NARAVNE LEPOTE

To dih jemajoče gorenjsko jezero navdušuje z edinstveno zeleno barvo

Jezero Kreda je odeto v pastelno zeleno barvo. Radi ga obiščejo ljubitelji narave, sprehodov in kolesarjenja, medtem ko je poleti priljubljeno tudi med kopalci.
Fotografija: Jezero Kreda se nahaja v dolini reke Radovne. Foto: Anže Furlan/Shutterstock
Odpri galerijo
Jezero Kreda se nahaja v dolini reke Radovne. Foto: Anže Furlan/Shutterstock

Majhno umetno jezero Kreda, ki ga obdaja gozd, se ponaša s svojim unikatnim odtenkom zelene barve. Nahaja se v dolini reke Radovne. V jezero ves čas priteka voda iz potoka, zato je to precej čisto in osvežilno.

Jezero je življenjski prostor nekaterih dvoživk, kot sta navadna žaba in navadna krastača, v njem pa plavajo tudi krapi. Značilno barvo mu daje tukajšnja kreda, za katero nekateri verjamejo, da ima zdravilne učinke na kožo, zato jo nanašajo na telo. Z njo sta prekrita obala in jezersko dno.

Pozimi zamrzne, zato se je na njem možno drsati

Leta 1893 je začela v bližini zdajšnjega jezera delovati cementarna, na območju pa so izkopavali kredo, ki so jo uporabljali pri izdelavi cementa. Tako se je z leti zaradi izkopov jama vse bolj poglabljala. Leta 1985 so z dejavnostjo prenehali, saj je ta prinašala vse manj dobička, pomembna ovira za nadaljevanje izkopavanja pa so bile naravovarstvene usmeritve, ki veljajo za Triglavski narodni park, kamor spada tudi to območje. Ker se krede ni več izkopavalo, je jamo sčasoma zalila voda in tako je nastalo jezero Kreda, kakršnega lahko občudujemo danes.

Jezero Kreda je danes prava atrakcija. Obdaja ga slikovita narava, ogled tega pa lahko združimo s sprehodom ali kolesarjenjem po dolini Radovne. Pozimi jezero zamrzne, zato je primerno tudi za drsanje, občasno pa se na njem uredi tudi hokejsko igrišče.

V poletnem času se je ob jezeru možno spočiti, v njem pa se kopajo tako domačini kot obiskovalci. Skakanje vanj je odsvetovano, saj je to v preteklosti privedlo do številnih poškodb in nesreč. Zaradi motnosti vode se namreč ne vidi, kako globoko je jezero na posameznem delu.

Ker je jezero v zasebni lasti, se je treba držati nekaterih pravil

Vsi obiskovalci bi se morali zavedati, da je jezero Kreda v zasebni lasti. Lastnik sicer dovoljuje kopanje na polovici dolžine obale, vendar obiskovalce nagovarja k odgovornemu ravnanju. Parkiranje avtomobilov na bližnjih travnikih ni dovoljeno, prav tako je na območju prepovedano odlaganje smeti. Množičen obisk ni zaželen.

Stroge smernice glede obnašanja in ravnanja veljajo tudi zato, ker je jezero del Triglavskega narodnega parka. Voda naj bi bila sicer čista, vendar se redna preverjanja kakovosti kopalne vode ne izvajajo, zato njena ustreznost ni potrjena.

Jezero Kreda je v poletnem času priljubljena izletniška točka. Sem še posebej rade zahajajo družine, saj so nekateri bolj plitvi predeli jezera primerni tudi za mlajše kopalce, ki še ne znajo (dobro) plavati. Kljub temu da v jezero priteka nekoliko bolj hladna voda, pa se ta v poletnem času ogreje na temperaturo, prijetno za kopanje.

Pomanjkljivost je, da je ob jezeru le malo naravne sence, pa še ta je lahko hitro zasedena, če ne pridete dovolj zgodaj. Tako je smiselno s sabo prinesti senčnik.

PREBERITE ŠE -> To je eden naših najlepših biserov narave, do katerega se lahko povzpnete

Kako do jezera Kreda?

Če se do jezera Kreda odpravljate iz Ljubljane, morate najprej kreniti po gorenjski avtocesti, ki jo zapustite na izvozu Lesce. Vožnjo nadaljujete v smeri proti Bledu, in ko prispete do le-tega, v semaforiziranem križišču zavijete desno v smeri proti Pokljuki oz. Gorjam.

Peljete se skozi Spodnje Gorje, nato pa še skozi Zgornje Gorje do vasi Krnica. Ko se peljete skozi to vas, sledite glavni cesti, nato pa za mostom, ki vodi preko reke Radovne, zavijete levo proti Mojstrani in Radovni. Po nekaj kilometrih vožnje se cesta iz asfaltirane prelevi v makadamsko. Po nekaj minutah vožnje po makadamski cesti boste na desni strani zagledali jezero Kreda.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte