VEČNI ČEVLJI

Fascinantna zgodba škornjev, ki jih Kate Middleton nosi že 20 let

Britanka Penelope Chilvers je zaslovela po vsem svetu, ko so Kate Middleton leta 2004 mediji ujeli v objektiv v njenih posebnih škornjih.
Fotografija: Princesa Kate, ki obožuje šport in aktivnosti v naravi v prostem času prisega na udobne usnjene jahalne škornje, ki jih nosi že 20 let. Foto: Profimedia
Odpri galerijo
Princesa Kate, ki obožuje šport in aktivnosti v naravi v prostem času prisega na udobne usnjene jahalne škornje, ki jih nosi že 20 let. Foto: Profimedia

Usnjene rjave škornje do kolen z resicami v stilu tradicionalnih španskih jahalnih škornjev princesa Kate nosi še danes, to pa zato, ker jih je Britanska oblikovalka, zapisana trajnosti v modi, ustvarila praktično neuničljive, pod svojo znamko pa jih še zdaj, 20 let pozneje, prodaja prav takšne, kot je tisti par, ki ga je prvič obula Kate Middleton.

Vojvodinja Kate v jahalnih škornjih Penelope Chilvers leta 2017. Prvič so jo fotografi v tej obutvi ujeli leta 2004. Foto: Profimedia
Vojvodinja Kate v jahalnih škornjih Penelope Chilvers leta 2017. Prvič so jo fotografi v tej obutvi ujeli leta 2004. Foto: Profimedia

A za temi ikoničnimi škornji se skriva tudi precej neverjetna zgodba, ki je Penelope Chilvers, nekdanji slikarki, prinesla tudi vzdevek »kraljica nizkih čevljev«.

V iskanju najbolj udobnih jahalnih škornjev 

Chilversova se je rodila v Angliji in odrasla v družini umetnikov, zato ni bilo veliko presenečenje, ko se je kot najstnica odločila za študij slikarstva v Londonu.

Med študijem je prejela štipendijo španskega ministrstva za kulturo, ki ji je omogočila, da svojo akademsko pot zaključi v Madridu. Tam jo je prevzel španski način življenja in po študiju se je preselila v Barcelono, kjer si je služila denar s slikanjem stenskih muralov in obnovo pohištva. 

Prav v Barceloni pa se je srečala tudi s čevljarsko obrtjo. »Med odmori za kosilo sem pogosto šla na ježo s konjem po hribčkih parka Collserola, ki se razteza nad Barcelono. Zaradi tega hobija sem dolgo iskala popolni par jahalnih škornjev, ki sem jih naposled dobila, ko sem spoznala priznanega španskega čevljarskega mojstra Manuela, ki mi je po mojih merah in željah izdelal prav posebni par,« se Chilversova spominja svojih čevljarskih začetkov v enem izmed intervjujev. 

PREBERITE ŠE -> Brez tega italijanskega oblikovalca bi ženske danes nosile povsem drugačne čevlje

Ko se je z novimi najljubšimi škornji vrnila v London, so njene prijateljice nemudoma opazile čudovito usnjeno obutev in jo, ko so izvedele, da so bili škornji zanjo narejeni po meri, prosile, da še njim priskrbi takšne.

Najprej je Manuelu naročila izdelavo desetih, nato dvajsetih, kmalu pa je ta številka prerasla stotico, ko se je v Penelopinem krogu razvedelo zanje.

Takrat se je Chilversova začela zavedati, da ima pred seboj tržno nišo, in ker za njeno slikarsko delo ni bilo veliko povpraševanja, se je odločila za drzno potezo – poskusila bo z oblikovanjem čevljev. 

Vrata v modno industrijo ji je odprl Pariz

Kar za domačo kuhinjsko mizo je sprva prelivala ideje na papir in kmalu ustvarila šest različnih modelov škornjev, ki jih je nato leta 2002 odnesla v Pariz na modni teden.

Tam je z njimi navdušila trgovske potnike svetovnih modnih butikov in prejela številna naročila, edina težava pa je bila, da se ji v tistem trenutku še sanjalo ni, kako bo pravočasno ugodila vsem naročnikom, Manuel ji je namreč ob zadnjem večjem naročilu za prijatelje povedal, da ne dohaja izdelave, saj je vsak par ustvaril na roke od prve do zadnjega šiva. 

PREBERITE ŠE -> Francoski oblikovalec, ki je ustvaril najbolj neverjetne čevlje z visoko peto

Chilversova se je tako vrnila v Španijo in se podala v iskanje čevljarjev, ki bi lahko uresničili njeno podjetniško vizijo. Z Manuelovimi besedami v mislih, da resnično kvalitetni čevlji zahtevajo svoj čas, mojstrsko delo in dobre materiale, je naposled našla nekaj čevljarskih delavnic, kjer so obutev še izdelovali na tradicionalni način – to je s šivanjem in ne lepljenjem podplatov, kot to počne večina proizvajalcev obutve zadnja desetletja. 

Čevlji za vse življenje

Ta način izdelave se strokovno imenuje »goodyear welt construction«, to pa zato, ker zgornji del čevlja čevljar na podplat prišije s pomočjo posebnega šivalnega stroja, ki ga je pred skoraj 200 leti, v 60. letih 19. stoletja, izumil Američan Charles Goodyear. Pred njim so čevlje šivali na roke, Charles pa je z izumom stroja olajšal proizvodnjo obutve. 

PREBERITE ŠE -> Elsa Schiaparelli, oblikovalka, ki je ustvarila najbolj šokantno modno barvo

Čeprav je ta čevljarska metoda že tako stara in je v moderni dobi skoraj izumrla, pa danes ponovno dobiva na veljavi, saj so tako narejeni čevlji bistveno bolj vzdržljivi in trajnostni.

Ko človek obrabi podplat, se ga namreč lahko preprosto zamenja, samo k pravemu čevljarju je treba nesti obutev, ki stare šive razpara, izdela nov podplat (notranjost katerega napolni s pluto, ki se med nošenjem oblikuje po človekovem stopalu) in ga prišije na stari zgornji del čevlja. 

Ta način popravila obutve je bil nekoč, ko so čevlji veljali za drago dobrino, ki si je ni mogel privoščiti vsak, običajna praksa, ki je stala veliko manj kot nakup novih čevljev. Danes v poplavi hitre mode, ko se svet utaplja in duši v smeteh modne industrije, pa ta način izdelave predstavlja trajnostno protiutež modni obutvi, ki zdrži zgolj eno sezono.  

Od princese Kate do Cate Blanchett 

Chilversova si je tako zadala, da pri svojem oblikovanju obutve ne bo pozorna samo na zunanjost, ampak tudi na materiale, udobje in predvsem na trajnost izdelkov. Večina njenih čevljev je tako še vedno narejena "na goodyear način" in jim je mogoče zamenjati obrabljene podplate, izdelani pa so iz kvalitetnega usnja, ki z rednim loščenjem razvije patino in na ta način le še pridobiva lepoto. Nič čudnega torej, da britanska princesa Kate svoj par škornjev tako rada nosi že dolgih dvajset let. 

A Kate ni edina zvezdnica, ki so jo prepričali Penelopini škornji. Med zvezdnicami, ki obožujejo to britansko znamko, sta tudi kraljica popa Rihanna in oskarjevka Cate Blanchett. Oblikovalka je v nekem intervjuju razkrila, da jo je igralka nekoč obiskala v njenem studiu s svojim možem, kjer sta bila tako presunjena nad njenimi čevlji, da sta celo popoldne pomerjala različne modele in na koncu kupila za cel kovček škornjev. 

Preberite še:

V prodaji