MALAGA

V tem španskem mestu boste na ulicah srečali domačina Antonia Banderasa

Malago se splača obiskati ne glede na letni čas, saj se tam vedno dogaja kaj zanimivega.
Fotografija: Avgusta v Malagi je vse v znamenju flamenka. Foto: Corrado Baratta/shutterstock
Odpri galerijo
Avgusta v Malagi je vse v znamenju flamenka. Foto: Corrado Baratta/shutterstock

Južna španska obala se zaradi obilice sonca imenuje Sončna obala – Costa del sol. Tam se dnevne temperature tudi decembra lahko približajo 20 stopinjam Celzija, ponoči pa je vendarle precej bolj sveže. V morju se kopajo le najpogumnejši, dolge peščene obale pa vabijo na sprehode in kosilo ali romantično večerjo v katero izmed številnih restavracij. Odlično kombinacijo morskega letovišča in mesta s tisočletno zgodovino ponuja Malaga, kar sem spoznaval že nekajkrat. 

Čudovito katedralo na trgu Plaza del Obispo si lahko zastonj ogledate vsako nedeljo med 14. in 16. uro. Foto: Pcala/shutterstock
Čudovito katedralo na trgu Plaza del Obispo si lahko zastonj ogledate vsako nedeljo med 14. in 16. uro. Foto: Pcala/shutterstock

Hoteli so dobro zasedeni vse leto, zato je pametno poskrbeti za vnaprejšnjo rezervacijo prenočišča. Ena najbolj prestižnih možnosti je Gran hotel Miramar. Urejen je v razkošni palači z začetka preteklega stoletja. Navdušujeta že veličastna zunanjost in hotelska avla, v kateri se prepletajo elementi arabskih vplivov z razkošnimi lestenci. Na voljo je več tipov sob in apartmajev, ki so tematsko opremljeni. Za razvajanje pa poskrbijo v centru dobrega počutja. Hotel je privlačen tudi zaradi lege v bližini peščene obale, obenem pa se ponaša z razkošnim parkom in velikim bazenom na vrtu, kar je nedaleč od središča mesta prava redkost.

Plaže so oddaljene le kratek sprehod iz mestnega središča. Foto: Valery Bareta/shutterstock
Plaže so oddaljene le kratek sprehod iz mestnega središča. Foto: Valery Bareta/shutterstock

Rekordna modna pista

Vsako leto septembra se v tem španskem mestu odvije tudi odmevna prireditev Teden mode Malaga. Ulica Marques de Larios, ki je že dve desetletji rezervirana za pešce, ob njej pa so najdražje nepremičnine v mestu, se v času modnega dogodka prelevi v kar tristo metrov dolgo modno pisto, ki velja za najdaljšo v Evropi. Letos se bodo modni dogodki zvrstili ta konec tedna, 15. in 16. septembra. 

Malago se splača obiskati tudi v predbožičnem času, saj se od konca novembra ponaša s pravljično osvetlitvijo, ki zagotavlja čaroben sprehod skozi staro mestno središče, ulica Marques de Larios pa velja za eno najlepše praznično osvetljenih ulic v Evropi. Na bližnjem trgu Marina že leta vzbuja pozornost nova moderna konstrukcija novoletne jelke, za praznično podobo pa skrbi kar dva milijona barvastih lučk v varčni led-izvedbi. 

Ulica Marques de Larios pa velja za eno najlepše praznično osvetljenih ulic v Evropi. Foto: Alexemarcel/shutterstock
Ulica Marques de Larios pa velja za eno najlepše praznično osvetljenih ulic v Evropi. Foto: Alexemarcel/shutterstock
 

Mesto se seveda lahko pohvali s tradicionalnimi božičnimi sejmi. Ljudje se družijo ob prepevanju božičnih pesmi, po novem letu pa vsi nestrpno pričakujejo prihod svetopisemskih treh kraljev. Petega januarja ulice oživijo v slikoviti paradi, ko nastopajoči med otroke mečejo slaščice. 

PREBERITE ŠE -> To je eno najlepših mest v Španiji, ki ima najbolj spektakularne razglede

Antonio Banderas živi z mestom

»Menim, da se upravičeno ponašamo z najbolj prijaznim podnebjem v Evropi, kot pravi eden izmed naših sloganov,« se je v sončnem dopoldnevu zasmejala Maria Piedrola, predstavnica območne turistične organizacije. Živahna temnolaska, kot si Španke najraje predstavljamo, je za nekaj dni postala moj angel varuh. No, bolje rečeno prijateljica, ki je vedela svetovati, kaj si ogledati, kam na najboljše morske specialitete, kje je najbolj pristno vzdušje, in seveda ni pozabila omeniti, da je ponosna na slavnega someščana, igralca Antonia Banderasa. »Čisto nič zvezdniško se ne obnaša. Prav v središču ima stanovanje in nekajkrat sem ga že obiskala v družbi njegovega mlajšega brata Francisca, s katerim sva dobra prijatelja.«

Antonio Banderas je poleg Pabla Picassa najslavnejši meščan Malage, ki rad sodeluje na mestnih prireditvah. Foto: Featureflash Photo Agency/shutterstock
Antonio Banderas je poleg Pabla Picassa najslavnejši meščan Malage, ki rad sodeluje na mestnih prireditvah. Foto: Featureflash Photo Agency/shutterstock

Antonio ima stanovanje v bližini legendarne gostilne El Pimpi, ki so jo odprli leta 1971 v nekdanji vinski kleti. Nanjo še danes spominjajo veliki sodi, na katere se podpisujejo slavni obiskovalci, med katerimi je pogost gost tudi Banderas. V gostilno že od nekdaj radi zahajajo umetniki. Obiskovalce pritegne prav bohemsko vzdušje v številnih sobah, opremljenih v duhu minulih časov. Ob pijači in prigrizkih, imenovanih tapas, posedajo v eni izmed različno opremljenih sob. Najbolj priljubljena je poimenovana po Picassu in v njej je mogoče konec tedna začutiti najbolj avtentično vzdušje ob večerih s temperamentnimi pevci in plesalci flamenka. Takrat je brez rezervacije težko dobiti prostor, z Marijino pomočjo pa nama je seveda uspelo vstopiti skozi stranska vrata. 

Prijetno vzdušje v gostilni El Pimpi Foto: Igor Fabjan
Prijetno vzdušje v gostilni El Pimpi Foto: Igor Fabjan

Antonio Banderas je poleg Pabla Picassa najslavnejši meščan. Malago ima rad in to kaže na več načinov. Rad obiskuje nogometne tekme mestnega moštva, pred dvema letoma pa je pomagal pri obnovi in novi programski shemi gledališča Soho. Že več let sodeluje na tradicionalni velikonočni verski procesiji. Kot eden izmed številnih domačinov, oblečenih v belo haljo s črno kapuco, se pridruži slovesnemu obredu na cvetno nedeljo. 

PREBERITE ŠE -> Antonio Banderas glavni v cerkvi na cvetno nedeljo

Picassova rojstna hiša

»Še pred dvema desetletjema v mestu ni bilo privlačnih hotelov,« pravi Maria. »Potem so začeli v zgodovinskem središču zapirati ulice za motorni promet in obnavljati stare meščanske hiše, v katerih so našli prostor številni lokali. Danes mesto ni več v senci počitniških krajev ob neskončni peščeni obali, temveč je postalo mikavno za obisk vse dni v letu.« Med spoznavanjem zgodovinskega dela sem ji lahko samo prikimaval. Ulice in gostinski lokali so bili do poznih nočnih ur polni življenja.

Malaga je velika približno za dve Ljubljani in leži ob izlivu reke Guadalmedine. Presenetilo me je obilo zelenja v eksotičnih parkih z vodnjaki. Eden najstarejših je urejen ob sodobnem pristanišču za ladje križarke. Nedaleč stran vabita še park vrtnic in sodoben park ob obali, ki so ga poimenovali Palmeraj presenečenj. Tukaj me je vsak dan pozdravila veličastna katedrala iz 16. stoletja, v katerih si lahko decembra ogledate ene izmed lepših jaslic v mestu. 

Privlačne vrtovev arabskem duhu boste našli tudi v mavrski utrdbi Alcazaba. Foto: Trabantos/shutterstock
Privlačne vrtovev arabskem duhu boste našli tudi v mavrski utrdbi Alcazaba. Foto: Trabantos/shutterstock

Okoli cerkve, na katere streho se je mogoče tudi povzpeti, se vrstijo ozke ulice. V eni izmed njih boste našli muzej, posvečen Picassovim delom. V tem delu mesta stoji tudi hiša, v kateri je Pablo Picasso preživel mladost. V njej je urejeno študijsko središče z literaturo, povezano s slavnim umetnikom. Na hišo opozarja Picassov kip, ki sedi na klopci bližnjega trga in je priljubljen motiv za fotografiranje. 

Pred Picassovo rojstno hišo sedi kip umetnika. Foto: Vitalii Biliak/shutterstock
Pred Picassovo rojstno hišo sedi kip umetnika. Foto: Vitalii Biliak/shutterstock

Arabski sledovi

Picassov muzej je urejen v nekdanji mavrski palači. Arabci so namreč med zasedanjem Pirenejskega polotoka pustili sledove tudi v Malagi. Nanje še najbolj spominjata na skalnem vrhu zgrajeni utrdbi Alcazaba in Gibralfaro s privlačnimi vrtovi, ki sta pristaniško mesto nekdaj spremenili v eno najbolje utrjenih oporišč na jugu današnje Španije. Povzpel sem se do obeh, predvsem zaradi obetajočih razgledov. 

V Malagi je lepo ohranjen rimski amfiteater. Foto: Saiko3p/shutterstock
V Malagi je lepo ohranjen rimski amfiteater. Foto: Saiko3p/shutterstock

Nastanek mesta sega vse do feničanskih časov, svoj pečat pa so pustili tudi stari Rimljani. Pod utrdbo lahko občudujete lepo ohranjen rimski amfiteater. Posebno doživetje je obisk pokrite tržnice Atarazanas. Urejena je v nekdanji ladjedelnici, na kar spominja kovinska konstrukcija z velikimi oboki, v katere je vgrajen barvit vitraž, posvečen zgodovini mesta. Na tržnici je naprodaj obilo za nas eksotičnega sadja, ki uspeva daleč na jugu Evrope. Še bolj privlačne pa so poceni restavracije, kjer strežejo kar za pultom. Dosti domačinov zaide sem na hiter prigrizek. Posebno priljubljene so drobne ocvrte ribice. 

Tržnica Atarazanas privlači tako z zunanjo podobo kot gastronomsko ponudbo. Foto: Igor Fabjan
Tržnica Atarazanas privlači tako z zunanjo podobo kot gastronomsko ponudbo. Foto: Igor Fabjan
 

Preberite še:

V prodaji