BELO JEZERO

To avstrijsko jezero blizu naše meje je največje naravno drsališče v Evropi

Belo jezero je pozimi primerno za drsanje, v poletnem času pa se da v njem tudi kopati. Okolica ponuja številne možnosti za sprehode, pohode in kolesarjenje.
Fotografija: Belo jezero Foto: Sergiy Vovk/Shutterstock
Odpri galerijo
Belo jezero Foto: Sergiy Vovk/Shutterstock

Avstrija je znana po svoji čudoviti naravi in idiličnih jezerih. Eno izmed njih, ki je zelo obiskano zaradi svoje lepote in neokrnjene narave, hkrati pa ponuja številne možnosti za športne aktivnosti, je Belo jezero ali po nemško Weissensee, ki je ime dobilo po krednem robu značilno bele barve. To ledeniško jezero leži na nadmorski višini 930 metrov sredi nedotaknjenega gorskega sveta in ga štejemo za najvišje ležečega na avstrijskem Koroškem. V dolžino meri 11,4 kilometra, medtem ko njegova širina znaša le 900 metrov. Jezero je najgloblje na vzhodnem delu, kjer sega tudi do 99 metrov.

Belo jezero se sicer nahaja zahodno od Beljaka, v Ziljskih Alpah. Regija Weissensee nosi sloves okolju najbolj prijazne v evropskem merilu, sama vasica ob jezeru pa šteje 800 prebivalcev. Jezero se ponaša s kar 23 kilometri naravne obale. Le tretjina je pozidana, medtem ko njen preostali del spada pod naravno in pokrajinsko varstvo. Jezero je turkizno modre barve, voda v njem pa je pitna. Obdaja ga zasanjana gorska panorama, ki očara še tako ravnodušnega obiskovalca.

Obiskano tako v poletnem kot zimskem času

Belo jezero je odlična izletniška ali počitniška destinacija za vse, ki ljubijo mir in pristen stik z naravo. Poleg tega nam je Slovencem lahko dostopno, saj iz Ljubljane do njega, če se boste podali skozi predor Karavanke, prispete v pičlih dveh urah. Belo jezero je sicer le pol ure oddaljeno od Mokrin (Nassfelda), največjega koroškega smučišča. Belo jezero je destinacija, kjer lahko občudujete slikovito naravo in uživate v kulinaričnih dobrotah. Medtem ko je njegov zahodni del bolj poseljen in živahen, je vzhodni del bolj primeren za tiste, ki iščejo mirne kotičke. Jezero je sicer dobro obiskano tako v poletnem kot v zimskem času, so pa v poletnem času nastanitvene kapacitete pogosto polno zasedene. 

image_alt
To je eno najlepših mest v Avstriji, kjer imajo najvišje ležeči živalski vrt

Več kot 90 odstotkov hotelov in apartmajev na območju je vstopilo v partnerstvo turistične ponudbe Eno jezero, ena karta. To pomeni, da svojim gostom ponujajo kartico 'premium guest card', za katero obiskovalec na dan odšteje približno 10 evrov, z njo pa je mogoče koristiti številne storitve, kot so avtobusni prevozi, vožnja s smučarskimi žičnicami, sankanje, tek na smučeh, drsanje na ledu in podobno.

Pozimi postane največje naravno drsališče v Evropi

Če boste Belo jezero obiskali v zimskem času, vas to prav gotovo ne bo razočaralo, saj se tedaj spremeni v 6,5 kvadratnega kilometra veliko ledeno ploskev, s čimer postane največje naravno drsališče v Evropi. V taki podobi je običajno od začetka januarja do sredine marca. Njegov potencial so že sredi 80. let 19. stoletja stoletja odkrili Nizozemci, pri katerih hitrostno drsanje velja za nacionalno zabavo oz. sveti šport. Tedaj so na Belem jezeru začeli občasno prirejati tradicionalno tekmovanje Elfstedentocht v tej disciplini, od leta 1909 dalje pa tekmovanje prirejajo vsako leto.

PREBERITE ŠE --> Vzhodna Tirolska: Gremo na krpljanje

Drsanje pa ni edina dejavnost, ki se ji je tukaj možno posvetiti v zimskem času. Na svoj račun bodo prišli tudi smučarji. Smučišče je urejeno na nezahtevnem terenu, zato je primerno tudi za družine, medtem ko je v neposredni bližini jezera urejenih še 40 kilometrov tekaških prog. Tudi za sankanje je poskrbljeno, saj se je možno spustiti po 4 kilometrov dolgi sankaški progi. Na voljo so sicer tudi druge zimske aktivnosti, kot so zimski pohodi z baklami, potapljanje v ledu, igre in ribolov na ledu ter kolesarstvo v snegu in ledu. Športno opremo za izvajanje teh aktivnosti si je možno izposoditi na samem kraju.

Sprehod okoli jezera vam bo vzel cel dan

Če pa boste raje počakali na nekoliko višje temperature in boste jezero obiskali v poletnem času, vas bo to s svojo lepoto prav tako (ali še bolj) presunilo. Voda se takrat ogreje na 25 stopinj Celzija, zato boste lahko v njem tudi zaplavali ali s supom drseli po vodni gladini, številni samotni zalivi pa so kot nalašč za počitek in umik od bučnega sveta. Lahko se podate tudi na sprehod okoli jezera, vendar imejte v mislih, da vam bo celoten krog vzel dobršni del dneva.

Po hribovitem svetu okoli jezera je urejenih kar 200 kilometrov pohodniških in 150 kilometrov poti (13 različnih prog) za gorsko kolesarjenje, zato Belo jezero tudi tistih, ki imajo radi bolj intenzivno rekreacijo, ne bo razočaralo. Največ možnosti za pohodniške vzpone je na severni strani jezera. Od tod se je možno povzpeti tudi na vrhove dvatisočakov.

PREBERITE ŠE --> To je naše največje visokogorsko jezero, ki očara na prvi pogled

Vsi dopustniški objekti, ki se nahajajo ob jezeru, imajo lastno zelenico za sončenje ter lasten dostop do jezera za obiskovalce. Belo jezero je tudi priljubljena točka za ribolov, po njem pa se lahko zapeljete tudi z ladjo. Tako ga boste lahko občudovali z vseh zornih kotov. Ker se na območju daje velik poudarek ohranjanju narave, je temu primerno tudi ladja prijazna do okolja. Gre za prvo električno hibridno ladjo v Avstriji, ki je pri delovanju skoraj neslišna.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte