PRVOMAJSKI IZLET

Izleti po Sloveniji: najboljše ideje za prvomajski pobeg

Podajamo vam nekaj predlogov, kam se lahko podate na izlet za prvomajske praznike, če načrtujete, da boste te preživeli v Sloveniji.
Fotografija: Slovenska Obala Foto: Črt Piksi
Odpri galerijo
Slovenska Obala Foto: Črt Piksi

Podaljšan vikend, ki je pred nami, kar kliče po tem, da ga preživimo nekje 'na lepšem'. Tisti, ki ste se odločili, da se ne boste odpravili na kakšno daljše potovanje, boste morda vseeno rade volje izbrali zanimiv kraj znotraj mej naše države, kamor boste odšli vsaj za dan ali dva.

Na spletni strani v rubriki Izlet redno objavljamo izletniške predloge, tokrat pa smo se odločili, da vam podamo jagodni izbor nekaterih slovenskih krajev in znamenitosti, ki so po naši presoji še posebej atraktivni.

Pravljična kraška vasica Štanjel

Štanjel je srednjeveška kraška vasica, obdana z vinogradi, ki leži na griču v občini Komen. Krasijo ga značilne ozke ulice s kamnitimi hišami. Ena njegovih najbolj priljubljenih znamenitosti je Ferrarijev vrt, ki izgleda, kot da bi bil iz pravljice. Zasnoval ga je eden naših največjih urbanistov in arhitektov Maks Fabiani.

V bližini se nahaja tudi vinogradniško posestvo vila Fabiani. Na njem uspeva 400 let stara murva, ki je najstarejša v tem delu Evrope, obiskovalca pa presunejo tudi bogati nasadi vrtnic. Vreden ogleda je tudi baročno-renesančni grad Štanjel, v katerem je urejena restavracija, ki ponuja tradicionalne tržaško-kraške jedi. V Štanjelu je od lanskega leta dalje na voljo tudi Fontana terana, kjer je možno okusiti lokalno vino.  

PREBERITE VEČ -> To je pravljična kraška vasica, ki osupne s svojo lepoto

V Mursko Soboto po nova doživetja

Pomurska je izmed vseh slovenskih regij najbolj oddaljena od središča naše države, zato se zdi številnim precej odročna za enodnevni izlet. Ker nudi številne naravne in kulturne znamenitosti, si je zanjo vsekakor smiselno vzeti vsaj dva ali tri dni. Njeno največje mesto je Murska Sobota, ki se ponaša z renesančnim gradom in lepo urejenim parkom.

Le dva kilometra iz mesta se nahaja 32 hektarjev veliko Soboško jezero, ki mu domačini pravijo tudi Soboško morje. Okoli njega se je možno sprehoditi. Ob jezeru stoji Expano, regijski promocijski center, ki obiskovalcem omogoča interaktiven vpogled v pomursko regijo. V tamkajšnji gostilni se je možno okrepčati s katero od lokalnih specialitet. Nedaleč stran od Murske Sobote se nahajata Dvorec Rakičan, ki bo zaradi tamkajšnjih konjev še posebej zanimiv za otroke, in šunkarna Kodila, v sklopu katere sta urejeni restavracija in trgovina. V restavraciji se je možno razvajati z njihovimi mesnimi specialitetami, v trgovini pa lahko kupite njihove izdelke.

PREBERITE VEČ -> Slovenci imamo še eno morje, vredno obiska, našli ga boste v Prekmurju

Raziskovanje Pirana in Portoroža

Slovensko obalo je lepo obiskati v vsakem letnem času. Bližina morja dokazano pomirja in izboljšuje počutje. V tednih pred začetkom kopalne sezone, ko plaže še niso polne turistov in sonce še ne pripeka z vso svojo močjo, je še toliko bolj prijetno raziskovati piranske ozke ulice, občudovati zgodovinske stavbe, kot sta Benečanka in Tartinijeva hiša, ter se sprehoditi po idilični pešpoti od Fiese do Pirana.

Prav tako je vredno obiskati Sečoveljske soline, se spoznati z njihovo zgodovino ter ugotoviti, katere edinstvene rastlinske in živalske vrste jih naseljujejo. Obvezen je tudi ogled Forma vive v Seči, posebne zbirke kamnitih skulptur, ki so delo umetnikov iz več kot 30 držav. Forma vivo obdaja nasad piranskih avtohtonih sort oljk, od tod pa lahko ozremo tudi čudovit razgled na portoroški zaliv. Z bitji, ki naseljujejo slovensko morje, se lahko pobližje spoznamo v akvariju Piran.

PREBERITE VEČ -> V tem slovenskem obmorskem mestu se nahaja ena najbolj romantičnih hiš

Lovrenška jezera - največje slovensko visoko barje

Štajerska skriva številne naravne lepote, med katerimi so tudi Lovrenška jezera. Gre za skupino majhnih jezer, ki jih štejemo za največje visoko barje v Sloveniji in eno najpomembnejših barij na območju južne Evrope. Jezerca so se oblikovala že v času ledene dobe, njihovo število pa je odvisno od količine padavin, ki tukaj zapade v določenem obdobju. Dno vseh jezer se nadaljuje v pohorsko šoto.

Okoli jezerc je speljana potka iz lesenih tramov, v njihovi neposredni bližini pa stoji lesen razgleden stolp, na katerega se je možno povzpeti. Ena najbolj priljubljenih pohodniških poti do Lovrenških jezer se začne pri hotelu Planja na Rogli. V sklopu izleta se lahko odločite še za sprehod po Poti med krošnjami, ki je, kot že ime pove, speljana med krošnjami tamkajšnjih dreves. V sklopu konstrukcije je urejen tudi razgledni stolp, po središču katerega poteka tobogan. Po njem se lahko ob doplačilu spustijo tako otroci kot odrasli.

PREBERITE VEČ -> Ta slovenska jezera veljajo za čudež narave, v tem delu Evrope jim ni para

Kranjska Gora - odlična izbira v vseh letnih časih

Gorenjska je znana po svojih naravnih lepotah, zato jo ljubitelji narave ter pohodništva in drugih športnih aktivnosti na prostem radi obiščejo. Med zelo atraktivne kraje zagotovo spada Kranjska Gora, ki je sicer pomembno smučarsko središče, vendar pa jo je zagotovo vredno obiskati tudi takrat, ko sneg skopni.

Jezero Jasna spada med njene najbolj obiskane naravne znamenitosti. Tudi naravni rezervat Zelenci je prava paša za oči. Tamkajšnje jezerce smaragdno zelene barve nudi habitat številnim posebnim živalskim in rastlinskim vrstam, med katerimi izstopajo mesojede rastline. Obiskovalci se radi podajo tudi do Martuljških slapov, medtem ko bo obisk Kekčeve dežele navdušil predvsem otroke. Slovenski planinski muzej, ki se nahaja v bližnji Mojstrani, nudi vpogled v razvoj planinske dejavnosti v slovenskem prostoru, Muzej Planica pa je posvečen mednarodno znani skakalnici Planici in z njo povezanim smučarskim skokom.

PREBERITE VEČ -> Ta slovenski kraj slovi po pravljičnih jezerih in slapovih

 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte