GARDSKO JEZERO

To največje italijansko jezero se ponaša z zdravilno vodo

Gardsko jezero je zaradi številnih možnosti preživljanja prostega časa vredno obiska v vseh letnih časih, poleti pa se je v njem možno tudi kopati.
Fotografija: Limone sul Garda, foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Limone sul Garda, foto: Shutterstock

V poletnem času se večina dopustnikov odloči za oddih nekje ob morju, vendar pa imajo tudi jezera svoj čar, saj prav tako ponujajo atraktivne plaže, vodne užitke in druge prednosti, zaradi katerih jih je vredno obiskati. Eno takih je Gardsko jezero, največje in najbolj obiskano italijansko jezero, do katerega se bomo iz Ljubljane pripeljali že po dobrih štirih urah vožnje. Temperatura jezerske vode naj bi v njegovem južnem, toplejšem delu v teh dneh znašala že več kot 25 stopinj Celzija.

Italijansko poimenovanje zanj je Lago di Gardo. Nahaja se v severozahodnem delu Benečije, je ledeniškega izvora in se razprostira na površini več kot 50 kilometrov. S ptičje perspektive je podolgovate oblike; njegov severni del je ožji, medtem ko je južni del pahljačasto razširjen. Na svoji najgloblji točki je jezero globoko kar 350 metrov.

Naraven žveplov izvir naj bi pomagal pri zdravljenju številnih obolenj

Glavni pritok Gardskega jezera je reka Sarca, edini iztok pa predstavlja reka Mincio. Na jezeru so številni otoki, od katerih je največji Isola del Garda, ki je sicer v zasebni lasti, vendar ga je možno obiskati. Poleg njega so še štirje večji otoki Isola San Biagio, Isola dell'Olivo, Isola di Sogno in Isola di Trimelone. V jezeru med drugim živi redka vrsta postrvi 'carpione', ki je ni moč najti nikjer drugje na svetu.

Najpomembnejša gospodarska dejavnost ob Gardskem jezeru je kot posledica njegove priljubljenosti turizem. Ob jezeru so urejeni številni luksuzni hoteli in kampi. Medtem ko je njegov južni del prepleten s slikovitimi plažami in je turistično najbolj oblegan, je severni del nekoliko bolj primeren za obiskovalce, ki uživajo v naravi in miru. Jezero se ponaša tudi z naravnim žveplovim izvirom, ki naj bi ljudem pomagal pri zdravljenju težav s sluhom.

Ljubitelji kolesarjenja bi morali ob obisku Gardskega jezera načrtovati tudi katerega od kolesarskih podvigov. Okoli jezera so namreč urejene številne kolesarske poti, ki so najrazličnejših težavnostnih stopenj, zato lahko vsak najde nekaj zase. V načrtu je sicer, da naj bi v prihodnjih letih mrežo kolesarskih poti še nadgradili. V okolici jezera uspevajo tudi oljke, ki so jih tukaj gojili že v času Rimljanov, sicer pa se slikoviti okoliški hribi odlično obnesejo kot vinorodne površine. Ob Gardskem jezeru uspeva tudi sorta grozda, iz katere pridelujejo vino 'bardolino'.

PREBERITE ŠE -> Čudovita jezera na Hrvaškem, ki bi jih morali obiskati to poletje

Katera obalna mesteca so še posebej zanimiva?

Limone sul Garda

Limone sul Garda je slikovito mestece s tisoč prebivalci, ki se nahaja na severni obali jezera in je v poletnem času precej oblegano. Ime mesta naj bi bila izpeljanka iz latinske besede 'limen', ki pomeni mejo, vendar pa je veliko bolj priljubljeno razmišljanje, da gre za poimenovanje po limonah. Prav limone so namreč pomemben simbol mesta, saj jih tukaj gojijo že stoletja. Po območju se razprostirajo terasasti nasadi limon, sicer pa so tukaj naprodaj številne pijače in jedi z dodatkom limon. Med domačini je še posebej priljubljena italijanska pijača limončelo, ki je prav tako iz tega kislega sadeža.

V Limone sul Garda so že od renesanse dalje na počitnice prihajale premožne družine. Današnji turisti se radi sprehodijo po slikovitem pristanišču in obiščejo tukajšnji ribiški muzej, v poletnem času pa so za poležavanje in jadranje priljubljene plaže na območju. Okolica mesteca je tudi raj za pohodnike, saj se nad jezerom dvigujejo hribi, na katere se je možno povzpeti.

Malcesine

Na severni obali jezera se nahaja tudi mestece Malcesine, ki leži nasproti Limone sul Garda. Nad njim se na nadmorski višini 2218 metrov vzpenja gora Monte Baldo, na katero se je možno povzpeti z gondolo in z njenega vrha občudovati razgled na Gardsko jezero in okolico.  

Malcesine je sicer simpatično mesto, ki je obdano z nasadi oljk, cipres in oleandra. V mestu si je vredno ogledati prikupen trg, tlakovane ozke uličice in pročelja stavb raznolikih barv. Ena glavnih turističnih znamenitosti je tudi grad Scaligero, v sklopu katerega se bohoti 31 metrov visok grajski stolp, na katerega se je možno povzpeti. V notranjosti gradu je urejen muzej, v sklopu katerega je predstavljena zgodovina Monte Balda in Gardskega jezera.

Riva del Garda

Zanj pravijo, da je eno najlepših mest ob Gardskem jezeru, nahaja pa se na njegovem skrajno severnem delu. Riva del Garda je sicer včasih spadala pod Avstrijo, kar nakazuje tudi njena vizualna podoba, ki je nekoliko drugačna od večine drugih italijanskih mest. Mesto še posebej radi obiščejo ljubitelji pohodništva, kolesarjenja, jadranja in plezanja zaradi številnih možnosti za prakticiranje teh aktivnosti.

Le tri kilometre iz Rive del Garda se nahaja botanični vrt z jamskim slapom Varone, kjer se lahko sprehodite med mogočnimi drevesi, med katerimi so tudi palme, in pri tem spoznavate še številne druge rastlinske vrste.

Sirmione

Sirmione je letališko in zdraviliško mestece, ki leži na ozkem polotoku na južnem delu Gardskega jezera. Oblegano je bilo že v času Rimljanov, vanj pa so tedaj na počitnice zahajale predvsem premožne družine iz Verone. Danes je mesto med turisti atraktivno zaradi lepih plaž, okusne kulinarike, romantičnih sprehajalnih poti, bogate zgodovine, modnih trgovin in privlačnih parkov.

Gre za mesto, ki je znano tudi po svojih zdravilnih termah, saj tukajšnja voda vsebuje veliko žvepla, zaradi česar je nekoliko neprijetnega vonja, vendar pa naj bi imela zdravilne učinke. Pomagala naj bi pri zdravljenju različnih obolenj, iz nje pa izdelujejo tudi kozmetične produkte.

Tukaj je možno obiskati tudi grad Scaligero iz 13. stoletja, ki stoji ob vhodu v mestu, s treh strani pa ga obdaja jezero. Če bi radi ujeli izjemne razglede, se lahko sprehodite vse do njegovega vrha. Če bi čas raje preživeli na kateri od okoliških plaž, je vredno obiskati plažo Giamaica, ki je znana po svoji lepoti, prav taka pa je tudi tukajšnja barva vode, ki se bohoti v posebnem odtenku turkizne barve.

Druge znamenitosti v bližini Gardskega jezera

Številni, ki se odločijo nekaj dni preživeti ob Gardskem jezeru, sočasno načrtujejo obisk Gardalanda, zabaviščnega parka, ki je atraktiven tako za male kot nekoliko večje otroke pa tudi za odrasle, ki se tja odpravijo po svojo dozo adrenalina. V neposredni bližini Verone je urejen tudi živalski safari Parco natura Viva, po katerem se divje živali prosto sprehajajo, da bi si jih pobližje ogledali, pa se lahko med njimi zapeljete kar z osebnim vozilom.

Tisti, ki radi občudujejo rastline, bi morali obiskati katerega od botaničnih vrtov. Med njimi sta tudi Park Alto Garda Bresciano, naravni park, ki se razprostira na nadmorskih višinah med 65 in 2000 metrov, in Heller Garden, atraktiven botanični vrtni park, v katerem so na ogled številne drevesne in druge rastlinske vrste. Vittoriale degli Italiani je še ena zanimiva točka za oglede. Gre namreč za razkošno posestvo, kjer je zadnja leta svojega življenja preživel italijanski pisatelj Gabriele d'Annunzio. Tukaj si lahko ogledate izjemne vrtove z vodnjaki, artefakte in teater.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte