JEZERSKO

To je pravljični slovenski kraj, kjer vas bo narava pustila brez besed

Jezersko je raj za ljubitelje narave, ki tudi v zimskem času ponuja številne možnosti za aktiven oddih.
Fotografija: Tek na smučeh je na Jezerskem nekaj posebnega. FOTO: Arhiv TIC Jezersko
Odpri galerijo
Tek na smučeh je na Jezerskem nekaj posebnega. FOTO: Arhiv TIC Jezersko

Nedolgo nazaj so nas presenetile obilne snežne padavine, vendar pa v nižinskih delih države sneg počasi kopni. Če obožujete sneg in zimske aktivnosti, je vsekakor smiselno, da se podate nekam, kjer bela odeja še vedno prekriva pokrajino. Ena takih destinacij je Jezersko, ki se ponaša s sloganom, da je narava tam najlepša. Napotke glede tega, kaj vse si je možno ogledati in početi na tem območju Slovenije, nam je podala Andreja Košir, predstavnica Turistično informacijskega centra Jezersko.

Planšarsko jezero FOTO: Arhiv TIC Jezersko
Planšarsko jezero FOTO: Arhiv TIC Jezersko

Dolino je včasih prekrivalo ogromno jezero

»Območje Jezerskega predstavlja gorski svet na stiku med Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, zato je ta občina z geografskega vidika ena najbolj izrazito gorskih v Sloveniji. Hkrati je to tudi prva slovenska občina, ki je bila vključena v mednarodno mrežo Gorniških vasi. Podoba Jezerskega je bila včasih precej drugačna, kot je danes, saj je dolino, preden je prišlo do velikega beljaškega potresa sredi 14. stoletja, zapolnjevalo veliko jezero, po katerem je kraj tudi dobil ime. Po rušilnem potresu je začela jezerska voda počasi odtekati,« je o Jezerskem povedala Koširjeva.

Na Jezerskem si je možno ogledati številne naravne znamenitosti. Ankova slapova, ki se nahajata na nadmorski višini 1240 metrov, sestavljata zgornji enopramenski slap z zelo razgibano podobo in spodnji širokotočni slap v obliki zavese. Do njiju je možno pripešačiti s parkirišča Sv. Andrej (35 minut) ali s parkirišča v centru vasi (ena ura). Za obiskovalce je zanimiv tudi izvir zdravilne mineralne vode, ki se imenuje 'Jezerska slatina'. Zaradi povišane vsebnosti manganovih in amonijevih snovi naj bi imela voda zdravilne učinke. Vredno je obiskati tudi znamenito Planšarsko jezero, ki je s ptičje perspektive srčaste oblike, jesenove meje (drevorede jesena) in lehnjakotvorni izvir.

Lahnjakotvorni izvir FOTO: Arhiv TIC Jezersko
Lahnjakotvorni izvir FOTO: Arhiv TIC Jezersko

Urejene tudi proge za tek na smučeh

»Jezersko je pravi raj za pohodnike in (predvsem gorske) kolesarje, zato bodo vsi ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa tu res prišli na svoj račun. Na voljo so številne urejene in označene kolesarske poti, pohodniki pa bodo lahko izbirali med potmi različnih dolžin in težavnosti.« Če se želite podati na manj zahtevno turo, potem se boste morda odločili za vzpon na Češko kočo (1543 metrov), Stegovnik (1628 metrov) ali Veliki vrh (1742 metrov), medtem ko so za tiste z več pohodniških izkušenj in primerno opremo na voljo tudi vrhovi Vratca (1802 metrov), Grintovec (2558 metrov) in Skuta (2532 metrov). Seveda se je na pohodniške ture bolj smiselno podati spomladi in poleti, ko bodo razmere nekoliko bolj prijazne.

image_alt
Nočno sankanje in še več razlogov, zakaj je Veliko planino vredno obiskati tudi pozimi

V zimskem času se lahko, kot je povedala Koširjeva, obiskovalci Jezerskega predajajo številnim športnim aktivnostim, ki so v tem obdobju na voljo: »Obiskovalci lahko uživajo v teku na smučeh, sankanju, drsanju, krpljanju, smučanju in v turnem smučanju, vendar turne smučarje opozarjamo, da pred načrtovanjem aktivnosti preverijo aktualne razmere v visokogorju.«

API IMPORT
API IMPORT

Na voljo dve tematski poti

V vseh letnih časih pa Jezersko ponuja možnosti za spoznavanja okolice po urejenih sprehajalnih poteh. »Možno se je sprehoditi iz centra vasi ob potoku Jezernica do Planšarskega jezera, okoli katerega vodi lepo urejena pot,« dodaja Koširjeva. Poleg tega sta na voljo dve tematski poti. Ena od njiju se začne pri Planšarskem jezeru, poteka po dolini Ravenske Kočne in velja za enega najlepših sprehodov po tem območju, medtem ko je izhodišče za drugo v centru vasi, vodi pa do lehnjakotvornega izvira v dolini Komatevre.

image_alt
V tem slovenskem kraju, kjer se je rodilo smučanje, rastejo divje orhideje

Kot nam je zaupala Koširjeva, se je na Turistično informacijskem centru Jezersko možno dogovoriti tudi za voden ogled po območju. Tak ogled traja dve uri in se začne v središču vasi. Skupina se nato z vodičem odpravi ob potoku Jezernica do korita z mineralno vodo, nato pa se ogled nadaljuje mimo cerkve sv. Andreja skozi Šenkovo domačijo, mimo Jenkove kasarne, ob Planšarskem jezeru in se zaključi na izhodiščni lokaciji.

Kolesarjenje po Jezerskem
Kolesarjenje po Jezerskem

Na Šenkovi domačiji vzrejajo le avtohtone slovenske pasme živali

Območje pa ponuja tudi zanimive aktivnosti za naše najmlajše: »Za družine z majhnimi otroki so zagotovo zanimive zimske aktivnosti; na primer sankanje in smučanje na družinskem smučišču, ki obratuje v sklopu Parka Jezersko. Poleti pa se lahko družine odpravijo na krajši pohod, obiščejo Šenkovo domačijo, kjer vzrejajo le avtohtone slovenske pasme živali, lahko pa se udeležijo tudi prav posebnega gozdnega doživetja, pri čemer cela družina spoznava čudovito gozdno okolje in njegove zvoke.«

PREBERITE ŠE --> V tej planinski koči, na tem slovenskem vrhu pečejo najboljše flancate

Kar se tiče kulturnih znamenitosti, naj bi bila še posebej atraktivna Jenkova kasarna, ki je bila zgrajena že v 16. stoletju. V njej si lahko obiskovalci ogledajo zbirko vsakodnevnih predmetov in opreme naših prednikov. Na Jezerskem je še posebej pestro poleti, ko se odvija Jezerska štorija. Tedaj potekajo številne kulturne prireditve, po območju pa so organizirani tudi vodeni pohodi. Hkrati domačini pripravljajo pastirsko jed masovnek, ki je značilna za to območje.

Jezerska slatina FOTO: Arhiv TIC Jezersko
Jezerska slatina FOTO: Arhiv TIC Jezersko

Vse več povpraševanja po terapevtskem gozdnem turizmu

Poleg masovneka med tipične jedi Jezerskega, ki so jih včasih za pastirje pripravljale majerice, sodijo tudi ajdovi žganci, masunjek, kislo mleko, žlinkrofi, sirovi štruklji in prežganka. Po besedah Koširjeve je vse te jedi možno preizkusiti na Ovčarskem balu, najstarejši etnografski prireditvi v Sloveniji. Ta se odvija vsako leto drugo nedeljo v avgustu ob Planšarskem jezeru.

image_alt
Grossglockner, ena najlepših panoramskih alpskih cest, ki jo je vredno obiskati

V zadnjih letih pa je prišlo še do dodatne obogatitve turistične ponudbe Jezerskega: »Park Jezersko je poskrbel za razcvet zimske turistične ponudbe, seveda pa izpostavljamo tudi ponudbo inovativnih gozdnih doživetij za odrasle in otroke. Terapevtski gozdni turizem ima zaradi velike gozdnatosti naše države zagotovo velik potencial,« je za konec povedala Koširjeva.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte