ŠTANJEL

To je pravljična kraška vasica, ki osupne s svojo lepoto

Štanjel štejemo za eno naših najlepših vasic. V njem si lahko ogledate Ferrarijev vrt in grad Štanjel, v neposredni bližini pa stoji tudi vila Fabiani.
Fotografija: Štanjel Foto: Jošt Gantar
Odpri galerijo
Štanjel Foto: Jošt Gantar

Kras obiskovalcem ponuja marsikaj: čudovito pokrajino, edinstvene kraške pojave, bogat jamski svet, mir, kamnite hiške, dobro kulinariko in vino ter številne kulturne in naravne znamenitosti, ki navdušujejo. Na tem območju se nahaja tudi slikovita vasica, ki je ena najstarejših na Krasu in ena najlepših v Sloveniji. Ta srednjeveška vasica leži na griču v občini Komen, obdana pa je z vinogradi. Imenuje se Štanjel.

Grič naj bi bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa naj bi bil v času antike. Njegova prva pisna omemba izhaja iz leta 1402. Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, pri čemer je bil močno degradiran tudi grad. Tako sta se v 60. letih prejšnjega stoletja začeli revitalizacija jedra in obnova gradu, ki do določene mere potekata še danes.

Štanjel delimo na Gornjo in Dolnjo vas. Gornja vas predstavlja staro jedro, ki je terasasto razporejeno proti vrhu 363 metrov visokega griča Turn, Dolnja vas pa je razloženo naselje hiš, ki leži na nekoliko nižji nadmorski višini. Štanjel krasijo značilne ozke ulice s kamnitimi hišami, njegovi glavni deli pa so obzidje z vhodnimi stolpi, grad, v katerem je urejen muzej, gotska cerkev z značilnim zvonikom in Ferrarijev vrt.  

Ferrarijev vrt – delo Maksa Fabianija

Znamenitost, ki je v Štanjelu še posebej privlačna za turiste in izgleda kot iz pravljice, je Ferrarijev vrt. Ime je dobil po takratnem lastniku posesti, Enricu Ferrariju, ki si je prizadeval v Štanjelu zgraditi podeželsko vilo in sanatorij za pljučne bolnike.

Vrt je zasnoval Maks Fabiani, eden naših največjih urbanistov in arhitektov, ki je 10 let deloval tudi kot župan Štanjela. Ureditev je bila izvedena na terasast način, po zgledu starega Štanjela. Na terasah so bili zasajeni zelenjavni in cvetlični vrtovi, sicer pa je predvidel zasaditev predvsem sredozemskih drevesnih vrst.

Fabiani se je trudil, da bi pri zasnovi vrta čim bolj upošteval kraško pokrajino in njene posebnosti. Tako se je pri gradnji prilagajal oblikovanosti terena, uporabil je kamnite podporne zidove in stopnišča, ki so značilni za to pokrajino, v samo ureditev pa je vključil tudi razgledni paviljon, vodomete, umetno votlino in njegov najbolj fotogeničen element – ovalni bazen z otočkom.

Ferrarijev vrt je pred leti pridobil status spomenika državnega pomena. V njem se občasno odvijajo tudi raznovrstni dogodki. Kot poročno lokacijo si ga radi izberejo tudi zaljubljeni pari.

Na vrtu vile Fabiani uspeva najstarejša murva v tem delu Evrope

Ob raziskovanju Štanjela se je smiselno podati tudi do vile Fabiani, ki je locirano na naslovu Kobdij 39. Gre za vinogradniško posestvo s 600-letno tradicijo, ki predstavlja rojstno domačijo Fabianija. Posestvo je bilo zgrajeno po italijanskem vzoru vile rustice in ga danes uvrščamo med najpomembnejše kulturne spomenike osrednje Primorske.

Zakaj je vilo Fabiani še vredno obiskati? Na njenem dvorišču raste 400 let stara murva, najstarejša murva v srednji Evropi, ki je naša zaščitena naravna vrednota. Na vrtu se nahaja ribnik z vodnim izvirom, obiskovalca pa presunejo tudi nasadi vrtnic. Vinogradi, ki so stari več sto let, so po obdobju zatišja ponovno oživeli. Tako v njih spet pridelujejo avtohtono slovensko vinsko trto pikolit, ki je značilna za Vipavsko dolino. Okusiti ga je možno v tamkajšnji vinski kleti Faladur.

image_alt
To je štajerski vrh, ki mu pravijo tudi savinjska Šmarna gora

Grad Štanjel

Grad Štanjel je še ena znamenitost, ki si jo je vredno ogledati, ko se boste podali v to idilično vasico. Ta baročno-renesančni grad je bil zgrajen v 16. stoletju in stoji na 330 metrih nadmorske višine. V preteklosti je bil večkrat obnovljen. Med letoma 1920 in 1935 ga je preurejal tudi Maks Fabiani; po njegovi zaslugi je ta postal večnamenski objekt.

Grad Štanjel obiskovalcem danes ponuja kulturna, zgodovinska in kulinarična doživetja. V restavraciji, ki je urejena v njegovi notranjosti, si lahko privoščimo tradicionalne tržaško-kraške jedi in kakovostna kraška vina. V sklopu gradu je urejen tudi muzej, ki obiskovalcu omogoča vpogled v kulturne in naravne posebnosti Krasa.

V njem si je možno ogledati dve razstavi. Razstava Narava in človek na Krasu ponuja možnost interaktivnega doživetja te edinstvene slovenske pokrajine. V sklopu ogleda je na primer možno otipati kraški kamen, na lastni koži doživeti občutek, ko te prepiha burja s hitrostjo 120 kilometrov na uro, spoznati se je možno z edinstvenim vodnim sistemom v Štanjelu in izvedeti več o kraškem ovčarju, naši avtohtoni pasmi psov.

V muzeju je na ogled tudi razstava Maks Fabiani, pri čemer se boste lahko podrobneje spoznali z njegovim življenjem in delom. Fabiani ni le eden najpomembnejših arhitektov Srednje Evrope na prelomu iz 19. v 20. stoletje, temveč je bil tudi mislec, inovator in vizionar, med letoma 1935 in 1945 pa je bil tudi štanjelski župan.

Do najlepših znamenitosti po Fabianijevi poti

Fabianijeva pot je nezahtevna krožna pot, dolga tri kilometre, ki poteka od Štanjela do vasice Kobdilj. Prehoditi jo je možno v zgolj pol ure, vendar pa, glede na to, da ta vodi skozi izjemne točke, ki smo jih našteli zgoraj, te zagotovo ne boste prehodili v tako kratkem času. Sprehajalna pot je sicer sestavljena iz več krajših med seboj povezanih poti.

Fontano terana odprli lansko leto

Po zgledu nekaterih fontan, ki so jih že uredili v Sloveniji, kot je tista pivska v Žalcu, so se v Štanjelu odločili, da obiskovalcem ponudijo nekaj podobnega. V tamkajšnjem baru Panorama je tako od lanskega leta dalje na voljo Fontana terana, kjer si je možno postreči s teranom ali vitovsko grganjo, ob kozarčku rujnega pa si je možno postreči še s kraškim pršutom in brkinskim sirom.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte