MURSKA SOBOTA

Slovenci imamo še eno morje, vredno obiska, našli ga boste v Prekmurju

Murska Sobota je središče Prekmurja. Ponaša se z renesančnim gradom in velikim parkom, v njeni okolici pa je še posebej atraktivno Soboško jezero.
Fotografija: Expano, Vrata Prekmurja Foto: Jan Vitez
Odpri galerijo
Expano, Vrata Prekmurja Foto: Jan Vitez

Po tednu, ko se se temperature precej znižale, se obeta nekoliko toplejši in pretežno sončen vikend, ki kar kliče po tem, da bi ga preživeli nekje na svežem zraku; po možnosti na izletu. Slovenija ponuja številne zanimive kraje, ki jih je vredno raziskati. Čeprav Murska Sobota z okolico ne spada med tiste najbolj obljudene, pa ta ponuja veliko zanimivih točk in doživetij. S turističnega vidika nam jo je predstavila Natalija Kreft, strokovna sodelavka na Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Murska Sobota Foto: Arhiv Zavoda za kulturo, turizem In šport Murska Sobota
Murska Sobota Foto: Arhiv Zavoda za kulturo, turizem In šport Murska Sobota

»Domačnost, gostoljubnost in tradicija so tiste, ki prepričajo vsakega popotnika, ki zaide v Pomurje. V njegovem središču se nahaja Murska Sobota, majhno mesto z velikim srcem, v katerem je ogromno zelenih površin in kotičkov, ki obiskovalca ne bodo pustili ravnodušnega. Mestno središče zaznamujejo stavbe iz secesijske dobe,« o Murski Soboti pove Kreftova in doda, da je ena najlepših med njimi Hranilnica prekmurskih dobrot, kjer prodajajo lokalne specialitete.

Prekmurska gibanica Foto: Arhiv Zavoda za kulturo, turizem In šport Murska Sobota
Prekmurska gibanica Foto: Arhiv Zavoda za kulturo, turizem In šport Murska Sobota

V centru sredi velikega mestnega parka stoji renesančni grad

»Obiskovalci se lahko odločijo za enourno vodenje po mestu, pri čemer z lokalnim vodnikom spoznajo Trg zmage s spomenikom, ki je bil postavljen v spomin žrtvam iz druge svetovne vojne, balkon, s katerega je Vilmoš Tkalec razglasil Mursko republiko, in renesančni grad Murska Sobota, ki stoji sredi več kot devet hektarjev velikega mestnega parka. Hkrati obiščejo tudi Gledališče Park, stavbo, ki danes predstavlja dom kulture in si jo je zamislil urbanist in arhitekt Feri Novak,« razloži Kreftova in pove, da se je za vodene oglede možno dogovoriti na Turistično informacijskem centru v središču Murske Sobote vsaj dva dni pred izvedbo.

PREBERITE ŠE --> V tem slovenskem kraju stoji grad, ki ima toliko sob, kolikor je dni v letu

Štorklja je simbol Prekmurja, a njihovo število v tem predelu Slovenije žal zadnja leta upada. Foto: Tomi Lombar
Štorklja je simbol Prekmurja, a njihovo število v tem predelu Slovenije žal zadnja leta upada. Foto: Tomi Lombar

Če čas radi preživljate ob vodi, se lahko podate še do Soboškega jezera, ki se nahaja le tri kilometre iz mestnega središča, domačini pa mu radi rečejo tudi Prekmursko morje. Jezero se razprostira na 32 hektarjih površine, doseže pa globino do 13 metrov. Včasih je bila na tem mestu gramoznica, ki so jo naknadno uredili in prilagodili turističnim obiskom. Danes je to raj za ljubitelje narave, športnega adrenalina in kulinaričnih dobrot. Ob jezeru so uredili regijski promocijski center Expano, ki omogoča interaktiven vpogled v pomursko regijo. V sklopu centra se nahaja tudi butična trgovinica z lokalnimi produkti in gostilnica, v kateri lahko okusite odlične jedi, ki so značilne za to regijo.

Dvorec Rakičan Foto: Arhiv Zavoda za kulturo, turizem In šport Murska Sobota
Dvorec Rakičan Foto: Arhiv Zavoda za kulturo, turizem In šport Murska Sobota

Najlepši čas za obisk Soboškega jezera

Soboško jezero je še posebej atraktivno v poletnem času. Kljub temu da nima statusa kopalnih vod, si tedaj marsikdo privošči osvežitev v njem. Ob njem je urejena tudi plaža. Jezero radi obiščejo ljubitelji vodnih športov, saj je po njem možno pluti s kajakom ali kanujem, lahko pa se preizkusite tudi v jadranju, supanju in srfanju. Ob jezeru je urejen tudi gibalni park s 35 napravami, na katerih lahko trenirate svoje motorične sposobnosti. Obala je lahko poleti odličen piknik prostor, najmlajši pa bodo navdušeni nad urejenim otroškim igriščem.

PREBERITE ŠE --> Ta najvišji slovenski stolp ponuja razgled na štiri države hkrati

»Najlepša naravna znamenitost je zagotovo reka Mura, ki se nahaja na območju Natura 2000 in spada pod Unescovo zaščito. Reka s svojimi mrtvicami nudi zavetje številnim živalskim in rastlinskim vrstam. Ponuja priložnost za odmik od mestnega vrveža in je odlična izbira za kolesarje in sprehajalce.« V kolikor koles ne boste pripeljali s seboj, si jih je možno izposoditi tudi v Expanu, kjer je na voljo tudi zemljevid s kolesarskimi stezami.

Soboško jezero Foto: Arhiv Zavoda za kulturo, turizem In šport Murska Sobota
Soboško jezero Foto: Arhiv Zavoda za kulturo, turizem In šport Murska Sobota

Obvezen tudi obisk šunkarne Kodila

Kot točko, vredno obiska, so na Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota izpostavili tudi Dvorec Rakičan, ki se nahaja jugovzhodno od mesta in je atraktiven zaradi tamkajšnjih konjev. Prenočite lahko kar v grajski sobi ali na seniku ali pa se tukaj ustavite zgolj zato, da popijete kavo v prijetnem ambientu. Po besedah Kreftove se lahko Pomurje pohvali z izvrstno kulinariko, pri čemer so najbolj priljubljeni krompirjevi dodoli in vsem znana prekmurska gibanica. Po njenih besedah je obvezen tudi obisk šunkarne Kodila.

Dvorec Rakičan Foto: Oste Bakal
Dvorec Rakičan Foto: Oste Bakal

PREBERITE ŠE --> Domačija Passero: Jasmina in Tomaž Sotošek, Prekmurca, ki izdelujeta čokolado

Zanimalo nas je še, ali se v Murski Soboti skozi leto odvijajo tudi kakšni zanimivi dogodki ali festivali. »Poletje v Murski Soboti je bogato s festivali na prostem. Zadnje dni v juniju poteka Festival Soboški dnevi, ki ga zaznamujejo koncerti, folklorni festival, gledališke predstave in spremljajoči program za otroke. Julija in avgusta ob petkih in sobotah za Hranilnico prekmurskih dobrot potekata festivala Soboško poletje in Skrito dvorišče, ki sta pravi raj za ljubitelje jazz, funk in blues glasbe. Poletne petke popestri tudi kulinarični festival Sočna vilica, na katerem je možno okusiti kulinarične dobrote in prisluhniti glasbenim nastopom v živo,« pravi Krefotva in vabi, da se jim junija letos pridružite na državnem balonarskem prvenstvu in mednarodnem zmajskem festivalu.

Tudi letošnjega junija bodo v Murski Soboti gostili državno balonarsko prvenstvo. Foto: Oste Bakal
Tudi letošnjega junija bodo v Murski Soboti gostili državno balonarsko prvenstvo. Foto: Oste Bakal

Preberite še:

V prodaji