden poizkušanja.

Katere lokale shraniti v Google zemljevid?

 • La mas Bonitas - na zajtrk, brunch ali samo na kavo in torto. In za posneti najbolj stilsko fotografijo.
 • Fav Coffee - kot obljubljeno v imenu, kava vrhunske kakovosti.
 • Dulche de Leche - veriga slaščičarn, kjer se police šibijo pod tortami, rogljički, pecivi … Prava paša za oči.
 • Bastard Cofee & Kitchen - kavarna, kjer bomo težko ostali le pri naročilu kave. Ponujajo tudi zmajeve rolice!

 • Federal Cafe - kavarne so znane po celi Španiji, njihovi zajtrki pa so odlična popotnica za začetek odkrivanja lepot Valencie.
 • La Fabrica de Hielo - industrijsko opremljen lokal, kjer se večer ob živi glasbi zavleče pozno v noč.

Katere trgovine shraniti v Google zemljevid?

 • Oysho – športna in casual oblačila, ki navdušujejo z minimalističnim dizajnom
 • Pompeii Brand – španska znamka superg, za tiste, ki bi nosili kaj drugega kot le obutev najbolj odmevnih proizvajalcev
 • Mango Outlet – trgovina sicer ni v najlepšem stanju, brskanje za številkami zahteva nekaj potrpljenja, a končni izplen je lahko izjemno ugoden.

Katere restavracije shraniti v Google zemljevid?

 • San Tommaso - ko boste poizvedovali za priporočila, kam jesti, vam San Tommaso ne uide. Ne ustrašite se finih pogrinjkov, v bolj sproščenem delu sprejemajo tudi od celega dneva utrujene in lačne goste.
 • Saona - za res ugodno ceno boste dobili odlično hrano. Priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo.
 • Sorsi e Morsi - italijanska kuhinja in moderno zasnovan ambient ob plaži Patacona.
 • Marisquería L'Odisea - za ljubitelje morske hrane.
 • Colmado LaLola - tapas bar za vse, ki so pripravljeni poskusiti kaj novega, recimo morske ježke.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte