IZLET NA OBALO

To naše mirno obmorsko naselje je idealno za jesenske sprehode ob morju

Za obisk tega slovenskega obmorskega kraja se odločijo predvsem tisti, ki si želijo malo miru. Skozenj poteka tudi simpatična pešpot, ki ponuja edinstvene razglede.
Fotografija: Strunjan ponuja izjemne razglede. Foto: Krajinski park Strunjan
Odpri galerijo
Strunjan ponuja izjemne razglede. Foto: Krajinski park Strunjan

Čeprav je kopalna sezona za letos zaključena, pa je slovensko obalo vredno obiskati tudi v hladnejših mesecih. Takrat se lahko še toliko bolj naužijemo pogledov na prostranost morja, vonja po soli, prisluhnemo bučanju valov in se nastavimo božajočim sončnim žarkom, saj se obmorski kraji zaradi odsotnosti trume turistov v jesenskem času odenejo v drugačne barve.

Za obisk Strunjana, obalnega naselja med Piranom in Izolo, se bodo odločili predvsem tisti, ki jim prija malo miru. V nasprotju s Portorožem in Koprom namreč tukaj ni obilne ponudbe restavracij in lokalov, zato je tudi obiskovalcev od jeseni do pomladi manj. Gre za kraj, ki leži v Strunjanskem zalivu; v dolini Strunjanskega polotoka in na pobočjih griča Ronka. Glavne dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo prebivalci tega kraja, so sadjarstvo, vinogradništvo in oljkarstvo.

V poletni sezoni se turisti kopajo na glavni plaži, ki leži med Strunjanskimi solinami in Parkom ob vili Tartini, ali pri apartmajih Salinera. Zelo priljubljen je tudi Mesečev zaliv, ki se nahaja v neokrnjeni naravi pod 80-metrskim klifom, med dvema rtoma – Strunjan in Ronek, ter velja za enega najlepših zalivov v Istri.

Strunjanske soline je še posebej lepo obiskati ob sončnem zahodu

Znamenitost, ki jo je v tem obmorskem kraju vredno obiskati, so Strunjanske soline, najbolj severno ležeče soline v Sredozemlju in najmlajše v Jadranu. Kljub temu da je v sredozemskem svetu približno 150 solin, pa je večina teh danes nedelujočih, medtem ko se v Strunjanskih solinah sol še vedno pridobiva – in to na tradicionalen način, ki je utečen že več kot 700 let.

Strunjanske soline so nastale s preoblikovanjem plitvine Strunjanskega zaliva; z izgradnjo nasipov, kanalov in plitvih bazenov. So ene redkih solin v Sredozemlju, ki imajo status zavarovanega območja.  Pomembne so namreč tako s kulturnovarstvenega kot naravovarstvenega vidika.

PREBERITE ŠE -> To so najlepši hribi, ki jih je vredno obiskati v okolici Ljubljane

Tukaj so se namreč naselile edinstvene rastlinske in živalske vrste, ki jim prija nekoliko bolj slano okolje. Na območju lahko opazimo ptice, kot so trstni strnad, zelenonogi martinec, polojnik, vodomec, od drugih živalskih vrst pa so prisotne školjka srčanka, slanarica, solinarka in druge.

Strunjanske soline je še posebej lepo obiskati proti večeru, ko se barve sončnega zahoda odsevajo tudi v bazenčkih za pridobivanje soli, kar jim daje videz čarobnosti.

Kolesarska pot Parenzana poteka od Trsta do Poreča

Strunjanske soline so sicer del Krajinskega parka Strunjan, ki obsega skoraj 430 hektarjev. Območje je zaradi svoje velike biotske pestrosti (naseljuje ga kar 270 vrst ptic) ter posebnih geoloških in geomorfoloških lastnosti zaščiteno že od leta 1990.

Vsi, ki bi radi izvedeli več o solinah in krajinskem parku v Strunjanu, lahko obiščete center za obiskovalce, ki se nahaja na območju Strunjanskih solin. V njem je na ogled stalna razstava Park morja. Vstop je brezplačen, center pa je med tednom odprt od 9. do 15. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 9. do 17. ure. Ob praznikih center zapre svoja vrata.

PREBERITE ŠE -> Ideja za izlet: Na gorenjski vrh, s katerega se odpre izjemen razgled na Bohinjsko jezero

Kolesarjem lahko Strunjan služi tudi izhodišče, da se podajo po znani kolesarski poti Parenzana. Ta poteka po trasi nekdanje ozkotirne železnice, ki je med letoma 1902 in 1935 povezovala Trst in Poreč. Kljub temu da je celotna pot precej dolga (123 kilometrov) in ponekod poteka po zahtevnem terenu, se lahko odločimo, da jo prevozimo le v odseku od Kopra do Portoroža, ko ta poteka po asfaltu in makadamu ter je relativno nezahtevna.

Ob sprehodu po krožni učni poti se odpre lep razgled na Mesečev zaliv

Na raziskovanje Strunjana se seveda lahko odpravimo tudi peš. V te namene je bila urejena krožna učna pot Strunjan v podobah morja. Na poti je postavljenih 15 informativnih tabel, preko katerih se lahko bolje spoznamo z značilnostmi krajinskega parka. Pot je dolga dobrih pet kilometrov, predvideno pa je, da naj bi jo prehodili v smeri urinega kazalca. To nam bo vzelo uro in pol časa, po želji pa seveda lahko prehodimo le poljuben odsek.

Izhodišče izleta predstavljajo Strunjanske soline, od koder se ob morju podamo do glavne strunjanske plaže, ob koncu katere zavijemo proti glavnemu parkirišču ter pri parku in hotelskem naselju nadaljujemo s hojo v breg, pri čemer sledimo oznakam. Po nekaj minutah hoje se pred nami odpre izjemen razgled na Mesečev zaliv. Pot nadaljujemo v smeri rta Ronek, skozi Dobravo, nato pa skozi osrednji del Strunjana do izhodišča. Pri tem spremljamo oznake na poti, za lažjo orientacijo pa si lahko pomagamo z zemljevidom poti, ki ga najdemo na uradni strani Krajinskega parka Strunjan.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte