PREDDVOR

Ta slovenski kraj slovi po zdravilnih gozdovih in bonbonih, ki jih je užival Tito

Preddvor je raj za ljubitelje narave, pohodništva, (gorskega) kolesarjenja in dobre kulinarike.
Fotografija: Jezero Črnava Foto: Jošt Gantar
Odpri galerijo
Jezero Črnava Foto: Jošt Gantar

Prvi spomladanski teden nam je postregel s sončnimi dnevi in visokimi temperaturami. Čeprav naj bi čez vikend zapadla tudi kakšna kaplja dežja, pa nas prebujajoča pomlad vabi, da čim več časa preživimo na prostem in se podamo na odkrivanje čudovitih kotičkov naše države. Po svojih naravnih lepotah še posebej slovi Gorenjska, pod katero spada tudi Preddvor, ki vam ga tokrat predstavljamo.

Na Zavodu za turizem Preddvor so nam povedali, da je obisk Preddvora v spomladanskem času posebno doživetje, saj lahko takrat obiščemo katero od planinskih postojank, se s kolesom podamo po eni izmed številnih kolesarskih poti, se sprehodimo okoli jezera Črnava ali pa zgolj posedimo na soncu, si privoščimo dobro kosilo in se zazremo v gorsko kuliso, ki nas obkroža.

Poleg tega naj bi bil zdaj pravi čas za obisk Čebelarstva Kokl, ki je eden od začetnikov slovenskega čebelarskega turizma. Tam je urejen čebelarski muzej, kjer bodo obiskovalci izvedeli, kakšen je poklic čebelarja, in kako izgleda delo v čebelnjaku, na voljo pa je tudi degustacija medu.

Jezero Črnava Foto: Primož Šenk
Jezero Črnava Foto: Primož Šenk

Zdravilni smrekovi gozdovi privabili prve turiste

Kot turistična destinacija se je začel Preddvor razvijati leta 1921: »Artur von Wurzbach je takrat v gradu Dvor odprl penzion in letovišče Grintovec, katerega simbol je bila smreka.« Že takrat je bilo znano, da okoliški smrekovi gozdovi blagodejno vplivajo na zdravje in skrbijo za optimalno delovanje pljuč.

Bivanje v penzionu Grintovec so priporočili v primeru različnih zdravstvenih težav, kot so splošna telesna slabost, slabokrvnost, kronični glavoboli, posledice pljučnice, motena cirkulacija, težave s srcem itd. To je v Preddvor privabilo prve turiste, s čimer se je začel razvijati zdraviliški turizem.

»Leta 1959 je bilo ob gradu Hrib v turistične namene urejeno jezero Črnava, ob katerem so nato zgradili znameniti hotel Bor in s tem korakom je Preddvor na jugoslovanskem turističnem zemljevidu zasedel prav posebno mesto. Sem so prihajali obiskovalci tako iz jugoslovanskih republik kot tudi iz številnih drugih evropskih držav (iz Anglije, Nizozemske, Skandinavije itd.),« razložijo na Zavodu za turizem Preddvor.

image_alt
Zakaj je prav zdaj pravi čas za obisk Ljubljanskega barja

Slovenska grof in grofica sta obnovila grad Dvor

Izmed kulturnih znamenitosti naj bi bil še posebej zanimiv ogled spominske sobe Josipine Urbančič Turnograjske, ki je bila slovenska pesnica, pisateljica, skladateljica in pravljičarka, živela in ustvarjala pa je v času Franceta Prešerna. Njena spominska soba je urejena na gradu Turn. Možno si jo je ogledati v spremstvu dddr. Mire Delavec Touhami, ki je velik del svojega življenja posvetila preučevanju te premalo znane Preddvorčanke.

V sklopu obiska na pristen in srčen način odigra Josipino, s čimer obiskovalcem preda njeno življenjsko zgodbo in hkrati razkrije zgodovino gradu, preddvorskih grajskih družin in pojasni, kakšno je bilo njihovo življenje na Kranjskem v obdobju romantike.

PREBERITE ŠE -> V tem slovenskem kraju stoji grad, ki ima toliko sob, kolikor je dni v letu

»Druga kulturna znamenitost, ki jo je vredno obiskati, je grad Dvor, ki se nahaja v središču Preddvora in sta ga v pičlih dveh letih iz ruševin v turistično atrakcijo spremenila grof in grofica, Cveto Sušnik in Tanja Šubelj. Temeljito sta ga obnovila, nato pa sta sem prenesla svojo zbirko, ki je bila prej na ogled v gradu Štatenberg, ki sta ga upravljala. V gradu se danes odvijajo tudi številne prireditve, pogovorni večeri in predavanja.«

Grad Dvor Foto: Primož Šenk
Grad Dvor Foto: Primož Šenk

Na Domu na Lovrencu strežejo odlične krofe

Preddvor se sicer ponaša z neokrnjeno naravo, idiličnim jezerom Črnava in s številnimi sprehajalnimi in kolesarskimi potmi. Sem radi zaidejo tudi gorski kolesarji. Za družine z majhnimi otroki in tiste, ki se navdušujejo nad lahkotnimi sprehodi, je na voljo tematsko-orientacijska pot Skrivnost preddvorskih štorkelj. »Zanimiva je tudi Mala gozdna učna pot, tekom katere je s tablicami označenih 29 drevesnih vrst. Slednjo bomo v kratkem obnovili in nekoliko posodobili,« razložijo na Zavodu.

Seveda bodo nad tem gorenjskim krajem, ki ga lahko iz Ljubljane dosežemo že v dobre pol ure vožnje, navdušeni tudi tisti, ki so jim bližje pohodniški podvigi. Za tiste z več kondicije in pohodniških izkušenj sta primerna Grintovec in Storžič, medtem ko bodo ljubitelji lahkotnejših tur na svoj račun prišli z vzponom na Sv. Jakob, Hudičev boršt na Zaplati ali na Dom na Kališču. »Vsem tistim, ki jim pot po klancu navzgor predstavlja težave, pa priporočamo obisk Doma na Lovrencu, kjer strežejo odlične krofe.«

Sveti Jakob Foto: Jošt Gantar
Sveti Jakob Foto: Jošt Gantar

Kraj priljubljen tudi med jadralnimi padalci in ribiči

Na Zavodu za turizem Preddvor nam pojasnijo, da je zaradi ugodnih pogojev kraj priljubljen tudi med jadralnimi padalci. Priljubljena vzletišča so Storžič, Potoška gora, Zaplana in Sv. Lovrenc nad Bašljem, uradno pristajališče pa se nahaja ob jezeru Črnava. »Verjetno ni naključje, da si je Preddvor za svoj dom izbral eden najuspešnejših jadralnih padalcev na svetu – Tone Svoljšak

Sem radi zahajajo tudi ribiči. Za to dejavnost sta še posebej atraktivna jezero Črnava in reka Kokra. V toplejšem delu leta je nad jezerom Črnava (Beachvolley Fitko) urejeno še igrišče za odbojko na mivki, kjer se odvijajo tudi svetovna in evropska prvenstva v tej športni panogi.

PREBERITE ŠE -> Vse, kar morate vedeti o slovenskem Caminu ali Jakobovi poti in kje začeti

Že čez nekaj dni, med 27. marcem in 2. aprilom, pa se bo v Preddvoru odvijal tradicionalni kulinarični dogodek Okusi čemaža. »V tem tednu bodo preddvorski gostinci na svoje jedilnike uvrstili vsaj eno jed s čemažem. Zaključni dogodek bo potekal v nedeljo na terasi gradu Dvor, kjer se bo odvila odprta čemaževa kuhinja. Izdelki iz te zdravilne trajnice bodo obiskovalcem na voljo tudi na stojnicah, vse skupaj pa bomo popestrili z zabavnim programom za vse generacije.«

Kolesarjenje v Preddvoru Foto: Jošt Gantar
Kolesarjenje v Preddvoru Foto: Jošt Gantar

Bonbone, ki so jih včasih tukaj izdelovali, si je privoščil tudi Tito

Na začetku poletja bo v Preddvoru potekal festival bonbonov Štoflc Fest. »Štoflc je poimenovanje za bonbone, ki so jih v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja izdelovali v gostišču v preddvorski vasici Bašelj. Z njimi so se sladkali domačini in obiskovalci, v času obiska pa naj bi si jih privoščil tudi Tito.« Festival je seveda najbolj atraktiven za otroke, v času, ko ta poteka, pa se odvija tudi raznolik zabavni program.

PREBERITE ŠE -> Družinska pohodniška točka, ki ločuje Slovenijo in ponuja izjemne razglede

Tema prireditvama tekom leta sledijo še tradicionalna prireditev Petrov sm'n z mednarodnim folklornim festivalom, Dan čarovnic in Dan reformacije, ki ju organizirata zgoraj omenjena grof in grofica, v decembrskem času pa se številne prireditve odvijajo pod imenom gRajski Preddvor.

Z Zavoda za turizem Preddvor nam za konec povedo še nekaj o njihovi tradicionalni kulinariki: »Preddvorski gostinci ponujajo raznovrstne jedi. Med naše specialitete štejemo legendarne vampe v gostilni Majč in tradicionalno preddvorsko posmoduljo v piceriji Gorski privez. Izpostavili bi tudi Gostilno pri Bizjaku, ki se ponaša s kulinarično ponudbo na zelo visokem nivoju. Na svojem jedilniku imajo tradicionalne slovenske jedi, so pa tudi edini med preddvorskimi gostinci, ki redno sodelujejo v Tednu restavracij, ki se začne danes, 24. marca.«

Domača jed posmodulja Foto: Jošt Gantar
Domača jed posmodulja Foto: Jošt Gantar

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte